Kasárna Slovany se promění v městskou čtvrť, Plzeň uzavřela memorandum s investorem

Kasárna Slovany se promění v moderní městskou čtvrť pro několik tisíc lidí, vzniknou v ní stovky bytů, kanceláře, obchody, park i školka, do lokality půjde v nejbližších letech kolem 20 miliard korun.

Cílená propagace v Plzni

Memorandum o budoucí spolupráci, jež povede k oživení více než třicetihektarové zóny, podepsali v úterý 21. listopadu na plzeňské radnici za město Plzeň primátor Roman Zarzycký a investor Petr Březina, jednatel Slovany pozemky s.r.o. a Slovany develop s.r.o., místopředseda představenstva APB – PLZEŇ a.s. První domy by se mohly začít v lokalitě stavět do dvou let.

Memorandum, při jehož podpisu byli za město přítomni i náměstek Pavel Bosák a radní Světlana Budková, stvrzuje dosavadní společnou vůli, parametry budoucí spolupráce a závazek pokračovat v jednáních až do uzavření smlouvy o spolupráci. K jejímu podpisu by mělo dojít na jaře příštího roku. Areál největších plzeňských kasáren je opuštěný od roku 1992, od té doby čeká na zasíťování a výstavbu.

„V této zóně se čekalo 25 let na příležitost projevit společnou vůli. Chci proto poděkovat Pavlu Bosákovi i Světlaně Budkové za to, že na projektu pracovali a dotáhli jednání do této fáze. Předpokládám, že na dubnovém zastupitelstvu schválíme finálovou část a věřím, že developer dodrží své závazky. Osobně se na to velmi těším, jde o příležitost pro Plzeňany, kdy v lokalitě nevzniknou pouze městské byty, ale také byty v soukromé části, což by mělo mít pozitivní vliv na realitní trh. Když je konkurence, klesají ceny,“ uvedl při podpisu memoranda primátor Roman Zarzycký. Petru Březinovi poděkoval za vstřícný přístup i za to, že veškeré parametry, jež město požadovalo z hlediska kontribucí, přislíbil dodržet. Na své náklady by měl investor mj. vybudovat technickou i dopravní infrastrukturu.

„Není to malý developerský projekt, ale je to opravdu velká čtvrť. Plánujeme v ní nejenom byty, ale i občanskou vybavenost, školku, možná i školu. I já děkuji za vstřícnost, protože naše anabáze s kasárnami je dlouholetá, a tímto podpisem zahájíme práce na projektové přípravě a rozjezdu projektu,“ reagoval Petr Březina. Ten nyní s projektanty řeší, jak by nová čtvrť měla vypadat a počítá s tím, že v první fázi zaplatí zhruba 200 až 250 milionů korun za zbudování vodovodu do areálu. Tím podle Petra Březiny padne to, co dosud projekt brzdilo. „Při dnešních cenách by celkově do daného území mohlo jít kolem 20 miliard korun. Počítáme s tím, že novou čtvrť budeme postupně budovat zhruba patnáct let,“ doplnil.

„Důležité pro obě strany bylo vybudování důvěry. A to se podařilo právě proto, že jsme si navzájem objasnili, že na naší straně hájíme zájmy občanů města Plzně a nikoho jiného, a u investora jsme získali jistotu, že mu jde o toto město, o to, aby se ze zanedbané lokality stala krásná čtvrť, že mu nejde jen o ryzí výdělek,“ uvedl technický náměstek Pavel Bosák.

Radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková poděkovala za to, že projekt získal v zastupitelstvu širší než jen koaliční podporu. „Pozemky pro školku získáme od investora za symbolickou cenu 40 korun za metr čtvereční a předpokládáme, že získáme i předkupní právo na pozemky pro bytovou výstavbu o rozloze téměř pět hektarů. Je to důkaz dobré spolupráce se soukromým investorem,“ přiblížila.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka