Ochranáři obdivovali krásu Kařezských rybníků

Více než dvacet rokycanských ochránců přírody a jejich příznivců se vydalo o tomto víkendu / 21. března / obdivovat krásu Kařezských rybníků.

Cílená propagace v Plzni

Sraz zájemců o tuto jarní, ornitologicky zaměřenou vycházku byl  v 8.30 hodin před nádražím Českých drah v Rokycanech nebo v 9.00 hodin před vlakovou zastávkou v Kařezu. Odtud vedla zhruba deseti kilometrová trasa především kolem vodní plochy na vlak do Mýta.

Kařezské rybníky byly vyhlášeny 1. dubna 1992 přírodní památkou na ploše zhruba 67 hektarů. Důvodem vyhlášení soustavy čtyř rybníků a mokřadních luk bylo hnízdění ptactva i výskyt zajímavých druhů rostlin. I toto byl důvod, proč se sem rokycanští ochránci přírody vypravili. "Kromě běžných druhů ptactva mohli pozorovat i kormorány velké, volavky popelavé či poláky velké. Celá výprava byla protkána povídáním o nejrůznějších přírodních zajímavostech této oblasti včetně vyskytujících se ptačích druhů nebo těch, kteří se v této době vracejí na svá hnízdiště. Smyslem vycházky bylo i utužení spolkové činnosti, kterou rokycanští ochránci přírody provádějí," říká šéf Pavel Moulis.

Zhruba v polovině trasy bylo připravené občerstvení u lovecké chaty, o které se postarali myslivci z Mysliveckého spolku Borecký vrh Kařez, kteří se kromě klasického mysliveckého hospodaření zabývají i budováním hnízdních příležitostí pro kachny. Dnešní den věnovali opravám budek pro kachny divoké, které v těchto dnech začínají hledat vhodné možnosti ke vzniku nového života v přírodě. Pozitivní zprávou je i skutečnost, že obsazenost těchto budek je více než osmdesáti procentní.  A aby té chvály na místní myslivce nebylo málo, musíme konstatovat, že to byli právě oni, kteří věnovali nemalou finanční částku na rozvoj námi provozované záchranné stanice živočichů. Zároveň se zde v loňském roce konalo i sokolnické setkání, které bude letos pokračovat dalším ročníkem, který obohatíme dalším zajímavým programem pro všechny věkové kategorie. 

Po zhruba hodinové přestávce určené nejen k občerstvení, ale i odpočinku pochodníci pokračovali přes Kařízek kolem Štěpánského rybníka do Mýta na vlak.

Další akcí bude tentokráte výlet na kolech, který se uskuteční v sobotu 25. dubna. Sraz zájemců je v 9.00 hodin před sídlem rokycanských ochránců přírody ve Švermově ulici v Rokycanech. Trasa bude zhruba třicetikilometrová a zavede nás z Rokycan přes Rakovou do Nevidu k výběhu vlků, posléze do Mirošova k hnízdišti čápů, do Dobřívi na oběd a zpátky po cyklostezce do Rokycan. Opět se bude jednat o celodenní akci, takže ji ujedou bez problémů i méně zdatní cyklisté.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka