Festival Divadlo zahájí ve středu polská inscenace Mýcení režiséra Krystiana Lupy. V ulicích se objeví velká mimina

Mezinárodní festival DIVADLO zahájí ve středu 7. září od 18:30 v plzeňském Novém divadle dramatizace románu Thomase Bernharda Mýcení vratislavského divadla Teatr Polski v režii jednoho z největších současných polských režisérů Krystiana Lupy.

Cílená propagace v Plzni

Inscenace, která trvá přes čtyři hodiny, patřila k vrcholům Avignonského festivalu 2015.

Krystian Lupa zavádí diváky na pohřební hostinu. Hlavní hrdina se zde po dlouhé době setkává se skupinou svých uměleckých přátel, které vidíme pohledem jeho sarkastických komentářů. “Pohled na jejich tvůrčí a lidské zmarnění se časem začne prohlubovat, rozkrývají se jak jejich individuality, tak míra vlivu, který na ně má kulturně degenerující společnost,” líčí členka dramaturgické rady Dora Viceníková. 

První den festivalu nabídne nezvyklý zážitek také obyvatelům a návštěvníkům v centru Plzně. Španělský soubor Fadunito, který přijede na pozvání z. s. Johan, obsadí mezi 14. a 17. hodinou ulice i parky okolo náměstí Republiky. V interaktivní performance Babies si členové souboru jako obří mimina nasadí nepřehlédnutelné červené plenky. Během jejich dalšího představení Ceci 3.0 se hlavním “protagonistou” stane prázdný invalidní vozík, který se postaví do cesty pěším i autům.

Od 20:00 uvede v prostoru Moving Station nezávislé profesionální divadlo z Košic Na peróně autorskou inscenaci Búvaj o období, které přijde, když my tu už nebudeme. Divadelní koláž vystavěná na základě skutečných výpovědí klientů zařízení pro seniory je vhledem do vrásčitého světa plného vybledlých vzpomínek, drobných životních útrap, zklamání, štěstí, chtíče, moči, moudrosti a malých milých nedorozumění.

Již od úterý 6. září mohou návštěvníci v Galerii Evropského domu na náměstí Republiky vidět výstavu Polsky´ divadelní plakát, která je součástí doprovodného programu festivalu. Představí velká jména této umělecké oblasti, jakými jsou např. Roman Cieślewicz, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec. Soubor dvaceti plakátů představí inscenace děl světových dramatiků. Připravena je ve spolupráci s Polským institutem v Praze, otevřena bude denně až do 30. září.

---------------------------------------------

Mezinárodní festival DIVADLO, který se koná již 24. rokem, nabídne během hlavní části (od 7. do 11. září) a epilogu (12. - 14. září) celkem 39 představení od 32 souborů z Ruska, Polska, Maďarska, Slovenska, Španělska a České republiky, které doplní řada doprovodných akcí - filmů, diskusí i koncertů. “Letošní zahraniční i domácí program spojuje tradičně náš hlavní cíl - uvést mimořádně kvalitní inscenace. Sledujeme také soustavně nové a někdy i objevné trendy současného divadla. Letošní ročník ukáže, že soudobé evropské divadlo nachází silná současná společenská témata,“ uvádí ředitel festivalu Jan Burian. 

K hlavním zahraničním lákadlům patří moskevské Gogolovo centrum s adaptací současné německé hry Maria von Mayenburga z prostředí ruských teenagerů (M)učedník v režii jednoho z nejprovokativnějších ruských režisérů Kirilla Serebrennikova, kterou diváci uvidí v pátek 9. 9. Budapešťský soubor Proton Theatre přiveze do Plzně inscenaci Hanebnost dle románu J. M. Coetzee režiséra Kornéla Mundruczó. Mezi další zahraniční hvězdy se řadí postmoderní zpracování Hamleta krakovského divadla Narodowy teatr stary v režii předního polského režiséra generace třicátníků Krzysztofa Garbaczewského a v neposlední řadě dva soubory ze Slovenska: Slovenské národní divadlo s další z inscenací Rastislava Balleka Mojmír II. aneb Soumrak říše, reflektující kontroverzní postavy národní minulosti, a sólo režisérky, autorky, performerky a herečky Slávy Daubnerové nazvané Solo lamentoso. 

Z České republiky uvidí návštěvníci tradičně to nejzajímavější, co se “urodilo” na domácích jevištích. Z Prahy přijede Dejvické divadlo s “psychothrillerem” Zimní pohádka režiséra Ondreje Spišáka, Experimentální prostor NoD se scénickou koláží Dvojí domov / z Čepa v režii Jana Nebeského, Divadlo Disk s absolventskou inscenací studentů DAMU Rituální vražda George Mastromase v režii Adama Svozila a Divadlo Na zábradlí inscenaci Posedlost v režii Jana Mikuláška. Ostravu zastoupí Komorní scéna Aréna s druhou částí volné trilogie Slyšení v režii Ivana Krejčího, která získala Cenu divadelní kritiky jako nejlepší uvedený divadelní text a nejlepší inscenace roku 2015, Marek Cisovský v hlavní roli byl oceněn za nejlepší mužský herecký výkon. Po dvou divadelních souborech přijede z Brna a Hradce Králové: Národní divadlo Brno s inscenací Petrolejové lampy v režii Martina Glasera a HaDivadlo s Čechovovou klasickou hrou Strýček Váňa režiséra Ivana Buraje. Klicperovo divadlo z Hradce Králové se představí adaptací nejslavnějšího románu Borise Viana Pěna dní v režii dvojice SKUTR, Divadlo Drak pak zpracováním klasické pohádky O bílé lani v režii Jakuba Vašíčka. Naivní divadlo Liberec přiveze do Plzně loutkové představení Čechy leží u moře režisérky Michaely Homolové. Domácí plzeňské Divadlo Alfa uvede na festivalu svoji nejnovější inscenaci, Molierovo Lékařem proti své vůli v režii Tomáše Dvořáka, a Divadlo J. K. Tyla proslulý titul Georga Büchnera Vojcek v režii dvojice SKUTR.

Hlavní divadelní program doplní off program, pořádaný ve spolupráci se z. s. Johan, který zahajuje již v úterý 6. září taneční inscenace Jak zabít Hamleta v Moving Station. Kromě dalších divadelních představení zahrnuje besedy o současném českém i zahraničním divadle, divadelní poezii či nový cirkus, reprezentovaný nejlepší českou vzdušnou akrobatkou Eliškou Brtnickou a jejím představením Enola v pondělí 12. září. 

Stejně jako v loňských letech nebudou chybět ani open-air produkce. Jedna z nich se dokonce odehraje na netradičním místě na borském sídlišti. Diváci mohou po tři večery sledovat 40 minutovou experimentální zvukovou performance o životě v paneláku, o hlučných sousedech a domovních schůzích, nazvanou Zářící město. Kapacita tohoto představení je omezená. Zajímavý zážitek nabídne technologické loutkové představení pro jednoho diváka nazvané µsputnik [mikrosputnik] o dobrodružství, které ve vesmíru zažívá první umělá družice planety Země. Představení o délce 10 minut je k vidění během čtvrtka, pátku a soboty v Muzeu loutek na náměstí Republiky, kapacita je též omezená.

Vstupenky jsou v prodeji ve Festivalovém centru v Novém divadle, v obvyklých předprodejích nebo on-line na www.plzenskavstupenka.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 07.09.2016 10:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka