Mydy Rabycad, čtení, filmy, divadlo... Wunsiedel zve na Týden sousedů

Pestrý, zábavný, informativní a dvojjazyčný – takový by měl být Týden sousedů ve Wunsiedelu. Od 16. 9. do 19. 9. se bude konat slavnost kultury a setkávání jako vrchol programu Kulturního města Čechy-Bavorsko.


Týden sousedů ukazuje, co může nabídnout šest sousedních regionů Horní Franky, Karlovarský kraj, Horní Falc, Plzeňský kraj, Dolní Bavorsko a Jihočeský kraj v oblasti kultury a cestovního ruchu. Dvě scény, informační stánky, přehlídka řemesel a bavorské, francké a české speciality zvou k objevování a vychutnávání. Živé koncerty se střídají s kreativními nabídkami k aktivní účasti, s literárními čteními a prezentacemi. Týden sousedů je realizován Centrem Bavaria Bohemia ve spolupráci s kulturním a festivalovým městem Wunsiedel, Muzeem pohoří Smrčiny ve Wunsiedelu a dalšími partnery z Wunsiedelu a českými a bavorskými sousedními regiony.

Šest regionů leží v bezprostředním sousedství česko-bavorské hranice – od Dolního Bavorska a Jihočeského kraje na jihu přes Horní Falc a Plzeňský kraj uprostřed až po Horní Franky a Karlovarský kraj na severu se rozprostírá krajina poznamenaná kontaktem dvoukulturních prostorů. Převážně venkovský region, kdysi na okraji železné opony, který se mezitím dostal do středu Evropy a zažil hospodářský a kulturní rozmach, který nemá obdoby. Kvalita života se odvíjí od rozmanitosti, a ta je v příhraniční oblasti obzvlášť velká. Představit zcela výjimečnou kvalitu šesti sousedních regionů pod mottem „Kultura z 6 regionů“ je cílem projektu Kulturní město Čechy-Bavorsko, který je financován Bavorským ministerstvem pro vlast a dalšími sponzory.
 
 Po Zwieselu a Bavorské Železné Rudě v roce 2017 a Schwandorfu v roce 2020/21 je od června 2021 kulturním městem Čechy-Bavorsko Wunsiedel v pohoří Smrčiny. Program kulturního města zahrnuje více než 40 jednotlivých akcí, z nichž některé pořádají místní kulturní instituce a spolky, jiné pak Centrum Bavaria Bohemia. Ať už Městské muzeum Františkovy Lázně vystavuje pozůstalost Toniho Diessla v Muzeu pohoří Smrčiny, nebo Norbert Neugirg & hullerngroove cestují do Horních Frank s hudebním literárním čtením o Horní Falci - vždy jde o výměnu přes hranice, o hledání společného nebo jedinečného.
 
 Týden sousedů začíná s velkou pompou: První večer ve čtvrtek 16. 9. bude program zahájen koncertem kultovní české glamtronicové kapely Mydy Rabycad. Rudá hříva je poznávacím znamením zpěvačky Žofie Dařbujánové, jejíž vystoupení jsou v České republice legendární a která má stále více fanoušků i v Německu.
 
 „Vítejte v kulturním městě Čechy-Bavorsko ve Wunsiedelu!“ zazní v pátek 17. 9. 2021, když starosta Nicolas Lahovnik jako hostitel zahájí slavnostní ceremoniál s čestnými hosty z České republiky a Bavorska na malebném nádvoří Muzea pohoří Smrčiny. Týden sousedů pak bude oficiálně zahájen naražením jednoho českého a jednoho bavorského pivního sudu a prohlídkou s královnou piva a porcelánu. Pátek proběhne ve znamení přeshraniční spolupráce: Přeshraniční instituce a partnerské obce využijí příležitosti představit se, rozšířit své kontaktní sítě a prezentovat své projekty. Vítány jsou i obce, které dosud nemají partnera - možná se vhodný partner najde při komunálním „speed datingu“? Po tolika setkáních a poskytnutých informacích slibuje večerní koncert dámské rockové skupiny „The Apples“ s interpretacemi světových rockových klasik pohodové zakončení dne.
 
Obě scény v Muzeu pohoří Smrčiny a na náměstí ve Wunsiedelu poskytují prostor pro umělce, prezentace, přednášky a diskuse. Na spojnici mezi oběma scénami podél ulice Maximilianstraße předvádějí umělečtí řemeslníci a designéři u svých stánků tradiční uměleckou zručnost a inovativní nápady. Ideální příležitost podívat se, nakoupit nebo se dokonce aktivně zapojit. Dvojjazyčné workshopy a nabídky k aktivní účasti vybízejí k probuzení vlastní kreativity. Zúčastní se také: Mládežnické umělecké školy z Wunsiedelu s JuKu-mobilem, z Weidenu a umělecký spolek KUNSTbeTRIEB Cham - laureát ceny za podporu kultury pro mládež kraje Horní Falc 2021. Samozřejmě nesmí chybět filmy a autorská čtení. Bavorsko-české týdnů přátelství zvou žáky na besedu s filmovou tvůrkyní Petrou Dombrowski, jejíž film „Dva bratři - dva národy“  bude poprvé uveden ve dvojjazyčné verzi. Kultura jídla je samozřejmě neoddělitelnou součástí kultury šesti sousedních regionů, a tak se každý den o tělesnou pohodu návštěvníků stará jeden český a jeden bavorský stánek s jídlem a pitím a místní gastronomie z Wunsiedelu.

Každý den z Týdne sousedů je jiný: Zatímco pátek je věnován slavnostnímu ceremoniálu, partnerství obcí a přeshraničním institucím,v sobotu je na programu ještě více kulturních událostí. Na historickém náměstí se setká středověký soubor Collis Clamat z Wunsiedelu, Historický park Bärnau a Sdružení husitských měst. Improvizační divadlo „Crew Collective“ potěší hudebními a tanečními performancemi. Neděle je koncipována jako rodinný den, který bude zakončen přeshraniční a mezidenominační bohoslužbou se třemi katolickými a čtyřmi protestantskými duchovními obou denominací v městském kostele.
 
Projekt Kulturní město Čechy-Bavorsko je financován Bavorským státním ministerstvem financí a pro vlast, okresem a městem Schwandorf,spořitelnou Sparkasse Schwandorf a Kulturní nadací Bavaria Bohemia.

Kompletní program Týdne sousedů najdete na www.bbkult.net.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka