Město Plzeň by mohlo pokračovat v doplnění cyklotras, chce dotaci

Rada města odsouhlasila přípravu a podání žádosti o dotaci z IROP na projekt „GREENWAYS Plzeň, etapa 2017-2018“.

Cílená propagace v Plzni

Současně souhlasila s předfinancováním projektu ve výši 100 procent, tedy maximálně ve výši 22,525 milionu korun, které bude kryté prostředky z rozpočtu města Plzně v letech 2017–2018 v případě přidělení dotace. Navržený postup ještě musí schválit zastupitelé.
 
„Síť páteřních cyklotras v Plzni stále není dokončena a vykazuje řadu chybějících úseků. Výsledkem je nedostatečně využitý potenciál cyklodopravy, jejíž atraktivita je významně závislá na kvalitní infrastruktuře. Občanům Plzně a spádových sídel, kteří využívají cyklodopravu při cestě do zaměstnání, za službami nebo do škol, se výrazně zvyšuje časová náročnost dojížďky. Negativním efektem je souběžné vedení automobilové a cyklodopravy v hlavním dopravním prostoru, což způsobuje zvyšující se riziko nehodovosti pro uživatele. Budovaný systém GREENWAYS využívá koridory říčních niv pro vedení cyklostezek, které poskytují rovinatý terén v jinak kopcovitém terénu a zároveň přírodní prostředí v urbanizovaném prostoru,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Z hlavních podporovaných aktivit půjde především o výstavbu nových cyklotras, do kterých patří především zemní práce a pozemní komunikace - cyklostezky. Jedná se o dva stavebně oddělené úseky, doplňující systém GREENWAYS, a to úseku podél areálu ZOO Plzeň a úsek Hradiště – Radobyčice.  Úsek podél ZOO Plzeň je stezkou v šířce 3 až 4 metry a délce 0,75 kilometru, který je veden podél jižního okraje ulice Pod Vinicemi. Úsek začíná naproti spodnímu vstupu do ZOO a je ukončen před křížením ulice Pod Vinicemi a ulicí Radčická. Pro další část cykolostezky tj. pro úsek Pod Vinicemi – Radčická město letos vykoupilo pozemky, a po jeho vybudování bude ZOO bezpečně spojena s lávkou přes Mži, která bude dokončena v červnu letošního roku. Další GREENWAYS tj. Úsek Hradiště - Radobyčice je stezkou v šířce zhruba 3,5 metru a délce 0,71 kilometru, která je vedena od stávající lávky v Hradišti až po lom cesty do Radobyčic, kde navazuje na stávající zpevněnou polní cestu.

Celkové odhadované náklady na realizaci projektu jsou 22,525 milionu korun. Z toho je odhadovaná celková výše způsobilých nákladů pro IROP 12,475 milionu korun, výše dotace z IROP může dosáhnout max. 89,25 % z celkových způsobilých nákladů projektu, respektive maximálně 11,134 milionu korun.
 

 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka