O vodě ze všech stran. Plzeňská vodárna pokřtila knihu

Vodárna Plzeň a.s. právě pokřtila novou knihu. Dílo s názvem plzeňská vodárna a podtitulem O vodě ze všech stran mapuje slavnou historii plzeňského vodárenství.

Jarní servisní akce AUTO CB

Od první říční vodárny v Pražské ulici a první kašny na náměstí po současnou moderní vodárnu špičkových parametrů.

Autor Ladislav Silovský přibližuje v knize poutavým způsobem dějiny plzeňské vodárny a čistírny odpadních vod. Životodárnou tekutinu představuje ze všech stran a dokumentuje, jak je složité zajistit dostatek pitné vody pro velké město, a také umět odpadní vodu z kanalizace vyčistit a vrátit ji do přírody. Jeho texty mají reálný základ v dokumentech, které při více než roční práci nalézal v archivech a v dobovém tisku, ale i v osobní zkušenosti – 46 let pracoval jako strojník na ČOV I a II v Plzni. Výsledkem je unikátní dílo s mnoha texty, jedinečnými příběhy o osobnostech plzeňského vodárenství a nikdy nezveřejněnými fotografiemi, které historii plzeňské vodárny dokládají. 

„Čím více informací jsem nalézal v archivech, tím více rostl můj obdiv k lidem, které nevšední dějiny vodárenství v Plzni tvořili a tvoří. Nechybějí ani příběhy dramatické, kdy byly naše provozy, ať už zásahem přírody či lidským chybám, na pokraji velkého ohrožení,“ přibližuje Ladislav Silovský. Knihou vzdává úctu a vyjadřuje obdiv všem minulým i současným družinám ´vodárníků´  bez ohledu na to, jaké místo zastávali a zastávají při nekončící snaze zajistit kvalitní pitnou vodu pro město Plzeň a umí ji také dobře vyčistit. „Děkuji současnému vedení vodárny, za to že umožnilo po všech stránkách přivést tuto knihu k životu. Vážím si toho velice,“ dodává Ladislav Silovský.

„Autor knihy, pan Ladislav Silovský, se vodárenství upsal již před mnoha lety a tomuto oboru a této profesi zůstal věrný doposud. Bylo velmi zajímavé se s ním o jeho připravované knize bavit. Naše společnost i díky tomuto dílu může technickým nadšencům, Plzeňanům a zejména mladým lidem přiblížit to, co je povětšinou skryto pod povrchem, co funguje nepřetržitě a na co se vždy můžete spolehnout,“ uvedl generální ředitel VODÁRNY PLZEŇ a.s. Jiří Kozohorský.

Knihu vydalo ve spolupráci s VODÁRNOU PLZEŇ a.s. plzeňské nakladatelství Starý most. Na pultech knihkupců se objevuje právě v těchto dnech.


Střípky z knihy:

 
    • Na počátku existence plzeňské vodárny bydlelo sedm klíčových pracovníků s rodinami přímo v obytném domě u kotelny a strojovny vodárny, aby to měli do práce blízko a v nutných případech byli okamžitě k dispozici. Ve firmě měli definitivu, byli pod penzí a se stálým platem.

    • Období první světové války znamenalo rozvoj těžkého průmyslu ve Škodovce a tím i nárůst spotřeby vody. V roce 1917 vyrobila vodárna 11 milionů kubíků vody, v přepočtu neuvěřitelných 301 litrů na osobu a den. Polovinu množství zabral průmysl. Vojenská správa vyhlásila roku 1914 provolání: zaměstnanci vodárny jsou osoby naprosto nenahraditelné a pro život města nezastupitelné. Vodárníci tak nemuseli rukovat do války.

    • Za rok vyrobí plzeňská úpravna vody na Homolce 13 milionů kubíků vody, což je asi šest tisíc bazénů na Slovanech.

    • S výstavbou kanalizace v Plzni se v minulosti příliš nespěchalo. Roku 1833 bylo vynaloženo na výstavbu kanalizace 1330 zlatých, tehdy nijak závratná částka. Začalo se na náměstí a v přilehlých ulicích Pražské a Říšské (Prešovské). Zakryté stoky vedly středem ulic a byly pravidelně opatřeny vstupy krytými těžkými litinovými mřížemi. Ve třicátých letech 19. století tak bylo odvodněno skoro celé město.

    • Na současnou moderní mechanicko-biologickou čistírnu odpadních vod v Jateční ulici (ČOV II) je napojeno 180 tisíc osob. Délka stokové sítě je 540 kilometrů a vyčištěná voda za rok činí 18 milionů kubíků.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka