Zachráněná labuťata z Holoubkovského rybníka jsou zpátky u rodiny

Na nedostatek práce si v těchto dnech rozhodně nemohou stěžovat rokycanští ochránci přírody provozující záchrannou stanici pro volně žijící živočichy. I několikrát denně vyrážejí za záchranou nejrůznějších druhů živočichů.

Cílená propagace v Plzni

 Záchranné centrum se tak postupně plní nejrůznějšími mláďaty. V současné době zde můžeme spatřit lišku, špačka, poštolku, kosy, drozdy, rehky či jiné druhy. Některá mláďata se ve velice krátké době vrací zpět do přírody. Někdy se podaří najít mateřskou rodinu, jindy jsou adoptována k náhradním pěstounům a v některých případech musí strávit čas dospívání v léčebném zařízení. Naštěstí je toto období poměrně krátké a tak kapacita rokycanského zařízení plně postačuje pro přijímané živočichy.

V řadě případů se jedná o kuriózní případy, které stojí za připomenutí. "Jedním z nich byla nedávná záchrana dvou skutečně malých labutí, které spadly do přepadu rybníka v Holoubkově na Rokycansku. Rokycanští ochránci přírody se po oznámení a popisu situace okamžitě vydali na místo. Mláďata odchytily a převezli do léčebného zařízení. Zde byly malé labutě usušeny a nakrmeny. Posléze se začalo řešit, kam s nimi, neboť staré labutě s dalšími mláďaty na rybníce nebyly," líčí šéf zvířecích záchranářů z Rokycan Pavel Moulis. Labutě totiž letos hnízdily úplně jinde než obvykle a tak s nalezením hnízda naštěstí pomohl zdejší občan. Následovalo vrácení malých labutí zpět k rodině, která přes počáteční rozpaky obou rodičů nakonec mláďata přijala. "Vše tedy dobře dopadlo. Díky všímavosti místního občana, tak došlo k záchraně dvou malých labutí, které se na Holoubkovském rybníku zdržují a úspěšně hnízdí několik let," dodal Moulis.
Labuť velká je jedním z největších létajících ptáků. Dosahuje délky 150 centimetrů, rozpětí kolem 240 centimetrů a hmotnosti až 13 kilogramů. Než však mláďata dosáhnou těchto rozměrů, uplyne několik měsíců.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka