Podzimním zkouškám psů přálo v Litohlavech počasí

Babí léto a přicházející podzim. Ráno mlha, sychravo a odpoledne slunečné počasí. Taková je atmosféra posledních dnů, která v brzké době odstartuje sezónu honů na drobnou zvěř.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nepočítáme-li však zvěř vodní pernatou, tedy kachny a husy, kde již lov probíhá. Než se tak stane, jsou na řadě míst organizovány podzimní zkoušky, tedy zkoušky, které psa kvalifikují jako lovecky upotřebitelného pro dohledání a přinášení drobné zvěře. Takové zkoušky tradičně pořádají okresní myslivecké spolky Českomoravské myslivecké jednoty a výjimkou není ani ten v Rokycanech, který po dohodě s Honebním společenstvem Litohlavy – Klabava uspořádal podzimní zkoušky ve své honitbě.

Muži v zeleném obtěžkáni nutnou výstrojí i výzbrojí se sešli nedávno / 26. října / v útulné Hospůdce Na Vršíčku v Litohlavech. "Po nezbytném ranním občerstvení následoval slavnostní nástup spojený s troubením. Poté se slova ujal vrchní rozhodčí zkoušek pan Stanislav Procházka, který účastníky nejen přivítal, ale popřál i mnoho zdaru při plnění náročných disciplín. Následovalo představení sboru rozhodčích / Petr Cink, Michal Klasna, Jan Bezděk, Zdeněk Sádlík a čekatel Petr Matuška /, veterinární prohlídka psů, rozlosování do skupin a přesun do honitby v okolí Litohlav. Letošní podzimní zkoušky oslovily nejen majitele ohařů / německý dlouhosrstý ohař, maďarský krátkosrstý ohař, malý münsterlandský ohař, český fousek /, ale i ty ostatní. K vidění tak byl i německý křepelák, labrador retriever a anglický špringršpaněl. Doprovázející početná korona / odborná i laická veřejnost / tak měla šanci obdivovat nejen výkony pejsků, ale i odpovědné a korektní posuzování zkušených a dlouholetých rozhodčích," líčí za pořadatele Pavel Moulis.

V místní honitbě se v současné době vyskytuje především zvěř srnčí a černá, přičemž se začíná objevovat zvěř mufloní a dančí. Z drobné zvěře zde narazíme na zajíce, bažanta a ojediněle i koroptev. Každopádně lze říci, že se v místní honitbě nachází ještě stále dostatek drobné zvěře, aby se zde mohly zkoušky loveckých psů vůbec uskutečnit, což je jistě pozitivní zprávou pro všechny milovníky a obdivovatele loveckých psů, kterých se zde sešlo dvanáct. Bohužel ne všichni uspěli a budou si muset zkoušky zopakovat. Celkem tedy zkoušky dokončilo sedm psů, přičemž byly uděleny čtyři 1. ceny, jedna 2. cena a dvě 3. ceny. Z ohařů si nejlépe vedla fenka maďarského ohaře krátkosrstého Amy od Kornatického potoka vedená Petrem Čabradou, která získala 1. cenu s počtem 292 bodů. V ostatních plemenech si nejlépe vedl anglický špringršpaněl Marcus od Stroupinského potoka vedený zkušeným Josefem Sojkou. Ten získal 1. cenu a 188 bodů. Nejen vítězům gratulujeme, ale i všem ostatním, neboť ani oni si nevedli vůbec špatně.

Samotné zkoušky probíhaly tradičně v kamarádské atmosféře, k čemuž přispěli nejen samotní účastníci zkoušek a organizátoři, ale i obsluha restauračního zařízení.

"Úplný závěr celého dne završilo vyhlášení výsledků a pozdější přátelské posezení s probíráním zážitků z letošních podzimních zkoušek, které již dnes patří minulosti. Spokojeni tedy mohou být nejen úspěšní vůdci se svými čtyřnohými pomocníky, ale i pořadatelé zkoušek OMS ČMMJ Rokycany a HS Litohlavy – Klabava. Nyní tedy již mohou jít pejsci na podzimní hony, kde si v praxi ověří co se během výcviku a úspěšně absolvovaných zkoušek naučili. A nám nezbývá jen doufat, že se s některými opět někdy potkáme na jiných, třeba i vrcholných kynologických akcích," uzavírá Pavel Moulis. 

foto: pavel moulis

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka