Plzeň zmodernizovala počítačové sítě na základkách, u školek je v polovině

Stabilnější a rychlejší datové sítě ve svých základních a mateřských školách buduje Plzeň. Prostřednictvím Správy informačních technologií města Plzně (SITMP) dokončuje práce v poslední základní škole.

Cílená propagace v Plzni

Konkrétně v odloučeném pracovišti 26. ZŠ v Liticích, a také v 63. mateřské škole. Během prázdnin se podařilo zmodernizovat počítačové sítě ve 13. ZŠ (odloučené pracoviště Táborská) a Bolevecké základní škole (pavilon H, ve kterém aktuálně sídlí ZUŠ), dále také v 16., 21., 49. a 70. MŠ. Letošní plánované opravy jsou u konce a město tím završilo rekonstrukci sítí LAN ve všech svých základních školách. V dalších letech modernizace pokračují v mateřinkách, město je zhruba v polovině.

„Počítačové sítě ve školách posouváme na vyšší úroveň. Zapojení nejmodernějších technologií do výuky si žádá kvalitní a rychlejší připojení, a to nyní garantujeme všem našim základním školám. Sítě jsou stabilní a žáci si mohou výuku zpestřit třeba i videokonferencí se spřátelenou školou z druhé poloviny zeměkoule,“ zdůraznil Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání. Doplnil, že modernizace LAN sítí v základních školách vyšla město na 16 milionů korun, využita byla i dotace z Integrovaných teritoriálních investic Plzeňské metropolitní oblasti.

Podle Luďka Šantory, ředitele SITMP, je Plzeň výjimečná tím, že jako jedno z mála českých měst připojuje své základní a mateřské školy na městskou optickou síť a poskytuje jim centrální správu. „Existence metropolitní optické sítě zajišťuje školským zařízením především stabilní připojení k serverové infrastruktuře, kde jsou dostupné všechny potřebné služby. Školy mají díky této síti k dispozici například bezpečné připojení k internetu, elektronickou poštu, jednotný školní informační systém nebo městský cloud, kde mohou ukládat svá data, pracovat s nimi nebo i vzájemně sdílet výukové materiály,“ popsal Luděk Šantora.

V mateřských školách začala SITMP s rekonstrukcí sítí LAN v roce 2021. „Za letní prázdniny zvládneme zmodernizovat počítačové sítě ve čtyřech až pěti školkách, a přesně to máme naplánováno na další tři roky dopředu. Vždy se přizpůsobujeme požadavkům mateřinek podle toho, kdy mohou omezit provoz. Práce plánujeme i s ohledem na případné stavební úpravy v režii městských obvodů, aby se naplno využil čas, kdy je školka uzavřena. V těchto případech se na financování podílí právě městské obvody. Z rozpočtu SITMP byly letos uhrazeny rekonstrukce za 1,5 milionu korun,“ řekl Bohuslav Horais, ředitel Úseku podpory uživatelů SITMP.

Pokud nedojde ke změnám, zmodernizuje Správa informačních technologií v příštím roce počítačové sítě v 5., 17., 78. a 90 mateřské škole. V roce 2025 počítá s 27., 51., 63. a 87. mateřskou školou, o rok později pak s 24., 25., 81. a 91. MŠ. „Školky řadíme do plánu podle toho, v jakém stavu se LAN sítě nacházejí. Často v rámci prací modernizujeme i rozvodné skříně a připojujeme školy na optické sítě, jako tomu bylo u 70. MŠ. Ve třídách měníme krycí lišty a datové zásuvky. Vše umisťujeme tak, aby vizuálně byl prostor třídy co nejméně zasažený, ale s ohledem na možnost praktického připojení všech zařízení do sítě,“ vysvětlil Bohuslav Horais.

Cílem SITMP je zmodernizovat LAN sítě v celkem 44 budovách mateřských škol (zahrnuta jsou i odloučená pracoviště). V současné době je dokončeno přibližně 20 objektů. Pro naplánované rekonstrukce v následujících třech letech je v rozpočtu počítáno s ročními náklady vždy kolem 1,3 milionu korun.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka