Plzeň o víkendu roztančí dixielandový festival

Popáté si dají v Plzni dostaveníčko příznivci neworleánského jazzu – hudby symbolizující radost ze života, bezprostřednost a dobrou náladu.

Jarní servisní akce AUTO CB

První zářijový víkend 5. a 6. září bude patřit dixielandu v podání pěti českých a jedné zahraniční kapely. Na poslední chvíli museli nedobrovolně odříci jazzmeni z Lotyšska.

"Hlavním festivalovým dnem je sobota 5. září. Festival zahájíme již tradičně neworleanskou parádou, tedy průvodem zúčastněných kapel. Vycházíme v 15 hodin od katedrály sv. Bartoloměje a v pochodových rytmech projdeme Riegrovou ulicí přes Smetanovy sady k Měšťanské besedě. V zahradě Měšťanské besedy v 16 hodin začíná program – na pódiu se vystřídá Pilsner Jazz Band, Pražská dixielandová společnost a Plzeňanům již dobře známí Brass Band z Rakovníka,“ popisuje organizátor akce Jindřich Jindřich. Zahraničním hostem měli být účastníci úplně prvního ročníku, Sunny Groove Dixie Riga. Jelikož však lotyšská vláda omezuje svým občanům cestování do většiny evropských zemí, museli tito baltští jazzmeni týden před festivalem účast odříci. "Mrzí nás to, těšili jsme se opět na setkání, se suzafonistou Janisem Retenaisem a jeho bandou jsme přátelé. Sunny Groove Dixie jsou tímto zváni hned na další ročník", prozrazuje Jindřich Jindřich. "Festival je mezinárodní a mezinárodním bude i letos. Dalo to fušku, ale přemluvili jsme naprosto famózní kapelu z Berlína: The Jungle Jazz Band. Tato formace je složena ze dvou Francouzů, Španěla, Brita, Rusa a vskutku jednoho Němce. Je nám ctí, že přijali zvláště takto narychlo naše pozvání."

Festival se koná ve venkovních prostorách zahrady Měšťanské besedy, a to i v případě mírné nepřízně počasí.

Nedělní program bude ještě více neformální. Z Riegrovy ulice se na jedno odpoledne stane neworleánská Bourbon Street, kde se bude hrát dixieland přímo na ulici. Kromě některých hudebníků ze sobotního programu zahrají i plzeňští The Dixie Hot Licks a pražští J. J. Brass Band pod vedením kapelníka Miloše Kejře. Bubeník Miloš Kejř patří k největším znalcům nejen tradičního jazzu, ale samotného města New Orleans, kde pravidelně načerpává atmosféru a inspiraci. I v neděli se bude konat neworleánská paráda, a to opět v 15 hodin u katedrály sv. Bartoloměje, program v Riegerově ulici začíná v 16 hodin.

Pátý ročník plzeňského dixielandového festivalu se letos koná o měsíc později, než bylo původně plánováno. Z prvního srpnového na první zářijový víkend jej promotér festivalu Jindřich Jindřich přesunul v době, kdy nebyly vyhlídky na otevření hranic příznivé. Původní dramaturgie počítala ještě s nizozemskými Charlestown Jazzband a s newyorským trumpetistou Jon-Erik Kellsem, na ty si však budou muset fanoušci dixielandu 11 měsíců počkat.

Festival pořádá spolek Pilsner Jazz Band. Vstupenky jsou v předprodeji na prodejním portále Měšťanské besedy za 290 Kč.
Více informací o festivalu na www.dixielandfestival.cz.

Letošní ročník se koná za velké finanční podpory Plzeňského Prazdroje (program Prazdroj lidem), města Plzně, městského obvodu Plzeň 3 a Nadace 700 let města Plzně.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
04.09.2020 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka