Na Škaredou středu startuje u Košináře velikonoční prodej ryb

Městští rybáři v Plzni i pro letošní Velikonoce připravili prodej ryb. Na plzeňských městských sádkách se uskuteční na Škaredou středu (27. března) a Zelený čtvrtek (28. března) vždy od 10 do 17 hodin.

Jarní servisní akce AUTO CB

 V této době mohou zájemci přijíždět do areálu sádek u rybníka Košináře pro ryby nejen na kole, ale také autem.

„Kádě s rybami na prodej vídáme v ulicích obvykle jen před Vánoci. Ale stejně jako na vánoční, tak i na velikonoční stůl patří čerstvá ryba. Je totiž spjata s předvelikonočním půstem. Tuto tradici, která vymizela, v Plzni obnovujeme třetím rokem,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. Doplnil, že na velikonoční tradici naváže pravidelný prodej ryb každý čtvrtek od 14 do 16 hodin. Startuje 4. dubna a potrvá až do konce října. Později se mimo vánoční prodej až do dalších Velikonoc ryby na sádkách u Košináře prodávat nebudou.

Za kilogram kapra a amura zaplatí lidé 120 korun, za lína 150 korun, kilogram sumce a štiky stojí 280 korun. Kuchání s odstraněním ploutví, šupin, případně stahování vyjde na 80 korun. Všechny ceny jsou včetně DPH. „Letos poprvé mohou zákazníci zaplatit také kartou,“ dodal Aleš Tolar.

Historie prodeje ryb v Plzni

V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Rybníky byly často zakládány u klášterů, neboť v klášterech bylo postní jídlo na talíři častěji. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji. Na městských sádkách prodává Správa veřejného statku města Plzně ryby na vánoční stůl více než 20 let, velikonoční prodej letos chystá potřetí.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka