Víkend otevřených ateliérů představí 77 výtvarníků na 48 místech Plzeňského kraje

23. a 24. září se v Plzni a okolí otevřou dveře ateliérů, galerií, výtvarných škol a dalších míst, kde umění vzniká nebo se vystavuje.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pro návštěvníky je to příležitost poznat osobně ty, kdo tvoří v jejich okolí, seznámit se s výtvarnými technikami a třeba zkusit i sami tvořit.

Možností je nepřeberně - vystavuje 77 umělců na 48 místech. "Herním plánem" je mapa s vyznačenými ateliéry. K vyzvednutí je od 6. září na infocentrech a v galeriích, případně je ke stažení na webu www.otevreneATELIERY.cz.

Mezi vystavujícími jsou členové Unie výtvarných umělců i začínající výtvarníci. Mezi ty první patří například Josef Haring, Naděžda Potůčková, Jan Jelínek, Jana Vrtělová, Jiří Špinka, Vladimír Paleček. K těm začínajícím se řadí Jiří Hammerbauer, Kristýna Nová či Kateřina Píchová.

"Nechceme určovat, co je a není umění, to prověří čas," říká Jana Brabcová z pořádající společnosti Grafia. "Naším cílem je co nejužší kontakt výtvarníků a publika. Ostatně už Picasso řekl „Kdybych věděl, co je UMĚNÍ, nikdy bych se tím netajil.“

Program je skutečně nabitý. Řada návštěvníků se chystá na připravené workshopy, ať už jde o oblíbené sochání z porobetonu v DEPU, malování v Galerii města Plzně, kreslení vtipů s Vláďou Líbalem a ženského aktu s Tomem Šolcem v Grafii. Zdarma otevřou své dveře významné plzeňské galerie a letos se přidal i Dům historie Přešticka v Přešticích a Muzeum v Horní Bříze, kde je unikátní expozice keramiky.

Novinkou letošního roku bude ART PARTY, která proběhne v sobotu od 20:30 hod v DEPU.

Pro zájemce o umění, kterým se nechce do Plzně, jsou určeny mimoplzeňské zastávky - v Klatovech, Přešticích, Horní Bříze, Břasích, Staňkově, Nových Mitrovicích, Chválenicích, Starém Plzenci, Zruči-Senci, Křimicích a Újezdě.

Na své si přijdou i ti, kteří už předem myslí na vánoční dárky, někteří umělci totiž nabídnou svá díla k prodeji. Dárek tak může být nejen za skvělou cenu, ale i s příběhem od autora.

Stejně jako loni proběhne soutěž pro návštěvníky - o nejlepší fotku či video a také např. o nejlepší návrh hotelového pokoje. Cenou budou víkendové pobyty v partnerských hotelech a další dárky.

Návštěvníky čekají malíři, sochaři, designéři, keramici, fotografové, módní návrháři, šperkaři, karikaturisté, grafici, prostě pestrá škála výtvarného umění.

Na Víkendu otevřených ateliérů lze vidět i různé netradiční druhy umění. Např. Jiří Špinka láká do své chválenické galerie na "kinetická monstra", což jsou dřevěné pohyblivé plastiky poháněné celodřevěným strojem hodinového charakteru. Kamil Řezníček v DEPU vysvětlí, jak se dělají sluneční hodiny. Tetování a hřbitovní tématiku ukáže Luboš Vetengl, camera obscura bude k vidění v ateliéru R. Kodery a Z. Zbořilové, výrobky z nefunčních gramofonových desek ukáže v hotelu IBIS M. Pác. V ateliéru Evy Roučky v Břasích proběhne multimediální sympozium mladých francouzských umělců„L‘été indien“. Perličkou budou ukázky restaurování historických panenek Jarmily Strakové.

Nejstarším vystavujícím je Josef Surma, řezbář z Újezda, kterému je 88 let. "Těším se, že najdu třeba svého nástupce, nemám to komu předat," říká vitální osmdesátník.

Veškeré podrobnosti, program a mapa ke stažení jsou na webu akce www.otevreneATELIERY.cz, stejně jako přihlášky na některé workshopy a ART PARTY. Všechny vstupy jsou zdarma, ale počet míst je někde omezen velikostí prostoru, proto organizátoři doporučují místo rezervovat předem.

Akce se koná za finanční podpory města Plzně a Plzeňského kraje. Záštitu převzal Martin Baxa, náměstek hejtmana Plzeňského kraje a primátora města Plzně.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka