Bazén na Slovanech zve v sobotu všechny, které zajímá problematika cukrovky

Osvětová akce nejen pro cukrovkáře se za přispění FN Plzeň koná v sobotu 14. listopadu v bazénu na plzeňských Slovanech. a je určena široké veřejnosti.

Cílená propagace v Plzni

Diabetes mellitus (cukrovka) je závažné chronické onemocnění organismu, způsobuje poruchy látkové přeměny a vyvolává mnoho akutních a chronických komplikací. Většina diabetiků trpí cukrovkou 2. typu, jejíž nástup lze ovlivnit správnou životosprávou a fyzickou aktivitou. V ČR žije téměř milion lidí s cukrovkou a lékaři odhadují, že další čtvrt milionu má diabetes také, jen o tom ještě neví.

 Světový den diabetu - vyhlášen v roce 1991 Mezinárodní federací pro diabetes (IDF) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) s cílem upozornit na problém šířící se epidemii diabetu 2. typu. Slaví se vždy 14. listopadu na počest výročí narození objevitele inzulínu, kanadského lékaře Fredericka Bantinga.

Den pro zdraví nejen pro diabetiky 14. 11. 2015

Pořádá: Územní organizace Svazu diabetiků ČR v Plzni spolu s Diabetologickým centrem

FN Plzeň při příležitosti Světového dne diabetu. Akce proběhne v prostorách plaveckého bazénu Slovany od 10 do 16 hodin.

Cílem projektu je upozornit na nebezpečí této civilizační choroby, zvýšit povědomí veřejnosti o problematice diabetu. Zvýraznění diabetu jako zdravotního a ekonomického problému 21. století, jehož prevenci a důsledkům by měla být věnována zvýšená pozornost v celé společnosti.

  Program:

Slavnostní zahájení: 10 hod. – ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

V rámci projektu bude připraveno několik stanovišť, na kterých bude po celou dobu probíhat měření krevního tlaku, výpočet indexu tělesné hmotnosti (BMI), měření obsahu tělesného tuku (studenti medicíny - organizace IFMSA). Díky spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou (ZZS) si mohou zájemci nechat změřit hodnoty glykémii. Výsledky měření budou zaznamenány na kartičky, data následně vyhodnocena s odborným vysvětlením a doporučeními.

Příchozí si budou moci vyzkoušet poskytnutí první pomoci diabetikovi při hypoglykémii, dozví se, jak mohou rozpoznat hypoglykemické koma.

Program bude zahrnovat bezplatné odborné poradenství k problematice diabetu, prevenci, konzultace k péči o nohy. Nutriční terapeutka zajistí poradenství v oblasti zdravé výživy ukázkou zdravých jídelníčků. Díky spolupráci se studenty SZŠVOŠZ, obor nutriční terapeut, jsme připravili ochutnávku s recepty zdravých jídel.

Pro zájemce budou k dispozici odborné letáčky, brožury, časopisy s informacemi o diabetu, rizicích a prevenci. Mohou si prohlédnout pomůcky pro diabetiky.

Po celou dobu si mohou zájemci zacvičit v tělocvičně nebo v bazénu pod dohledem odborných cvičitelů.

Připraven je i doprovodný program pro děti.

 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka