Velhartice v sobotu zamykají hrad, Kozel zve na jarmark

Plzeňské památky ve správě Národního památkového ústavu se rozloučí s návštěvníky během posledního říjnového víkendu, 28. a 29. října, zajímavými akcemi - podzimním jarmarkem na zámku Kozel nebo speciálními prohlídkami na hradě Švihov.

Cílená propagace v Plzni

Stylové rozloučení, spojené s terénním během, nabídnou Velhartice. Zámek Manětín, klášter Plasy a hrad Velhartice jsou mimořádně otevřeny i během podzimních prázdnin.

Hrad Velhartice
Zamykání hradu Velhartice
Stylové rozloučení s návštěvnickou sezonou nabídne v sobotu 28. října hrad Velhartice. Devatenáctý ročník Zamykání hradu  - terénního běhu o hradní klíč, v délce od 150 metrů pro nejmenší až do šesti kilometrů pro účastníky starší 16 let odstartuje ve 14 hodin. „I v letošním roce čeká na vítěze zajímavá cena – vyhlídkový let, o který se bude losovat“, láká k účasti kastelán hradu Petr Mejstřík. Během dne mohou návštěvníci zavítat na volnou prohlídku hradu, při níž potkají historické i pohádkové postavy, nebo na interaktivní výstavu Ve službách krále v bývalém hradním pivovaru, seznamující s každodenností ve středověku. Děti se zabaví loutkovou pohádkou O zlé koze, výrobou lampionů, rozmanitými soutěžemi nebo lukostřelbou. „Návštěvníci mohou ochutnat mimo jiného staročeský trdelník. Pro běžce je zdarma připraveno občerstvení U hradního sládka“, doplňuje kastelán Mejstřík. 
Sobotní program završí ohňostroj v 18:30 hodin a lampionový průvod z hradu na náměstí. Brána hradu se pro letošní rok uzamkne v neděli 29. října v 16 hodin.

Zámek Kozel
V sobotu 28. října proběhnou na terase zámku Kozel v Šťáhlavech u Plzně podzimní zámecké trhy od 10 do 16 hodin. „Zámecké tržiště jako již tradičně nabídne pestrý sortiment originálních řemeslných produktů, celou řadu výtečných potravin z Česka i ze zahraničí a bohatý výběr občerstvení“, popisuje kastelán Karel Bobek. Připraveny jsou ukázky řemesel i výtvarné a řemeslné dílničky pro děti. 
Dnů volna mohou návštěvníci využít také k procházce zámeckým parkem nebo prohlídce interiérů zámku, který patří k nejnavštěvovanějším památkovým objektům plzeňského kraje. Za zhlédnutí stojí i výstava plzeňského rodáka, grafika Jiřího Slívy.
Už nyní si zájemci mohou v předprodeji zakoupit vstupenky na vánoční koncert Václava Hudečka a Jiřího Stivína, který se koná 10. prosince od 16 hodin v jízdárně zámku.

Hrad Švihov
Poslední říjnové prohlídky hradu Švihov na Klatovsku ozvláštní čerstvě odkrytý archeologický nález pozdně gotické dlažby. „Chcete se projít po této dlažbě? Přijďte na prohlídku! Můžete si na ní nejenom šlápnout, ale také popřemýšlet, co se pod ní skrývá“, zve kastelán hradu Lukáš Bojčuk a dodává: „Navíc vám prozradíme, jak fungoval odtokový systém tohoto vodního hradu“. Sami návštěvníci mohou rozhodnout o osudu gotické dlažby. Položením kamínku na příslušnou hromádku mohou hlasovat pro zachování staré dlažby či její předláždění. „Prozatím návštěvníci hlasovali pro její zachování“, prozradil kastelán Bojčuk.
K vidění je na hradě i výstava Příběhy švihovských pohlednic, které odhalí proměnu hradu a městečka za posledních více než sto let. „Výpovědní hodnotu jednotlivých pohlednic umocňuje vzrušující četba  vzkazů, drobných příběhů i životních dramat, která jejich dávní pisatelé svěřili těm malým papírovým kartičkám“, láká na zajímavou výstavu kastelán Bojčuk. Výstava bude přístupná i v prosinci během zimního provozu hradu, 27. – 30. prosince.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 28.10.2017 08:07



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka