Nové gepardí samice rozšíří rodinu v plzeňské zoo

Dvě samice geparda ze zoologické zahrady La Palmyr ve Francii se staly novými obyvateli plzeňské zoo. Jejich příchod je příkladem mezinárodní spolupráce zoo v ochraně a chovu ohrožených druhů.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníci je mohou pozorovat v venkovních výbězích a soutěžit s nimi v rychlostním testu na radaru.                                                                                                          

Novými obyvateli Zoologické a botanické zahrady města Plzně se staly dvě samice geparda, které přijely až ze zoologické zahrady La Palmyr ve Francii. Patnáctiletý samec Khalid, který v plzeňské zoo žije od roku 2010, se tak může těšit na společnost nových kočkovitých zvířecích kamarádek. Právě samočinnost naše čtveřice gepardů představuje zajímavý příběh, jak zoologické zahrady spolupracují na ochraně a chovu vzácných druhů zvířat.

Francouzská zoologická zahrada La Palmyr se rozhodla obohatit naši plzeňskou zoo o samice geparda vzhledem k aktuálnímu převisu samiček nad samci a také kvůli potřebě uvolnit výběhy pro další populace těchto ohrožených šelem. Jedná se o jedenáctileté samice, které patří k poddruhu sudánského geparda. Ačkoliv mohou na první pohled působit menší dojmem, chovatelka Lenka Václavová ubezpečuje veřejnost, že jde o nejmenší poddruh geparda, který je po přirozenosti menší než ostatní zástupci druhu.

Návštěvníci plzeňské zoo si tedy mohou vychutnat pozorování těchto rychlonohých šelem, jak se prohánějí v nových venkovních výbězích. Pracovníci plzeňské zoo mají v plánu, postupně představit Khalida novým samičkám. Ve svém venkovním výběhu budou mít možnost zahlédnout také okolní zvířata, jako jsou antilopy, zebry či savanová prasata.

Kromě venkovního výběhu mohou samice geparda využívat i vnitřní expozici pavilonu, kde žijí ve společnosti hrošíků liberijských a pelikánů. Gepard je znám svou famózní rychlostí, díky které si získává pozornost návštěvníků zoo, zejména mladých. Plzeňská zoo proto umožňuje návštěvníkům soutěžit s gepardy v rychlostním testu na radaru.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka