Kachny, kormoráni, ledňáčci. Na Berounce sčítali vodní ptáky

Po letech opět alespoň chvilku zima jak má být. Zamrzlé rybníky, většina ptáků na nezamrzlých řekách a po týdnu, kdy teploty leckdy dosahovaly i -12 °C bylo sobotní (13. 1. 2024) Mezinárodní sčítání vodních ptáků konečně opět zajímavější než zimy předešlé.

Jarní servisní akce AUTO CB

Za DES OP a Záchrannou stanici živočichů Plzeň vyrazily na sčítání 56 km řeky Berounky z Plzně až do Zvíkovce tradičně čtyři posádky ve čtyřech kánoích.

Od soutoku ř. Mže s Radbuzou z Plzně od Štruncových sadů až k mostu do Dolan jel svůj úsek v sobotu dopoledne již tradičně v kánoi sám ornitolog (voják v záloze) David Melichar.

"Z Dolan do Olešné,  nejdelší a nejnáročnější úsek, letos jeli manželé a zkušení členové DES OP Marie a Martin Süssovi. I oni si to náramně užili a viděli spoustu zajímavých ptačích druhů než kdykoliv jindy. Navíc Marie zpracovává všechna sečtená data, a tak díky ní máme už dnes alespoň základní počty námi prokázaných ptáků," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Úsek od Olešné do Rakové pak sčítal zkušený vodák Josef Boháč s Davidem Martinovským na přídi. Ti se toho nebáli, peřeje a jezy převážně sjížděli, a tak není divu, že David přijel lehce ztuhlý v ledovém krunýři. Poslední usek řeky Berounky od Rakové až do Zvíkovce pak jela již tradiční dvojice Miloš Paisker st. a Magdalena Berkovská. Jejich úsek patří k těm nejzajímavějším, takže morčáci, volavky, orli.

"I přesto, že zejména poslední týden bylo počasí na sčítání vodních ptáků ideální, sobotní silný a studený vítr v kombinaci s teplotou pod bodem mrazu s poměrně rychlým průtokem a zledovatělými břehy po původně rozvodněné řece potrápily všechny posádky. Zhýčkaní průběhem několika málo posledních a převážně teplých zim jsme zapomněli, jak je složité se po šikmé ledové ploše dostat k pevnému břehu a bezpečně se vyškrábat z kánoe na břeh," popisuje Makoň.

Co se sečtených druhů a počtů ptáků týká, tak krom divokých kachen, kormoránů, volavek bílých a popelavých, byla opět viděna i hejnka morčáků velkých, sem tam hohol severní, orel mořský, ledňáček říční. Předběžně na námi sledovaném úseku bylo sečteno: 1682 kachen divokých, 1084 kormoránů velkých, 123 labutí velkých, 204 morčáků velkých, 66 volavek popelavých, 42 volavek bílých, 16 orlů mořských,  15 ledňáčků říčních, 6 slípek zelenonohých, 6 potápek malých,  20 hoholů severních, pár hvízdáků euroasijských, jedna zrzohlávka rudozobá, 4 x konipas horský atd.

"Děkujeme i kolegům, kteří nám spočítali dvě hejna labutí mimo vodní hladinu, a to u Nadryb (Tereza a Adam Liškovi) a u kostela Petra a Pavla před Zvíkovcem (Olga Štěpánková)," říká Makoň s tím, že celkové počty námi sečtených ptáků nijak nevybočují z běžného standardu za posledních 20 let, přičemž bylo znát,  že ptáci jsou stažení na řece poměrně ze širokého okolí.

Z dlouhodobého pohledu na jednotlivé populace sčítaných druhů vodních ptáků ochranáři sledují bohužel spíše jejich pokles, což může souviset jak s celkovým úbytkem ptactva všeobecně, tak i s oteplováním v rámci Evropy.

"Zároveň se však může jednat i o subjektivní pocit, přičemž získaná data z námi sčítaných úseků se musí ještě zpracovat, dát do širšího časového kontextu a vyhodnotit i v rámci  jiných lokalit, ČR či Evropy," uzavírá Karel Makoň. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka