Nemocnice Horažďovice začala stavět nový pavilon

V areálu Nemocnice Horažďovice začíná výstavba nového pavilonu, který se proskleným dvoupodlažním krčkem spojí s hlavní historickou budovou nemocnice.

Cílená propagace v Plzni

I když bude sloužit jen jako technické zázemí, umožní další rozvoj lůžkových kapacit nemocnice a zvýšení komfortu pro pacienty. Stavba za 40 milionů, které poskytne vlastník budov a areálu Plzeňský kraj, bude dokončena a začne se užívat v první polovině příštího roku.

„V závěru loňského roku požehnal hladký průběh výstavby horažďovický farář Mariusz Piwowarczyk. V lednu pak začaly bourací práce, neboť na místě plánované budovy stojí částečně staré garáže. Ty se musí nejprve odstranit. V únoru začnou zemní práce a jakmile počasí dovolí, budou se betonovat základy,“ přiblížil nejbližší pracovní činnost ředitel nemocnice Martin Grolmus s tím, že stavba probíhá sice stranou od většiny lůžkových pokojů, nicméně v některých dnech může i tak technika část pacientů a personál rušit. „Stavební firma Geosan Group se bude snažit hluk i případnou prašnost maximálně eliminovat. Přesto se předem za občasný snížený komfort omlouváme,“ doplnil ředitel.

Třípodlažní pavilon vzniká severovýchodně od hlavní budovy, která pochází z 20. let minulého století. Právě historická budova je pravidelně rekonstruována a upravována z venku i uvnitř. Má novou fasádu, moderní střešní krytinu a zhruba 30 pokojů získalo v posledních několika letech vlastní sociální zařízení. Tím se ovšem zmenšilo technické zázemí a zázemí pro personál a kapacita objektu se tím naplnila. „Další rozvoj už v současných prostotách není možný. Jedině na úkor kapacit, což ale vzhledem k vysoké poptávce po následné péči s rehabilitací není možné,“ doplňuje ředitel.

„Proto jsme se rozhodli nemocnici rozšířit o nový pavilon,“ vysvětluje za investora náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais. “Přesunutím zázemí do nového pavilonu získáme v hlavní budově prostor, kde vzniknou další pokoje s vlastním sociálním zázemím. A poslední vícelůžkové pokoje se omezí, aby zde zůstaly už jen dvoj- a trojlůžkové, což je současný trend. Zajistí se tím zvýšení komfortu pro pacienty, aby se i v nemocnici mohli cítit více jako doma.”

Nemocnice následné péče Horažďovice slouží pacientům, jejichž stav nevyžaduje pobyt přímo na lůžkách akutní péče, ale přitom potřebují odborně doléčit či rehabilitovat, a vyžadují proto pravidelnou lékařskou, terapeutickou nebo ošetřovatelskou péči. V Horažďovicích trvale roste o tento typ lůžkové péče poptávka. Nemocnice má k dispozici 140 lůžek včetně sociálních. V roce 2022 se zde léčilo téměř 1100 pacientů, kteří zde strávili přes 48.400 ošetřovacích dnů. Mimo to provozuje nemocnice i vlastní ambulance a ambulantní péči poskytuje i nadstandardně vybavené rehabilitační oddělení. Nemocnice má i vlastní komplement v podobě radiodiagnostického pracoviště a klinické laboratoře.

Nemocnice působí v budově, kterou nechala na počátku minulého století vybudovat jako svůj mateřinec Kongregace Školských sester de Notre Dame. Poskytování zdravotní péče slouží objekt od 60. let minulého století. V 80. letech prošel zásadní rekonstrukcí a mnoho dalších včetně přístaveb absolvuje dodnes. Vzhledem historickou budovu posunuly úpravy svojí funkčností do 21. století.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka