Plzeň se připravuje na stávku učitelů, situaci řeší se školami i školkami

Město Plzeň se intenzivně připravuje na celostátní stávku učitelů, která je ohlášena na pondělí 27. listopadu. Drtivá většina základních a mateřských škol se k protestu připojí pasivně.

Cílená propagace v Plzni

Celkem čtyři základní školy a třináct mateřských škol pak plánují omezení výuky nebo provozu. Město Plzeň s předstihem zajistilo, aby v případě naléhavé potřeby rodičů bylo o děti z těchto škol a školek postaráno. Všichni rodiče navíc budou o situaci a případném postupu včas informováni.

Hlavním cílem učitelské stávky je upozornit na možné ohrožení kvality vzdělávání a na negativní dopad na fungování školských zařízení. Důvodem obav je nedostatek peněz ve státním rozpočtu na příští rok na nepedagogické zaměstnance, jako jsou např. uklízečky, kuchařky nebo školníci. Snížení financí bylo součástí úsporného – konsolidačního balíčku, který letos na podzim schválila vláda. 

„Podporujeme učitele a chápeme, že se rozhodli ať už symbolicky, nebo natvrdo připojit ke stávce. Mají k tomu objektivní a legitimní důvody. Zároveň oceňujeme, že většina škol a školek v Plzni nevystavila děti a rodiče potížím. Děkuji náměstkyni Lucii Kantorové, která situaci nepodcenila a chystané stávce se na celoměstské úrovni intenzivně věnuje,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Počty stávkujících škol se ještě mohou změnit, čísla jsou aktuální k úterý 21. listopadu. Na základě podnětu z Odboru školství, mládeže a tělovýchovy budou všichni rodiče dětí o celé situaci včas informováni vybranými komunikačními kanály, a to přímo ze strany jednotlivých škol a školek.

„Situaci intenzivně řešíme a děláme vše proto, aby dopad stávky byl na děti a rodiče co nejmenší. Oceňuji, že většina škol zvolila pasivní podporu stávky a v Plzni dojde jen k minimálnímu omezení výuky. Plně ale souhlasím s dopisem, ve kterém školy konkretizovaly své požadavky a odeslaly jej na ministerstvo školství. Děti ale v žádném případě nesmí být rukojmí,“ sdělila Lucie Kantorová, náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu.

Výuka se 27. listopadu neuskuteční na 2. ZŠ a 13. ZŠ s tím, že v případě naléhavé potřeby rodičů bude na těchto školách péče o děti zajištěna. Částečně se připojí také 1. ZŠ a u 15. ZŠ se ke stávce připojí odloučené pracoviště v Křimicích. V případě potřeby dohled nad těmito žáky zajistí kmenová 15. ZŠ ve Skvrňanech.

Z plzeňských mateřských škol pak chystá stávku 87. MŠ, 5. MŠ, 17. MŠ, 23. MŠ, 37. MŠ, 38. MŠ, 51. MŠ, 89. MŠ, kmenová pracoviště 16. a 24. MŠ, 44. MŠ, 55. MŠ a obě pracoviště 63. MŠ. K akci se částečně připojí i 80. MŠ, kde budou stávkovat pouze provozní zaměstnanci a děti budou mít zkrácenou výuku. Ostatní plzeňské školy a školky požadavky na rozpočet podporují, nicméně do stávky se nezapojí, aby nezpůsobily problémy rodičům.

Ředitelé plzeňských základních škol poslali ministru školství Mikuláši Bekovi 10. listopadu otevřený dopis, v němž apelují na zachování stávající PHmax (maximální týdenní počet hodin vyučování v rozsahu podle rámcového vzdělávacího programu financovaný ze státního rozpočtu), zachování systému financování a pro následující období přehodnocení platových tabulek pro nepedagogické zaměstnance a nezavádění nekoncepčních a nesystémových úprav pro asistenty pedagoga.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka