Nová pohádka Divadla Alfa vypráví O štěstí a neštěstí

Štěstí smůla, obojího fůra – říká moudrý děda v nové inscenaci Divadla ALFA. Tvůrci tentokrát zpracovali prastarý příběh o tom, že bychom se neměli vymlouvat na minulost a trpně čekat nebo se trápit tím, co přinese budoucnost.

Cílená propagace v Plzni

Ale měli bychom každý den prožívat naplno a pracovat na tom, aby nám bylo dobře. Autorkou textu je dramaturgyně Petra Kosová a režisérem umělecký šéf divadla Tomsa Legierski. Pohádka „O štěstí a neštěstí“ bude mít slavnostní večerní premiéru 1. 3. v 18 hodin a hrát se bude i 2. 3. a 9. 3. v 15 hodin.

Původní lidová pohádka, která inspirovala tvůrce Divadla ALFA, se prolíná mnoha kulturami. Objevuje se v odkazech asijských a indiánských mýtů a zabývá se otázkou, kterou lidé zkoumají po tisíciletí: Jak je to v našich životech se štěstím a neštěstím? „Náš příběh vypráví parta herců, kteří se vydali vstříc existenčně nejistému dobrodružství kočovných loutkářů. A protože mají zrovna pocit, že se jim moc nedaří, brblají a brblají a žehrají na to, že nemají štěstí. A to je ta správná chvíle pro vyprávění příběhu o jedné vesnici, v níž žil moudrý děda se svým vnukem,“ uvedla autorka Petra Kosová.

Autorem výpravy nové inscenace je hostující Karel Czech, krásné vyřezávané loutky typu manekýn budou vodit herci Robert Kroupar, Lenka Lupínková, Radka Mašková, Martin Sádlo Bartůšek a také Kristýna Břeská, která s Alfou spolupracuje poprvé. V inscenaci účinkuje i Matěj Siegel.

Ranní premiéra 26. 2. i první představení se výjimečně odehrály bez herce Martina Sádlo Bartůška, který onemocněl. Jeho roli si rozdělili režisér Tomsa Legeierski a nová tvář v tvůrčím týmu, autor hudby, plzeňský skladatel a pedagog Jan Ženíšek. Jana Ženíška znají hudební fanoušci z působení v hudebních tělesech Sebevrány a Kníry, dříve Tleskač, Magic Mushroom a Oki Band. Na plzeňské konzervatoři vystudoval hru na kytaru a nyní vyučuje na ZUŠ Chválenická a ZUŠ Sokolovská. Ve skladbách Jana Ženíška zazní na jevišti Alfy řada nástrojů, kromě kytary i basa, banjo nebo violoncello. Texty písní napsala herečka Blanka Josephová -Luňáková.

Pohádka „O štěstí a neštěstí“ je určená dětem od 5 let, 1. a 2. třídám ZŠ a také rodinám s dětmi. „Příběh sám o sobě je zábavný a jednoduchý, aby mu děti dobře porozuměly. Je ale také plný nečekaných a překvapivých zvratů a podprahově nese několik poselství: Prožívej každý den naplno a nezoufej si, protože nic netrvá věčně. Nikdy nevíš, co ti další dny přinesou – štěstí, nebo neštěstí? Kdo ví…,“ řekl režisér Tomsa Legierski.

Pohádka „O štěstí a neštěstí“ je předposlední premiérou aktuální sezóny 2023/24.
Tou poslední bude adaptace ukrajinské lidové pohádky „O Maričce, která všechno vyzvonila“. Slavnostní večerní premiéra se odehraje 31. 5. Původně ji měl režírovat ukrajinský tvůrce, který se ale nečekaně musel vrátit na Ukrajinu. Pro mimořádně velký zájem škol se Alfa rozhodla pohádku realizovat, byť v posunutém termínu. Režisérem a výtvarníkem se stal Tomsa Legierski, autorkou adaptace je i v tomto případě kmenová dramaturgyně Alfy Petra Kosová.

Do konce sezóny se Alfa rozloučí se třemi inscenacemi ze svého repertoáru, které čeká derniéra. V dubnu boudou mít diváci poslední příležitost vidět představení „Ťuk, ťuk, ťuk. Tučňák?!“ pro nejmladší děti od dvou let a také „Pohádky z Ošemetna“. V květnu se odehraje derniéra příběhu „O třech synech“.

Přípravy na 35. ročník bienále Skupova Plzeň
Od 12. do 16. června se Divadlo ALFA opět stane centrem českého loutkářství. Na 35. ročník soutěžní přehlídky Skupova Plzeň se sjedou čeští i slovenští profesionální loutkáři a také řada zahraničních hostů. Zahajovacím představením bude inscenace „Kašpárek a zbojník“, která vznikla k výročí rozdělení Československa, na projektu spolupracují královéhradecké Divadlo DRAK a Bábkové divadlo Bratislava.

Festival uvede mimo jiné Naivní divadlo Liberec s inscenací „Horror vacui“ inspirovanou motivy ze života Josefa Váchala, pražské Buchty a loutky se svérázným pojetím opery Bludný Holanďan nebo aktuální tvorbu Divadla Spejbla a Hurvínka.

Součástí Skupovy Plzně bude i doprovodný program Loutková Doubravka na Habrmannově náměstí. Po městské části Slovany, kde se program uskutečnil v roce 2022, tak pořádající Alfa přivede loutkové divadlo a tvůrčí dílny do další plzeňské čtvrti.

Jedna z festivalových sekcí uvede tvorbu, která vznikla v rámci evropského projektu Connect Up 12+ zaměřeného na tvorbu pro dospívající. Chybět nebude ani focus na exotické divadlo, tentokrát z Indonésie.

Vstupenky do Divadla ALFA je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně divadla, otevírací doba:
PO - PÁ 8:00 - 15:30
Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka