Plzeňské pivo chutná stejně jako za císaře pána

Švýcarští vědci zjistili, že plzeňská dvanáctka má po 111 letech prakticky stejné hodnoty a tedy stejnou kvalitu. Při měření vědci porovnávali aktuální vzorky z letošního roku s výsledky z roku 1897. Tenkrát byl plzeňský pivovar rok druhým největším v Rakousko-Uhersku, vyvážel do mnoha zemí Evropy i...

Jarní servisní akce AUTO CB

Švýcarští vědci zjistili, že plzeňská dvanáctka má po 111 letech prakticky stejné hodnoty a tedy stejnou kvalitu. Při měření vědci porovnávali aktuální vzorky z letošního roku s výsledky z roku 1897. Tenkrát byl plzeňský pivovar rok druhým největším v Rakousko-Uhersku, vyvážel do mnoha zemí Evropy i do USA. Tehdy plzeňské pivo získalo věhlas ve světě díky chuti, čirosti a zlatavé barvě, která nebyla do té doby u tohoto druhu nápoje známa.
Plzeňské sládky výsledky výzkumu nepřekvapily. Ti se snaží stálou chuť piva uchovat už 166 let a sami dodnes porovnávají chuť moku uvařeného v moderní varně se vzorky z pivního skanzenu, kde pivo dozrává ve starých ležáckých sudech. Takže laboratorní testy potvrdily to, co sládci tvrdí už dlouho. Vzorky každodenního stáčení degustují totiž denně. Unikátnost chutě piva podle nich zajišťuje hlavně skutečný extrakt, který má hodnotu pět procent, zatímco ostatní české ležáky jsou v pásmu 3,8 až 4,3 procenta, zahraniční 3,0 až 3,8.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 09.11.2008 06:09



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka