Chobotničky rozdaly „mokrá“ vysvědčení dětem z pěstounských rodin

Více než 50 dětí z pěstounských rodin v Plzni a okolí v roce 2014 navštěvovalo plavecký klub Chobotničky, který vedly pracovnice Adite pro náhradní rodiny Diakonie Západ.

Cílená propagace v Plzni

Cílem speciálního kurzu bylo zbavit děti obav z nových a neznámých věcí prostřednictvím pohybu ve vodě. Všichni absolventi před Vánoci obdrželi svá „mokrá“ vysvědčení!

Služba Adite realizovala v letošním roce projekt s názvem „Chobotničky“. Jedná se o plavecký klub, který reaguje na nedostatek zkušeností, obavy či úzkosti z nových a neznámých věcí u specifické skupiny dětí z náhradní rodinné péče. Projekt prostřednictvím hravé formy sbližuje děti s vodou a odstraňuje jejich strach z pobytu v nezvyklém prostředí. Zároveň těmto dětem zajišťuje osvojení základních plaveckých dovedností, a to vše pod vedením zkušených plaveckých lektorů. „Přestože pohyb ve vodě je dětem velmi přirozený, děti pocházející z nepodnětného až zanedbávajícího prostředí vlastní rodiny či ústavního zařízení, nemají dostatečně vypěstovaný vztah k vodě, pohybu a sportu vůbec,“ doplňuje jedna z instruktorek Jana Žůrková.

Plavecké lekce probíhaly v bazénu 1. ZŠ školy v Plzni jedenkrát měsíčně, vyjma letních prázdnin. V celkovém počtu se za rok 2014 plaveckého klubu „Chobotničky“ zúčastnilo 55 dětí z pěstounských rodin z Plzeňského kraje. Díky podpoře ze strany ÚMO 1 byly v průběhu roku pořízeny plavecké pomůcky pro zkvalitnění výuky.  Zájem o klub s každou lekcí narůstal a těší se u dětí stále větší oblibě.

Během roku 2014 se podařilo u dětí odbourat pocit strachu z vody a pomoci vytvořit kladný vztah k vodě. „Děti zvládají hry na potápění a orientaci pod vodou, skoky do vody po nohách snožmo, dále se děti naučily splývavé poloze na hladině a kraulovým nohám s deskou. U pokročilejších plavců byly hodiny zaměřovány na zdokonalení plaveckých dovedností,“ informuje instruktorka Jana Ulrychová.

Služba Adite věří v realizaci klubu i v následujícím roce 2015, a to minimálně s takovým úspěchem, jaký měl v  roce uplynulém.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka