Kačerovi z Radbuzy veterinář vyndal šipku z hlavy

Plzeňští zvířecí záchranáři od konce dubna honili na Radbuze v Plzni samce kachny divoké se zapíchnutou šipkou z pistolové kuše v krku a lebce.

Cílená propagace v Plzni

Plaval střídavě od Papírenské lávky, lávky u EDT až po jez u sportoviště pod vodárnou. Samec však dobře létá, zná zvířecí záchranáře i jejich auto a nedal se chytit.  

Případem se zabývala dokonce i Policie ČR, která nechytala kačera ale pachatele, který se dopustil pytláctví či vandalství tím, že zvíře neulovil, ale poranil tak, že dlouhodobě trpělo. Každopádně zatímco policie zatím pachatele nechytila, tak partě kolem šéfa Karla Makoně se to v pondělí (13. 7. 2020) konečně povedlo. "Hanka s Radkem v kajaku kačera pronásledovali tak dlouho, až se jim jako vždy schoval do trávy při břehu. V trávě vždy vydržel nehnutě sedět schovaný tak dlouho, dokud jsme to nevzdali a odchyt nepřeložili na jindy. Dnes se mu to však vymstilo a nám se ho podařilo odchytit pomocí podběráku na dlouhé tyči ze břehu. Kajaky okamžitě míří k levému břehu řeky Radbuzy, pár metrů pod lávkou EDT. Z vody kačera nevidí, ale já stojím přímo nad ním, kajaky poutají jeho pozornost. Opatrně ale rychle máchnu podběrákem do trávy ve vodě a kačer nemá šanci!," líčí Karel Makoň.

Tento případ mohou zvířecí záchranáři uzavřít s tím, že kačer odchycen, odvezen na Veterinární kliniku Vedilab, šipka z těla vyndána, zvíře ošetřeno, okroužkováno, označeno a vráceno na lokalitu odchytu. "Léčba v přirozeném a pro zvíře známém prostředí je vždycky lepší než v nějaké zvířecí nemocnici," dodává Makoň.  

Takže pokud uvidíte na řece Radbuze u lávky EDT kačera kachny divoké, který má na pravé noze blýskavý ornitologický kroužek a na levé noze plastový bílý kroužek, tak je to fakír se šipkou v krku, kterého zvířecí záchranáři téměř tři měsíce chytali.  
A jak to, že ho chytili až dnes? V tomto měsíci kačer kompletně přepeřoval a vyházel (vypadaly mu) všechny letky na křídlech. Ty mu během krátké doby zase narostou, ale po tu dobu není schopný létat.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka