Novou sezonu otevřelo Divadlo Alfa cenami na festivalu. Chystá premiéry

Divadlo ALFA má před sebou náročnou sezónu – chystá loutkovou operu, koprodukci s japonskými partnery i festival Skupova Plzeň. Sezónu 2023/24 zahájila Alfa na mezinárodních festivalech v Praze, Plzni, Helsinkách a také v Záhřebu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tam na festivalu PIF (15.–21.9. 2023), jedné z nejvýznamnějších loutkářských přehlídek jihovýchodní Evropy, zaznamenala jedinečný úspěch. Hra Putování dobrého Hanse Böhma Evropou se stala nejlepší inscenací 56. ročníku festivalu a další ceny získali: Tomsa Legierski za režii, Daniel Horečný za nejlepší herecký výkon a hostující Karel Czech za scénografii.

„Z cen máme obrovskou radost a je to pro nás velká motivace pro další práci! Nastupující sezóna bude hodně náročná. Připravujeme tři premiéry a nepřestáváme hrát pro domácí publikum. Souběžně ale budeme na podzim vystupovat i v Turecku, Německu a Egyptě a na závěr roku v Hongkongu. Spolu s japonským Divadlem PUK Tokio připravujeme koprodukční inscenaci o olympijských hrách v roce 1964 a jejich hvězdě Věře Čáslavské. A na červen chystáme i 35. ročník mezinárodního festivalu Skupova Plzeň,“ uvedl ředitel Divadla ALFA Jakub Hora.

13. října se od 18 hodin v Alfě odehraje premiéra výjimečné inscenace Staré pověsti neratovské, která vznikla v červenci při dvoutýdenním společném zkoušení mentálně postižených lidí z neratovského chráněného bydlení Domov a herců plzeňského Divadla Alfa pod vedením uměleckého šéfa Tomsy Legierského a dramaturgyně Petry Kosové. Spolupráce se uskutečnila díky evropskému projektu Connect Up.

Další premiérou bude 15. prosince romantická loutkářská opera Čarostřelec v režii Marka Zákosteleckého. Náročný projekt bude podle dramaturgyně Petry Kosové lehce hororově ovoněný. „Loutkářská opera klade pochopitelně velké nároky na interpretaci, naši herci tedy museli začít zkoušet pěvecké party už od září s autorem hudební úpravy a pedagogem DAMU profesorem Vratislavem Šrámkem. Korepetice povede také častý spolupracovník Alfy hudebník Daniel Čámský,“ prozradila Petra Kosová.

Na přelom února a března je naplánovaná premiéra O štěstí a neštěstí, jednoduchého příběhu pro děti od pěti let plného překvapivých a nečekaných zvratů. V posledním květnovém týdnu se odehraje premiéra O Maričce, která všechno vyzvonila na motivy ukrajinských pohádek. Režisérem obou novinek bude umělecký šéf divadla Tomsa Legierski.

Sezónu 2023/24 uzavře 35. ročník bienále Skupova Plzeň, který se uskuteční od 12. do 16. června. „Zahajovacím představením Skupovy Plzně bude Kašpárek a zbojník, společný projekt královéhradeckého Divadla Drak a Bratislavského bábkového divadla,
inscenace vznikla k loňskému 30. výročí rozpadu Československa,“ prozradila dramaturgyně Petra Kosová.

18. listopadu se Alfa už tradičně připojí k celostátní Noci divadel. Odpoledne a v podvečer otevře své zákulisí a další prostory malým i velkým návštěvníkům. Hlavním tématem bude letos v Alfě pohádka O zlaté rybce a s ní spojený podvodní svět.

Do Alfy je možné zajít i na večerní představení, na podzim třeba na derniéru inscenace Alfa farma (19. 10.) na motivy Orwellovy Farmy zvířat nebo na oceňované představení Kabinet zázraků neboli Orbis pictus (24. 10.) hostujícího Naivního divadla Liberec.

Sobotní odpoledne pro rodiny s dětmi zahájí novinky minulé sezóny O zlaté rybce (7. 10.) a Pan Kašpar a jeho povedená rodinka (14. 10.). Pak Alfa pozve na pohádku Kolíbá se velryba (21. 10.). V listopadu se v sobotu odehrají představení Jak si Míša hledal kamaráda, Odysseus, O zlaté rybce a Pádístepí, náčelník Bizonů. V prosinci nebudou chybět oblíbené Pohádky ovčí babičky. Do Alfy zavítá hostující Divadlo Krapet a jeho Zimní příhody včelích medvídků a odehraje se tu vánoční příběh Radujme se! Veselme se! Divadla U staré herečky. Cena vstupenky na sobotní představení zůstává, stojí stejně jako vloni 60 korun.

Ve sváteční den 28. října pozve Alfa ve spolupráci s městem Plzeň na představení Odysseus na motivy řeckých bájí. Na toto představení bude vstupenka v rámci oslav stát jen 28 korun a předprodej bude zahájen 9. října.

Pro všechny, které zajímají loutky a loutkářské umění, otevře divadlo na podzim nový prostor STUDIO Alfa DOLE. Přední český výtvarník a scénograf Ivan Nesveda v pořadu VIZITKA Divadla ALFA poodhalí mnohé ze skoro šedesátileté historie divadla, z tajů loutkářské profese a představí práci uměleckého ateliéru Divadla ALFA, kde po desítky let působil. Bezbariérový komorní prostor se vstupem z Rokycanské třídy bude až po strop naplněný loutkami, divadelními kostýmy, maskami i nejrůznějšími, často prapodivnými rekvizitami. Pořad si bude možné již brzy objednat pro skupiny prostřednictvím e-mailu: obchodni@divadloalfa.cz a vstupné bude 20 Kč.

Vstupenky do Divadla ALFA je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně divadla, otevírací doba:
PO - PÁ 8:00 - 15:30
Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 02.10.2023 17:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka