Divadlo ALFA zve na páteční premiéru Pohoršovny. Pak odjede do Turecka

Ve třetí premiéře letošní sezóny vsadilo Divadlo ALFA na vlastní adaptaci. Půvabná knížka Pohoršovna české autorky a dramatičky Daniely Fischerové z roku 2014 zaujala dramaturga divadla Pavla Vašíčka natolik, že vytvořil její jevištní podobu.


„Když mi dal Pavel Vašíček přečíst Pohoršovnu Daniely Fischerové, řekl o ní, že už dlouho nečetl tak skvělou knihu pro děti. Musel jsem mu dát zapravdu, je opravdu výjimečná. Snad se nám podaří převést její poetiku, humor a krásný jazyk, na prkna našeho divadla,“ říká Petr Borovský, kterého diváci Alfy znají především jako herce. Pohoršovna je jeho druhou režií v domovském divadle, v roce 2005 tu inscenoval maňáskovou komedii Číňani.

Daniela Fischerová (1948) píše pro dospělé (např. hra Hodina mezi psem a vlkem) i pro děti. Právě Pohoršovna se obrací k dětem od osmi let. 

Pohoršovna je opakem polepšovny, ovšem není určena dětem, ale malým Škůdcům. Bytostem, které mají lidem škodit. Ale protože je pro některé z nich dobro příliš svůdné, je potřeba je „pohoršit“. Pohoršovnu řídí manželé Zloberta a Tvrd Škudibertovi, kterým se na inzerát podařilo nalákat dokonce i děti krále Krutohlava, Mstižrava a Vraždožravu, dále bludičku Ťápotu, kluka Sudíčka (jediné Zlé Sudičky mužského rodu), Ježibejby a skupinu hyperaktivních Trpajzlíků. K nim posléze přibude čertík Zloprcek. Zloberta se ze všech sil snaží o „převychovu“, naštěstí se jí to moc nedaří, Škůdčata jí statečně odolávají, ale je to lítý boj, v němž konečné vítězství do poslední chvíle visí na vlásku…Ve finále se obyvatelé Pohoršovny střetnou se samotným Peklem!

„Kromě napětí nabízí příběh nejen notnou porci chytrého humoru a brilantní hry s češtinou, ale i vážněji laděné, ‚skutečné‘ životní příběhy současných lidí i ‚věčných‘ nadpřirozených bytostí, jejichž osudy se nakonec protnou právě ve zdech Pohoršovny, a jimž nechybí až filosofický rozměr,“ říká autor divadelní adaptace a dramaturg divadla Pavel Vašíček.

V Pohoršovně hrají Blanka Josephová-Luňáková, Marie Mrázková, Martina Hartmannová, Lenka Válková Lupínková, Robert Kroupar, Martin Bartůšek, Petr Vydarený a Josef Jelínek.

Divadlo ALFA se chystá do Turecka

Na jubilejním desátém ročníku festivalu „International Puppet Days“ v tureckém Izmiru představí plzeňští loutkáři poprvé v zahraničí novinku loňské sezóny CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska. Maňáskovou grotesku z autorské dílny Vítka Peřiny, Tomáše Dvořáka a Ivana Nesvedy uvidí návštěvníci festivalu 9. a 10. března. 

„Festival v Izmiru je největším setkáním loutkářů v Turecku a zároveň i významným festivalem na světové loutkářské mapě. Letošní jubilejní desátý ročník představí soubory z více než 30 zemí, kromě ČR například z Izraele, Spojených států amerických, Německa, Slovinska a dalších států. Naše loutková groteska je takřka beze slov, nezbytné repliky budeme hrát v angličtině a s tureckým překladem, “ říká ředitel Divadla ALFA Jakub Hora.

32. Skupova Plzeň 

8. – 12. 6. 2016

V současné době vrcholí přípravy na 32. ročník festivalu. Přestože je Skupova Plzeň bienále, kvůli titulu Plzeň - Evropské hlavní město kultury výjimečně změnila rytmus. Kromě tradičního 30. ročníku v roce 2014 nabídl festival vloni na podzim mimořádný ročník zaměřený na inspirativní zahraniční tvorbu. Letos se Skupova Plzeň vrací ke svému původnímu modelu a červnovému termínu. Festival je soutěžní přehlídkou vybraných inscenací českých divadel, ale také prezentuje české loutkové divadlo zahraničním hostům s cílem podpořit export našeho loutkářství do světa.

Premiéry sezóny 2015/16

Na sezónu 2015/16 připravilo Divadlo ALFA celkem čtyři premiéry. První z nich byl v říjnu kouzelný příběh Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny v režii legendy českého animovaného filmu Jiřího Barty.

V prosinci se poprvé představila hravá inscenace o pirátech Žvandovi a Plandovi Kolíbá se velryba z pera autorky Ivy Peřinové. 

Třetí premiérou sezóny je Pohoršovna. 

Poslední novinka se chystá na květen. Bude jí Molierova komedie Lékařem proti své vůli. Tím se v bláznivém příběhu, inspirovaném „komedií dell´arte“, omylem stane drvoštěp Sganarelle. Méně známou hru světového klasika režíruje Tomáš Dvořák.

Vstupenky

je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně Divadla ALFA, otevírací doba: PO - PÁ 8.00 - 15:30 hod. 

Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!

Premiéra:    Daniela Fischerová – Pavel Vašíček:

Pohoršovna

„Zkušená Škůdkyně pohorší vaše hodné děti. Máte dítě s dobrým srdcem? Svěřte mi ho! 

Zn.: „Vrátím vám padoucha“, ale i v Pohoršovně může nakonec to lepší mít navrch.

režie: Petr Borovský

výprava: Kamil Bělohlávek

hudba: Daniel Čámský j.h.

dramaturgie: Pavel Vašíček

premiéra pro školy v pondělí 22. února v 9:00

slavnostní večerní premiéra v pátek 26. února v 18:00

Divadlo ALFA, Rokycanská 7, Plzeň



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka