Zveme Vás na výstavu Hračky a hrátky cestou časem tam a zpátky

Základ výstavy tvoří soukromá sbírka panen, plyšových a dřevěných hraček z období první republiky. Hlavičky většiny vystavených panen jsou z papírové masy „papier máché“ – doslova znamenající rozžvý-kaný papír. Byly tvořeny z papírové drti zvlhčené vodou.

Cílená propagace v Plzni

Do tohoto základu se přidávala plnidla, jako mouka, písek, jíl, hlinka nebo křída a tužidlo, které vše drželo pohromadě. Tužidlem byla želatina, škrobová pasta nebo arabská guma. Někdy se přidávaly různé repetenty, které měly za úkol odlákat hlodavce. Někdy naopak různé vůně.

Výroba takových panenek, na rozdíl od keramických nebo voskových, nebyla drahá. Továrny na jejich výrobu stávaly poblíž papíren, kde byl snadný přístup ksurovině. Hlavy panenek nejdříve vytvaroval umělecký modelář. Podle vymodelovaných vzorů byla vytvořena forma, většinou z několika dílů, což lze vidět na hlavě panenky. Malování hlavy měl na starosti dekoratér. Na závěr byl nanesen ochranný lak nebo klíh. Tělo panenky je z látky. Většinou se dětem kupovala pouze hlavička panenky a tělo doma maminka ušila i s oblečením sama.

Panenky a zvířátka jsou doplněny hračkami, hrami, pokojíčky a kuchyňkami také zobdobí první republiky ze sbírky Domu historie Přešticka.

Neodmyslitelnou součástí hraček prvorepublikových dětí byla domácí divadélka. Vystavená divadélka jsou ze sbírky Domu historie Přešticka, doplňují je loutky ze 40. a 80. let 20. stol.

Místo konání:
Muzeum - Výstavní sál v přízemí
4. 7. - 30. 8. 2015
K výstavě je připravena herna, ve které si děti i rodiče mohou společně pohrát s hračkami a divadélkem. Připraven je také kvíz a řada návodů na dobové hry vpřírodě či na ulici. Za zapůjčení hraček do herny děkujeme Mateřské škole Přeštice – Gagarinova.
Více informací zde: http://www.dumhistorie.cz/

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 9 roky

    Děkujeme za pochvalu. Kontakt na muzeum a veškeré informace naleznete zde:http://www.dumhistorie.cz/.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.07.2015 12:04




4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka