Plzeňské oslavy vzniku republiky zpřístupní atraktivní cíle, nabídnou i tradiční průvod světel a ohňostroj

Plzeň oslaví v pátek 28. října vznik Československé republiky, lidem se zdarma či za symbolických 28 korun otevřou kulturní instituce, pamětihodnosti, zajímavá místa včetně zahrad, vybraná sportoviště a další atraktivní cíle.

Jarní servisní akce AUTO CB

Chybět nebude ani tradiční vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka, lampionový Průvod světel a ohňostroj na náměstí Republiky. Smyslem jednodenní akce nazvané Plzeňské oslavy vzniku republiky je připomenout výročí 28. října 1918, kdy byla na Václavském náměstí v Praze oficiálně vyhlášena samostatnost, a pro národy bývalého Rakouska-Uherska se začaly psát nové dějiny. 

„Plzeň bude touto formou slavit vznik Československé republiky už pojedenácté, poprvé nabídla Průvod světel, ohňostroj i symbolické vstupné v roce 2006. Je skvělé, že se do programu zapojuje stále více místních subjektů, letos se jich na akci podílí na tři desítky, připravily rozličné vyžití pro rodiny s dětmi i jednotlivce,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.  

Podle prvního náměstka primátora Martina Baxy se již tradičně otevře například Luftova zahrada, Památník obětem zla v Hruškově meditační zahradě, uskuteční se komentované prohlídky radnice, Měšťanské besedy, Velké i Staré synagogy, Muzea knihtisku, Moving Station a čistírny odpadních vod v Jateční ulici či letos nově úpravny vody na Homolce. „Zájemci mohou navštívit muzea, galerie, plzeňské historické podzemí, DinoPark, zoo a oblíbenou experimentální stanici Techmania Science Center včetně 3D Planetária. Pestrou programovou nabídku letos nově doplňují prohlídky obou budov Divadla J. K. Tyla, tedy Velkého divadla a Nového divadla, i originální prohlídky města,“ řekl Martin Baxa. Prohlídky města představí Plzeň v bájích a pověstech a také v proměnách – od první republiky po současnost. 

„Po loňském úspěchu se v areálu DEPO2015 otevře gastronomická tržnice DEPO Street Food Market s výběrem jídel od našich prababiček a jídel tradičních receptů mezinárodní kuchyně. V rámci projektu Skryté město se uskuteční sousedské procházky akcentující netradiční pohled na Plzeň a kulturní centrum Papírna otevře kreativní dílny pro děti i dospělé. Mohou se tady bavit při výrobě pohlednic, podzimních dekorací, mýdel, svíček a přiučit se při ukázkách patinování či renovaci starého nábytku,“ doplnila vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně Jana Komišová. Otevřou se také sportoviště, například na zimním stadionu si bude možné zabruslit v malé tréninkové hale a plavecký areál na Slovanech a bazén na Lochotíně umožní jít si dopoledne zaplavat. 

Celodenní oslavy zakončí vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka v 17 hodin a následně od 18 hodin Průvod světel, který vyvrcholí v 18:30 tradičním ohňostrojem na náměstí Republiky.

Kompletní seznam míst a institucí, které jsou součástí programu Plzeňských oslav vzniku republiky, je k dispozici na webu města Plzně www.plzen.eu. Rezervovat a koupit si vstupenky s omezením počtu maximálně pro pět osob na jedno vybrané místo už lidé mohou na portále www.plzenskavstupenka.cz a v Turistickém informačním centru města Plzně na náměstí Republiky 41. U některých subjektů, jako jsou například Divadlo J. K. Tyla, Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí, je nutné si vstupenky pořídit prostřednictvím jejich prodejních webů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 08.10.2016 10:20



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka