Plzeň už i letos zná své nejlepší učitele a zaměstnance škol

Město Plzeň ocenilo výjimečné pedagogy a zaměstnance svých základních a mateřských škol. Slavnostní akce se konala v úterý 13. června v obřadní síni plzeňské radnice.

Cílená propagace v Plzni

 Uděleny byly také ceny mecenáš školství a jedna z dlouholetých učitelek uvedena do síně slávy. Plzeň rozdala rovněž ocenění v kategorii Mimořádný počin plzeňského školství, získali jej koordinátoři školských spádových obvodů za průběžnou nadstandardní práci při začleňování ukrajinských žáků do plzeňských základních škol. Návrhy na ocenění podávali ředitelé základních a mateřských škol, které zřizuje město Plzeň, a v některých kategoriích veřejnost a zřizovatel. Laureáti si ceny převzali z rukou primátora města Plzně Romana Zarzyckého a náměstkyně pro oblast školství Lucie Kantorové. Slavnostní odpoledne zpestřil pěvecký sbor 25. základní školy Rolničky pod vedením Evy Vorlové. Již osmý ročník akce organizuje Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně.

„Poslední čtyři roky jsou pro pedagogy, ředitele a ostatní zaměstnance škol velmi náročné. Nejprve jste bojovali s koronavirovou pandemií, poté i do vyučování vstoupila válka na Ukrajině, když do škol začalo přicházet velké množství dětí uprchlíků. Děkuji, že jste si i v takto nelehkých situacích dokázali poradit a vydržet ten extrémní nápor, a také bych vám chtěl popřát další úspěšné roky ve školství. Osobnosti jako vy totiž tento obor potřebuje,“ řekl Roman Zarzycký.

„Gratuluji všem oceněným a děkuji všem pedagogickým i nepedagogickým zaměstnancům našich základních a mateřských škol za jejich obětavou práci. Učitel může ovlivnit celý život dítěte, často pro něj bývá vzorem, a tak mě velmi těší, že na našich školách máme právě takové zaměstnance, ke kterým mohou děti vzhlížet,“ sdělila Lucie Kantorová.

Akce se dále zúčastnili zástupci plzeňských městských obvodů, Plzeňského kraje, Západočeské univerzity nebo České školní inspekce.

Za školní rok 2022/2023 bylo ocenění předáno v následujících osmi kategorií:

Ocenění za celoživotní přínos školství – síň slávy získala Alena Držalová. Dlouhá léta působila jako ředitelka 63. MŠ a jako metodička pro ředitelky v rámci školského obvodu Plzeň 3. Aktivně podporovala spolupráci s Pedagogickou fakultou ZČU, umožňovala praxe studentů předškolní pedagogiky a rovněž byla oporou začínajícím učitelkám, kterým ochotně předávala své zkušenosti. Rovněž působila jako mentor začínajících ředitelek. Po ukončení své profesní dráhy zůstala školství věrná, stále pokračuje v lektorování rekvalifikačního kurzu Chůva pro děti. V loňském roce přijala roli koordinátora zvláštního zápisu – ukrajinských uprchlíků do mateřské školy, kdy pomáhala s umístěním těchto dětí v rámci školského obvodu Plzeň 3.

V kategorii Pedagog roku základní školy bylo uděleno ocenění učitelce Heleně Kociánové, která se věnuje vzdělávání žáků přes 38 let. Od roku 2000 je učitelkou českého jazyka a hudební výchovy na 25. základní škole. Její hodiny hudební výchovy jsou vždy inspirativní, je vzorem nejen pro mladé studenty – budoucí učitele, ale i pro své kolegy. U žáků dokáže vzbudit zájem o různé žánry, na škole několik let vedla pěvecký sbor, připravovala vystoupení školních akademií, vánočních koncertů apod. Mnoho let pravidelně a úspěšně připravuje žáky na přijímací zkoušky na střední školy z českého jazyka.


V kategorii Pedagog roku mateřské školy získala ocenění Lenka Křesťanová. V závěru tohoto školního roku ukončí své dlouholeté pedagogické a manažerské působení ve školství, v oblasti předškolního vzdělávání. Práci s předškolními dětmi se věnuje již od roku 1979. Během následujících let pracovala v několika mateřských školách, nejdelší část svého profesního života spojila s 80. mateřskou školou v Plzni, kde působila nejdříve jako učitelka a od roku 2007 pak na pozici ředitelky školy. Řadí se mezi pedagogy, pro které se stala práce posláním. Návrh na ocenění podala za kolektiv ředitelek MO Plzeň 2 ředitelka 89. MŠ Jiřina Solfronková.

V kategorii Provozní zaměstnanec roku obdržela cenu Jindřiška Váňová z Bolevecké ZŠ Plzeň, která se věnuje profesi mzdové účetní od roku 1986. Na Bolevecké základní škole Plzeň pracuje jako personalistka a mzdová účetní od roku 2008 dodnes. Od svého nástupu na tuto pracovní pozici se průběžně vzdělává, její odborné znalosti a ochota ji řadí mezi opory ve fungování školy.

V kategorii Mecenáš plzeňského školství získala ocenění Nadace The Kellner Family Foundation za peněžité dary v celkové výši 1 059 265 korun pro Benešovu ZŠ a MŠ na podporu vzdělávání a integraci ukrajinských žáků, Tyršovu ZŠ a MŠ na úhradu mzdových nákladů souvisejících se začleněním uprchlíků do vzdělávání a pro 10. ZŠ Plzeň na nákup vybavení pro pracovní činnosti. Ocenění převzala Lenka Marečková, projektová manažerka nadace.

V kategorii Mimořádný počin plzeňského školství bylo letos ocenění předáno čtyřem laureátům – koordinátorům školských spádových obvodů – za průběžnou nadstandardní práci při začleňování ukrajinských žáků do základních škol v rámci města Plzně:
    • zástupci ředitele 31. ZŠ Plzeň Zbyňku Rubášovi
    • řediteli 21. ZŠ Plzeň Martinu Prokopovi
    • ředitelce Benešovy ZŠ a MŠ Plzeň Ivetě Žižkové
    • ředitelce 28. ZŠ Plzeň Pavle Jedličkové

V kategorii Děkovný list bylo ocenění předáno řediteli a kolektivu zaměstnanců Bolevecké ZŠ Plzeň za zajištění a provoz adaptačních skupin pro děti uprchlíků z Ukrajiny ve věku od 5 do 15 let, jejichž cílem bylo podpořit adaptaci a socializaci ukrajinských dětí na české prostředí, a připravit děti na nástup do českých škol. Prestižní ocenění podala vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzeň Dagmar Škrlantová. Děkovný list byl rovněž předán ředitelce a kolektivu zaměstnanců Benešovy základní a mateřské školy, ředitelce a kolektivu zaměstnanců 24. MŠ Plzeň, ředitelce a kolektivu zaměstnanců 23. MŠ Plzeň, ředitelce a kolektivu zaměstnanců 17. MŠ Plzeň, a to za zajištění a provoz homogenních tříd pro děti uprchlíky z Ukrajiny.


Děkovný list rovněž převzala Jarmila Víšková z Bolevecké základní školy za výchovu několika generací dětí ve školní družině během dlouhých 50 let působení v oblasti školství a také Eva Zikmundová za vedení školní knihovny na 14. ZŠ Plzeň, která svojí úrovní přesahuje celoměstský rámec, a rovněž za organizaci projektů podporující rozvoj čtenářské gramotnosti žáků.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka