Kdy a proč se slaví Den ozbrojených sil?

Ve čtvrtek 22. června se v Plzni uskuteční mezinárodní přehlídka čestných stráží DRILLFEST, kterým budou zahájeny oslavy Dnes ozbrojených sil ČR. A my jsme hledali odpověď na otázku proč se tento významný den slaví.

Jarní servisní akce AUTO CB

REGIONPLZEN.CZ se ptá: Kdy a proč se slaví Den ozbrojených sil České republiky?

Rozkazem prezidenta České republiky ze dne 7. 2. 2002 byl 30. červen stanoven jako Den ozbrojených sil České republiky. Stalo se tak v souladu s historickými tradicemi našich ozbrojených sil.

Dne 29. června 1918 vydala francouzská vláda nótu, v níž uznala práva našeho národa na samostatnost a potvrdila veřejně i oficiálně Česko-slovenskou národní radu (ČSNR) jako nejvyšší orgán spravující všechny zájmy národa.

Následujícího dne, 30. června, se v městečku Darney shromáždila Čs. brigáda. Tvořily ji 21. a 22. čs. střelecký pluk, jejichž příslušníci koncem května ukončili svůj výcvik v Cognacu a Jarnacu. Sešli se zde při příležitosti předání praporu 21. čs. střeleckému pluku. Slavnostního aktu se zúčastnil prezident francouzské republiky Poincaré, ministr zahraničních věcí Pichone, vojenští přidělenci vlád Velké Británie, Itálie, USA a Srbska, generální tajemník Česko-slovenské národní rady Edvard Beneš, náčelník Československého generálního štábu při ČSNR francouzský generál Janin a celá řada dalších oficiálních hostů. Slavnost byla zahájena v 9 hodin ráno přivítáním francouzského prezidenta, poté následoval slavnostní pochod. Před nastoupenou brigádou promluvili doktor Beneš a prezident Poincaré. Po předání praporu, který věnovalo město Paříž, a jenž byl zhotoven českou krajanskou obcí, následovala slavnostní přísaha příslušníků brigády. 

O několik dní později, v den výročí památné zborovské bitvy, odjeli vojáci 21. pluku na frontu. Příslušníci 22. pluku je následovali až 24. srpna. Počáteční bojové zkušenosti získávaly oba pluky v Alsasku. V polovině září se obě uskupení spojila v Čs. brigádu a přesunula se do Argon. Koncem října se její příslušníci zapojili do bojů o obce Terron (21. pluk) a Chestres (22. pluk).

V deklaraci ze dne 9. srpna uznala ČSNR a čs. legie jako součást dohodových vojsk i Velká Británie a USA. Třetího října se k těmto prohlášením připojila také italská vláda. Česko-slovenská národní rada, která vznikla v Paříži v květnu 1916 se z původního Českého zahraničního komitétu změnila 14. října 1918 na tzv. prozatímní čs. vládu. Edvard Beneš, nový ministr zahraničních věcí a vnitra, poté vydal nótu, v níž prohlásil T. G. Masaryka za prezidenta a předsedu vlády. 

zdroj: http://www.army.cz/

V Plzni budou oslavy Dne ozbrojených sil zahájeny DRILLFESTEM. Více zde

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka