Páteční Jeden svět: Otec, syn a džihád svatý i noční Výchova k válce

V pátek je v programu festivalu celkem pět dokumentů. Program na Moving Station začíná v šest odpoledne a skončí až před půlnocí.

Jarní servisní akce AUTO CB

V 18.00 hodin program odstartuje francouzský snímek s provokativním názvem Otec, syn a džihád svatý. Ten sleduje důvody, proč z integrované rodiny žijící v Evropě vyvstanou bojovníci Svobodné syrské armády. Dokument obsahuje unikátní záběry přímo z bojových akcí.
Souběžně poběží projekce dokumentu Tichý hněv Inuitů, který může leckterého diváka donutit k přemýšlení o některých společenských problémech v širších souvislostech a staví vedle sebe aktivity ekologických hnutí a tradiční způsob života kanadských Eskymáků, do kterého patří lov tuleňů. Do divácké debaty přijal pozvání antropolog Daniel Sosna z Katedry antropologie Filozofické fakulty ZČU.

Od 20:30 hodin začínají další dvě projekce. Pokud znáte někoho, kdo potřebuje každý rok nový mobil, pak ho určitě pozvěte na dokument Zemřít pro design. Film dokládá, jakou cenu platí lidé za nadbytečnou globální spotřebu elektroniky. Hostem divácké debaty bude plzeňská antropoložka Lenka Brunclíková.

Ve stejný čas začne projekce australského dokumentu Zkrocení zlých otců. Divákům nabídne vhled do svépomocné skupiny mužů, kteří se dopustili domácího násilí. Osudy mužů se v citlivě natočeném dokumentu prolínají s výpovědí dvou terapeutů, kteří se jim snaží pomoci najít cestu zpět ke zdravým vztahům k nejbližším. Po skončení filmu čeká návštěvníky debata s Klárou Chaloupkovou, terapeutkou a pracovnicí programu pro pachatele trestné činnosti společnosti Člověk v tísni.

Na pátek je naplánována „noční“ projekce. Ve 22.00 hodin na Moving Station promítneme český dokument Výchova k válce. Ten zaznamenává fungování programů popularizace branné výchovy a zbraní na českých školách. Pro řadu diváků bude pravděpodobně šokující zjištění, že jsou tyto aktivity na českých školách podporované z dotací z veřejných finančních zdrojů.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
07.04.2017 07:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka