Pacienti krajských nemocnic dostanou zdarma nové aplikátory injekcí

Jednoduché, přívětivé, bezpečné. Přesně takové bude pro pacienty nemocnic Plzeňského kraje používání předplněných injekčních stříkaček, kterými se podávají například léky na ředění krve, jako jsou nízkomolekulární hepariny.

Jarní servisní akce AUTO CB

Krajské nemocnice akutní péče totiž mají bezplatně k dispozici inovativní aplikátory TUGI, jejichž užívání je oproti běžným aplikátorům pro pacienta příjemnější. Pacientům indikovaným k domácí léčbě je budou nemocnice společně s léky poskytovat bezplatně. Pomůcku TUGI vyvinul plzeňský start-up Promoton. Nemocnicím je právě pro bezplatné zapůjčování pacientům pořídil Plzeňský kraj.

„Pokud mohou aplikátory TUGI jakkoli pomoci pacientům usnadnit nebo zvýšit efektivitu léčby a pokud je zatím nehradí systém zdravotního pojištění, je i v zájmu zástupců kraje, aby byly dostupné. Podpořili jsme proto jejich nákup pro téměř všechny nemocnice v kraji částkou 200 tisíc korun,“ uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Hais.

TUGI je silikonový pomocník, který vypadá jako hračka a padne přímo do ruky. Vyrábí se v modré barvě v designu pejska nebo v růžové jako slon. Už samotné barvy a design vytvářejí příznivé pocity, protože nepřipomínají zdravotní pomůcku. A také materiál a tvar jsou příjemné na dotek i na uchopení a vsazení předplněných stříkaček nebo přiložení na tělo do místa vpichu je jednoduché a přesné. To vše významně usnadní aplikaci, která bývá pro řadu pacientů stresující a mnozí kvůli tomu občas léčbu „šidí“.

„Jsou pacienti, kteří nezvládají aplikaci injekčních léků fyzicky a ani psychicky. Starším pacientům se třeba třesou ruce. Jiní mají strach z bolesti, ze samotného vpichu jehel a trpí takzvanou trypanofobií,“ popisuje spoluzakladatel projektu TUGI Martin Pilný s tím, že současným modelům, které jsou určené pro různé typy léků, předcházelo několik prototypů. K současným tvarům se firma dostala testováním u stovek pacientů.

„Pacientů, kteří si aplikují léky z předplněných injekčních stříkaček, jsou v Plzeňském kraji každý rok desítky tisíc. Jen u nás ve Stodu indikujeme každý rok k léčbě několik stovek pacientů. Obdobné je to v Klatovské, Domažlické či Rokycanské nemocnici. U někoho se jedná o preventivní dočasné aplikace, u někoho o dlouhodobou léčbu,“ popisuje náměstek pro léčebnou péči Stodské nemocnice Alan Sutnar a doplňuje, že většina pacientů bude používat k aplikaci především růžového slona. „Tento model je určen právě pro předplněné injekce k léčbě a prevenci trombózy,“ upřesňuje.

Modrý pejsek je vytvořen pro aplikaci léků na roztroušenou sklerózu, revmatoidní artritidu nebo pro pacientky center asistované reprodukce. Parametry stříkaček i jehel jsou totiž u léků odlišné a každý model TUGI je tedy přizpůsoben jinému typu. „Jsou navrženy tak, aby byl každý lék aplikován správně, kdy jehla musí proniknout pod kůži pod správným úhlem a do správné hloubky a při stlačování stříkačky se pak nesmí hýbat, jinak může způsobit modřiny,“ doplňuje Martin Pilný.

V nemocnicích Plzeňského kraje jsou TUGI nově dostupné ve všech ambulancích, kde jsou pacientům indikovány injekčně podávané léky. „Pokud je pacientovi tato léčba předepsána, bude mu automaticky aplikátor nabídnut k zápůjčce. I když je použití jednoduché a intuitivní, tak mu vše detailně vysvětlí i ukáže sestra. A kdyby chtěli aplikátor vyzkoušet nebo si pořídit i současní pacienti, mohou se rovněž dotázat v nemocničních ambulancích nebo lékárnách,“ upřesňuje za nemocnice ve Stodu, Domažlicích, Klatovech a Rokycanech Alan Sutnar. V nemocničních lékárnách lze aplikátor i přímo koupit za zvýhodněnou cenu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 17.10.2023 14:07



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka