Návštěvnická a stavební sezona na Bečově skončila, hrad se otevírá dál v listopadu i prosinci

Na hradě a zámku Bečov skončila velmi úspěšná návštěvní sezona. Na tuto výjimečnou památku na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje zavítalo 69 785 návštěvníků. Kromě velkého množství kulturních akcí byl největší zájem o relikviář svatého Maura a tzv. tekutý poklad.

Cílená propagace v Plzni

Letošní rok byl na Bečově charakteristický rozšířenou nabídkou doprovodných programů, jejichž počet stoupl oproti loňsku přibližně o polovinu. Akce byly převážně vzdělávacího charakteru se zaměřením na nejrozmanitější témata – židovské osídlení města, heraldika, středověké stavitelství. Mezi úspěšné kulturní události můžeme zařadit např. Noc kostelů, komponovaný program Lucemburský rok realizovaný ve spolupráci s metodickým centrem NPU v Telči, hrané prohlídky s Pouličním divadlem Viktora Braunreitera nebo tradiční svatební festival s názvem Svatba jako z pohádky.

Hlavním „trhákem“ sezony s mezinárodním dosahem byla bezesporu řízená degustace vybraných archivních vín (tzv. tekutý poklad) z konce 19. století. Sbírka 133 lahví vína a koňaku byla nalezena společně s relikviářem sv. Maura v roce 1985. Hodnota sbírky je v současnosti odhadována na více než 30 mil. korun. Nečekaně silné pozitivní ohlasy měl i interaktivní workshop spojený s degustací současných vín pocházejících se stejných proveniencí jako vína z tzv. tekutého pokladu. V rámci programu dostali návštěvníci možnost nahlédnout do depozitáře s víny nebo si za pomoci speciálního sommeliérského kufříku se vzorky vůní vyzkoušet své čichové buňky. Za velmi zdařilé lze také považovat aktivity prováděné mimo areál bečovského hradu a zámku. Hned na počátku sezony proběhla v obchodních centrech společnosti Tesco výstava Tajemný hrad Bečov. Krátce poté následovala spoluúčast na výstavě Civitas Carolina věnované 700. výročí narození Karla IV. V Národním technickém muzeu si tak mohou návštěvníci až do 5. února 2017 prohlédnout původní kamennou bránu ze 14. století, tedy z období, kdy hrad Bečov vlastnil šlechtický rod pánů z Rýmzburka.

V první polovině roku došlo také k rozšíření služeb o nabídku mobilní aplikace obsahující vyčerpávající informace o areálu hradu a zámku a zejména o relikviáři svatého Maura. Kromě části pro dospělé uživatele obsahuje také výklad vytvořený přímo pro děti. Nahrávky a texty jsou nejen v češtině, ale i v angličtině, němčině a ruštině. Tuto aplikaci, která je volně ke stažení jak pro systém Android, tak pro iOS, je možné využít v rámci přípravy na návštěvu Bečova nad Teplou nebo také jako audioguide pro zahraniční hosty.

Ani po skončení sezony se však zámek návštěvníkům zcela neuzavře. Na každý týden je vypsáno několik mimořádných prohlídek okruhu s relikviářem svatého Maura a stále je možné objednat od pondělí do pátku prohlídky pro skupiny nad 15 osob. Navíc letos poprvé bude zámek otevřen také 17. a 18. listopadu, a to od 10.00 do 16.00. V prosinci se pak mohou návštěvníci těšit na vánoční a silvestrovskou prohlídku relikviáře svatého Maura 23. a 31. prosince. Časy prosincových prohlídek budou upřesněny na webových stránkách zámku. I přes letošní rekordní počet návštěvníků přivítá správa hradu a zámku Bečov očekávaného miliontého návštěvníka až na začátku sezony 2017.
I v tomto roce pokračovala stavební a památková obnova, která spočívala ve zpřístupnění zaniklé historické cesty pod hradním parkem, udržovacích pracích komínových těles, vybudování bylinkové zahrádky a dokončení úprav prostor pod bývalými kočárovnami spojené s experimentální květinovou okrasnou výsadbou. Asi nejmarkantnějším stavebním počinem je však dokončení vnějšího pláště hradu, který spolu s udržovacím nátěrem nové střechy konečně řadí hrad Bečov mezi zajištěné a stabilizované památky svého druhu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka