Plzeňská Městská plovárna zahajuje v pátek druhou sezonu

Opuštěná Městská plovárna, která vloni po dlouhých letech ožila na základě výzvy Pěstuj prostor Plzně 2015, nabídne také letos spoustu zajímavých akcí.

Cílená propagace v Plzni

Od května do října si tu přijdou na své děti i dospělí. Připravují se divadla, koncerty, workshopy i architektonické přednášky. Od června do září navíc bude plovárna otevřena pravidelně každý víkend.

V loňské první sezóně se zde odehrála řada koncertů, divadelních představení a dalších kulturních akcí, působil tu mimo jiné i mexický umělec Carlos Carmonamedina. Stěžejní akcí byl červencový workcamp, během kterého se plovárna proměnila ze zarostlého a opuštěného místa ve vyhledávanou destinaci vycházek Plzeňanů. Po řece jezdil převozník, nad plovárnou zářily barevné žárovky a na zbrusu novém plovárenském nábytku vysedávaly stovky návštěvníků.

„Díky workcampu a práci mnoha zahraničních i místních dobrovolníků se podařilo vytvořit zázemí pro bar a přednášky, zpřístupnit zarostlý park, odstranit tři skládky, srovnat centrální prostor pomocí 45 tun štěrku, vyřezat říční břehy, rozzářit plot graffiti, vyrobit desítky laviček, křesel a stolů a zavěsit z teras obří plovárenské houpačky. Na to vše se návštěvníci mohou těšit i letos a chybět samozřejmě nebude ani oblíbený převozník,“ vypočítává Marek Sivák, předseda spolku Pěstuj prostor, který spolu s dalšími organizacemi o plovárnu pečuje.

Plovárna ožila i v letošním únoru, kdy ji v rámci Festivalu světla rozzářily lampiony, svíčky a atmosférické reflektory doplněné o instalaci japonské umělkyně Kazumi Kashimury, a v dubnu během akce Vítání jara.


Teď v  květnu se ještě před slavnostním otevřením pravidelné sezóny uskutečnila 6. 5. úvodní přednáška z cyklu Spodní proudy, která má název Říční plovárny. Otevírání plovárny – tedy příprava na sezónu, se kterou mohou vypomoci sami Plzeňané – je naplánované na 15. 5. Den na to se zde uskuteční slavnostní Zahajovací koncert, o který se postará legendární kapela Ponožky pana Semtamťuka a známý plzeňský DJ Diome.

PÁ 15/5 16:00   OTVÍRÁNÍ PLOVÁRNY Přijďte s námi otevřít letošní sezónu na Městské plovárně! Pomozte nám v pátek 15. 5. s přípravou plovárny na letní provoz a užijte si večer u ohně. Budete mít možnost seznámit se s lidmi, kteří pro plovárnu dýchají, a dozvědět se spoustu zajímavých příběhů. Nahlaste se dopředu na info@pestujprostor.cz, zajistíme pro vás občerstvení. Akci pořádáme ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody. Vstup zdarma.

SO 16/5 19:00   ZAHAJOVACÍ KONCERT V sobotu vás u příležitosti otvírání plovárny zveme na zahajovací koncert legendárních Ponožek pana Semtamťuka. Jejich repertoár pokrývá jazz, folk a hospodskej šraml, ale zaslechnete tam i world-music, skáčko nebo rock. Zejména se ale s nimi můžete pohoupat na vlnách Plovárny – kapela dokonce vydala stejnojmenné album. Noční plovárnu pak rozezní rytmy známého plzeňského DJ Dioma. Vstup zdarma. 

ST 20/5 18:30   SPODNÍ PROUDY: FENOMÉN LÁZNĚ Druhá z cyklu přednášek na Městské plovárně bude vyprávět o svěžím vánku v architektuře lázní u nás i v zahraničí. Nevynecháme ani ikonické Městské lázně v Plzni. Jsou dnes fungující městské lázně utopickou představou? Mohla se Plzeň stát romantickým lázeňským městem? Mezi hosty přivítáme architekta Jana Soukupa, bojovníka za záchranu lázní v Kyselce P. P. Riese a skupinu Fair art, mladé právníky a umělce, které spojuje zájem o současné umění a právo. Vstupné 40 Kč. 

 SO 23/5 10:00   PERFECT DAY NA PLOVÁRNĚ Tato plovárenská sobota se odehraje ve znamení neoficiální umělecké scény. Místní i přespolní umělci – tanečníci, hudebníci, herci, malíři, fotografové a další – vytvoří z plovárny lákavý svět amatérského umění plný vystoupení a představení pro děti i dospělé. Součástí akce bude výstava fotografií a obrazů, večer se uskuteční koncert několika kapel. Akci pořádá nezisková kavárna Perfect world ve spolupráci s Pěstuj prostor. Výtěžek z prodeje občerstvení poputuje na nadační fond Perfect, z něhož se financují vzdělávací výjezdy dětí bez domova. Vstup zdarma. 

SO 30/5 14:00   EVROPSKÝ DEN SOUSEDŮ Na Městské plovárně jsme v rámci letošního Evropského dne sousedů připravili speciální program RetroHry našich babiček a dědečků. Přijďte si společně zahrát panáka, badminton, kuličky a spoustu dalších her. Užijte si i komunitní večeři s vůní pečeného prasete. Během dne bude otevřená plovárenská kavárna, společně připravíme sousedské občerstvení a možná se při tom i seznámíte se svými novými sousedy. Nebude chybět ani živá hudba a převozník. Vstup zdarma.

ST 3/6 18:30   SPODNÍ PROUDY: ARCHITEKTURA NA VODĚ Jsou objekty na vodě – hausbóty, plovoucí sauny nebo vodní domy – atraktivní i pro Plzeň? Jaké to je žít na vodě? Třetí z cyklu přednášek na plovárně představí ty nejzajímavější architektonické návrhy a

realizace pro vodní prostředí ve městech i mimo ně. Zveme Vás na diskuzi o obtížné sounáležitosti konstrukce a designu. Vstupné 40 Kč. 

 ST 17/6 18:30   SPODNÍ PROUDY: PLZEŇ A JEJÍ ŘEKY Jak Plzeňané využívají jedinečnost místa s pěti řekami? Je správné obracet k těmto řekám město zády nebo můžeme lépe využít jejich potenciál? Jak si představujete chataření ve městě 21. století? Čtvrtá z cyklu přednášek se soustředí na plzeňské řeky coby krajinný fenomén i atraktivní městský prostor. Vstupné 40 Kč. 

 PÁ 19/6 16:00   DIVADLO NA PLOVÁRNĚ Plovárna se v červnu promění v divadelní jeviště. Plzeňský spolek Klenba uvede ve světové premiéře originální autorský kus, který v této chvíli píše na míru plovárenským kulisám. V průběhu večera se odehrají i další divadelní vystoupení – program bude upřesněn, sledujte stránky plovarna.plzne.cz. Vstup zdarma.

ČERVEN-ZÁŘÍ PÁ 16-21, SO 10-21, NE 10-19   VÍKENDY NA MĚSTSKÉ PLOVÁRNĚ Přijďte si odpočinout na Městskou plovárnu. Zpestřete si jarní, letní i podzimní vycházku občerstvením, posezením u řeky nebo jízdou na lodičce. Svezte se na druhou stranu řeky s převozníkem jako za starých plovárenských časů. A až se oteplí, nezapomeňte si plavky!

V létě se také můžete těšit na:

17-19/7 PLOVÁRENSKÉ DNY

srpen-září LANDART NA PLOVÁRNĚ

Druhá polovina letošních „pěstujprostorových“ PŘEDNÁŠEK se odehraje na podzim na téma bulvárů coby veřejných prostorů. Během akcí pro vás vždy bude otevřena plovárenská kavárna. Akce pořádá spolek Pěstuj prostor za podpory Plzně 2015, Ministerstva kultury ČR, města Plzně a firmy Boels Rental (není-li uvedeno jinak).

Spolupracující partneři: Centrum protidrogové prevence a terapie, Maják Plzně, Mobilní architektonická kancelář, Klub strážných andělů, Open A.i.R., Perfect World, Česká centra, Svaz knihovníků, Český svaz ochránců přírody



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka