Jezírko ve Škodalandu opět čistí od plžů

Jezírko na Škodalandu má již velkou část čištění od plžů nakažených cerkáriemi za sebou. Jsou jich zde tisíce a jejich vysbírávání se konalo od 27. června do 11. července.

Cílená propagace v Plzni

 Celkem pět hodin se zde také potápěl hydrobiolog s odsávací hadicí poslední červnový den. Odhadem je v současné době odstraněna zhruba polovina plžů.

„Díky tlakovému vozu na čištění kanalizací od Vodárny Plzeň na podařilo se odsát velké množství řas, vodních plžů i kamínků. Další dny opět probíhalo manuální čištění jezírka,“ uvádí hydrobiolog Jindřich Duras. 

Další velké čištění se koná ve čtvrtek 13. července, kdy je opět objednaný odsávací vůz a potápěč, který se ponoří pod hladinu s kyslíkovou lahví. Poté bude ještě třeba vyčistit stěny jezírka a zlikvidovat zbylá vajíčka a případně nové šneky, kteří se z nich vylíhli.

Následovat bude test situace koupáním dobrovolníků. Otevření jezírka pro veřejnost je pravděpodobné až ve druhé polovině prázdnin a dojde k němu na základě provedeného testu a rozboru vody Zdravotním ústavem.

Třetí městský obvod také spolupracuje s výzkumným střediskem Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, která se šneky zabývá a již prováděla šetření na místě. „To odhalilo čtyři druhy plžů. Parazitováno potenciálně rizikovými druhy motolic je zhruba kolem pět procent z nich,“ doplňuje Duras.

Protože cerkárie, které způsobují sice zdraví neohrožující, ale velmi svědivou kožní vyrážku se na plže přenáší z kachního trusu, zároveň se hledají další možnosti vysídlení kachen z areálu Škodaland. Prosíme návštěvníky, aby kachny v žádném případě nekrmili.

S kachnami byl v areálu problém již předchozí roky, plži se zde takto rozmnožili poprvé. Líbí se jim v čisté vodě a rozbor potvrdil, že ta zde má kvalitu velmi dobrou. Cerkárie rozbor vody neodhalí, lze je zjistit pouze zkoumáním šneků.

Cerkáriová dermatitida je dnes největším rizikem pro koupaliště s čistou vodou, aktuálně je řešena na řadě lokalit v Česku, například na koupališti Lhotka v Praze, před pár lety měl problém i Velký bolevecký rybník.

Cerkáriová dermatitida je vyrážka svědivých pupínků, které se vytvoří, když pokožku napadnou tzv. cerkárie. Jsou to asi půl milimetru až milimetr dlouhé tenké larvičky, které v sobě nedobrovolně odchovávají vodní plži. Cerkárie je jedno z vývojových stádií ptačích motolic. Dospělé motolice žijí v kachnách, kde produkují spoustu vajíček. Ta ve vodě prasknou a mikroskopická larvička napadne vodního plže. Do toho se zavrtá a v něm se i dále pomnožuje. „Když jsou larvičky v plži dostatečně velké, opustí ho a snaží se najít kachnu na hladině. Pokud ve vodě místo kachny natrefí na plavce, některé druhy motolic to omylem zkusí i na jeho kůži. Neuspějí-li hynou během 24 hodin. Pupínky na lidské kůži jsou známkou, že náš imunitní systém cerkárii zlikvidoval. Kromě svědivých pupínků už žádné zdravotní riziko nehrozí,“ vysvětluje hydrobiolog.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 13.07.2023 10:46



8 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka