Plzeňští skauti slaví od úterka 100 let

V úterý 16. května budou zahájeny oslavy 100 let od vzniku prvních skautských oddílů v Plzni. Skauti se sejdou v 19 hodin v divadélku JoNáš ke zhlédnutí tematického dokumentu Skauti bez lilie.

Jarní servisní akce AUTO CB

Oslavy budou pokračovat rozhovory s pamětníky, geolokační hrou, či velkým podzimním setkáním.

 „Sto let skautingu v Česku jsme společně slavili v dubnu 2012, v Plzni se ale první oddíl inspirovaný skautingem objevil až o pět let později. Plzeňská pobočka Skautského institutu se proto rozhodla připravit sérií akcí, kterým toto výročí připomene a zároveň podpoří v dětech zájem o historii – například i pomocí moderních technologií,“ uvádí vedoucí plzeňského Skautského institutu Martin Kolovský.

První akce v rámci oslav se koná v úterý 16. května od 19 hodin v divadélku JoNáš. Během večera bude promítán dokument Skauti bez lilie z produkce Skautského institutu a organizace Post Bellum. Během večera také promluví první náměstek primátora Martin Baxa, náměstek primátora a dlouholetý skaut Petr Náhlík, ředitel Skautského institutu a spoluautor filmu Miloš Říha, předseda plzeňských skautů Martin Štěrba nebo jeden z pamětníků Jan Kacerovský, skauty přezdívaný Akela. Na akci je zvána také široká veřejnost. Vstupné 50 Kč se platí na místě, je však nutná předchozí rezervace vstupenky na internetové adrese www.plzen100.skauting.cz.

Ačkoliv plzeňští skauti slaví 100 let, jdou s dobou. Skautský institut si klade za cíl seznamovat mladé s historií i pomocí moderních technologií. „Brzy bude spuštěna geolokační naučná hra ‚Objev příběh plzeňského skautingu!‘ pro skautky a skauty starší 11 let. Díky chytrým telefonům, tabletům, internetu a podobným výdobytkům dnešní doby se děti ponoří do zajímavostí a podstatných událostí, které se udály plzeňskému skautingu,“ informuje Martin Kolovský a dodává, že hra bude sice určena především pro skauty, ale zapojit se může každý.

Skautský institut dále v rámci oslav plánuje veřejný rozhovor (22. května od 19 h v Café Regner) s nejstarším plzeňským skautem Jiřím Světlíkem, který byl kvůli skautingu vězněn nacistickým i komunistickým režimem či podzimní setkání všech plzeňských skautů. Vedle toho institut pracuje na speciálních metodických programech, které skautští vedoucí zapojí do běžných oddílových schůzek.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 15.05.2017 08:12



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka