Lovečtí psi ověřovali vlohy v Litohlavech

Lovecký pes patří k výkonu práva myslivosti a jeho připravenost pro využití v praxi je nejen nutností, ale i častým zájmem chovatelů. Proto si někteří z nich dali v sobotu dostaveníčko v Litohlavech na Rokycansku, kde se konaly jarní zkoušky či zkoušky vloh, jak se těmto zkouškám velice často říká.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tyto zkoušky jsou potřebné především z chovatelského hlediska, neboť na nich pes nejlépe ukáže vrozené vlastnosti, které nejsou dosud ovlivněné vyšším stupněm výcviku. Navíc jsou důležité i z hlediska kontroly dědičnosti a některé kynologické kluby mají účast na těchto zkouškách i důvodem uznání chovnosti. "Proto je žádoucí, aby se těchto zkoušek zúčastnilo co nejvíce psů, i když to nejsou zkoušky lovecké upotřebitelnosti. Každopádně si pejsek či fenka vyzkouší atmosféru zkoušek, stejně tak jako vůdce," říká za pořadatele Pavel Moulis. 

Přátelská atmosféra, která hned od rána i za krásného téměř letního počasí panovala v sobotu 21. května v Litohlavech, přivítala tři skupiny psů nejrůznějších plemen. Zastoupen byl např. jezevčík, irský setr, pointer, český fousek, německý krátkosrstý ohař, anglický špringeršpaněl, německý křepelák, foxteriér i anglický kokršpaněl, přičemž jejich výkony sledovala početná korona / doprovod /. Slavnostní nástup, troubení Petra Kalaše a Miloše Kalčíka, úvodní slovo organizátorů a nezbytná veterinární prohlídka psů a odchod do honitby. Takový byl scénář první kynologické akce na Rokycansku, pomineme-li jarní svod psů.

Ve výborně zazvěřené honitbě Honebního společenstva Litohlavy - Klabava zkušení rozhodčí / Jan Šlouf, Jindřich Zábran, Michal Klasna, Helena Kecová, ing. Vladimír Melion a Stanislav Procházka / pod vedením vrchního rozhodčího Františka Kuneše posuzovali především vrozené vlastnosti všech dvaadvaceti psů – nos, hledání či slídění, zájem o stopu zvěře, chování po výstřelu i poslušnost. "Záleželo pochopitelně i na tom, do jaké skupiny byl lovecký pes zařazen, což v praxi znamená, že jiné nároky na práci jsou kladeny na slídiče či teriéry. Kromě plnění disciplín byly udělovány i cenné rady rozhodčích – zkušených kynologů pro práci vůdce a předávání vlastních poznatků z výcviku, což uvítali především méně zkušení vůdci, kteří vedli čtyřnohé pomocníky poprvé. Je potěšitelné, že jarní zkoušky opět dokázaly, že zájem o loveckou kynologii neutichá a snad tomu bude i nadále. Vždyť tak masivní účast na kynologických akcích nevidíme každý den, stejně tak jako účast tří čekatelů, kteří mají zájem o posuzování loveckých psů na zkouškách," líčí Moulis.  

Zkoušky vloh konané v Litohlavech, jejichž ředitelem byl honební starosta Miloslav Brada, splnily tedy své očekávání. Z dvaadvaceti psů, z nichž bylo osm ohařů a 14 ostatních obstálo dvacet jedna psů v 1. ceně, jeden pejsek ve 3. ceně. Vítězem zkoušek velkých plemen byla Monika Kadlecová s německým krátkosrstým ohařem Atosem z Čihanských lesů, který dosáhl 1. ceny a zisku 225 bodů. Vítězem zkoušek slídičů byl Roman Špaček s anglickým kokršpanělem Bárou z Dřínového kopce, který se 188 body získal též 1. cenu. Vítězem zkoušek jezevčíků byla Aneta Těhanová s drsnosrstým jezevčíkem Artem z Lounského podlesí se ziskem 192 bodů a též se umístila v první ceně. 

Okresní myslivecký spolek ČMMJ Rokycany, jež byl pořadatelem této akce, může být spokojen, neboť kromě příjemné atmosféry, která panovala na jarních zkouškách v Litohlavech, získala lovecká kynologie z řad veřejnosti další příznivce, což je jistě pro myslivost pozitivním signálem. 




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka