Dobřany slaví od pátku 70 let od konce války

Bohatými oslavami 70. výročí konce války a tradičními Májovými slavnostmi budou žít v prvních květnových dnech Dobřany u Plzně. V pátek a v sobotu zde budou probíhat Májové slavnosti svobody, které v sobotu odpoledne plynule přejdou ve veselici v lidovém duchu s velkolepým průvodem.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Slavnosti svobody jsme připravili ve spolupráci s Klubem vojenské historie Posádkového velitelství v Dobřanech a budou obsahovat třeba ukázku středu wehrmachtu s US Army, připomínku nočního náletu na město z roku 1943 nebo kapitulaci wehrmachtu,“ prozrazuje ředitelka Městského kulturního střediska Simona Sýkorová. Májové slavnosti svobody začínají v pátek 1. května ve 13 hodin slavnostním odhalením památníku na náměstí. Jmenuje se Slza války a připomíná oběti všech válek. Jeho autorem je sochař Václav Fiala. „Žijeme v jednadvacátém století a nechtěli jsme postavit jen pomník připomínající druhou světovou válku. Ozbrojené konflikty se z jihu a severu blíží a začínají nás opět ohrožovat, je třeba ukázat, že si těch sedmdesáti let bez války dokážeme vážit, proto připomínáme, jak naše město poškodily války husitské, první světová, jak se nás dotkly války napoleonské a i největší pohromu, kterou byla v našem případě válka třicetiletá,“ vysvětluje filozofii pomníku starosta Martin Sobotka.

Program oslav dále nabídne vystoupení skupin Rangers band, Lignit a Michal Tučný revival Plzeň. V sobotu v půl jedenácté přijede do Dobřan oblíbený vojenský konvoj. Po oba dny bude na louce za garážemi dobový tábor s technikou. V sobotu 2. května ve 13 hodin odstartují tradiční Májové slavnosti, a to průvodem, jenž půjde od hasičské zbrojnice Tyršovou a Lidickou ulicí na náměstí. Tady během odpoledne vystoupí Dobřanské bábinky, Malý a Velký Vozembach, TřemCha, Plzeňský MLS a Jižani. Ve stáncích si návštěvníci budou moci kupovat rukodělné výrobky a zájemci dostanou příležitost svézt se ve vojenských vozech.
„Jako doprovodný program připravila Dobřanská galerie výstavu Dobřany v době II. světové války. K vidění na ní jsou velmi zajímavé autentické fotografie a dokumenty,“ uzavírá Simona Sýkorová.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
01.05.2015 15:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka