Rekordní akciové indexy v USA

Ve středu americké akciové indexy rostly, mj. díky zasedání Fed. Trhy uzavřely na rekordních hodnotách, a to hlavně díky průmyslovým a finančním sektorům. Akcie společnosti Micron vzrostly o 14 %, zatímco Apple ztratil 4 % své hodnoty kvůli monopolním praktikám na trhu s mobilními telefony.

Jarní servisní akce AUTO CB

Akciové indexy v USA minulý týden pokračovaly v růstu, především díky vzestupu po zasedání Federální rezervy (Fed). Během dne se přesto růst mírně zpomaloval, trhy ale nakonec uzavřely na nových rekordních hodnotách. Na růstu se nejvíce podílely akcie v průmyslovém a finančním sektoru. Ten první těžil z lepších PMI dat a zvýšených výhledů Fed na roční růst HDP.

Výrazně na ceně získaly i akcie společnosti Micron, které po zveřejnění finančních výsledků poskočily o 14 %. Naopak se nedařilo akciím společnosti Apple, které ztratily 4 % své hodnoty. Důvodem byla zpráva, že americké ministerstvo spravedlnosti a 15 států žalují společnost kvůli monopolním praktikám na trhu s mobilními telefony. Ty podle žalobců vedou ke zvyšování cen pro spotřebitele.

Není to ale jediný problém, který si Apple nese. Podle informací agentury Reuters se Apple, spolu s firmami Meta a Alphabet, letos dočká vyšetřování v EU kvůli podezření z porušení pravidel pro ochranu digitálního trhu. To by mohlo vést k pokutám.

Na druhé straně oceánu dnes čínští indexy oslabují. Trhy jsou nervózní z obav o vyostření obchodních sporů s USA, především v oblasti technologií. V USA se navíc připravuje zákon, který by mohl omezit možnost amerických investičních fondů investovat do čínských akcií.

Ve středu také proběhla první nabídka akcií společnosti Reddit. Ta se setkala s velkým zájmem a akcie vzrostly o 38 %. Tržní kapitalizace tak dosáhla 8 miliard dolarů. Společnost, která byla založena v roce 2005, dosud nevykázala roční zisk. Přesto se v prezentaci před IPO především zaměřila na umělou inteligenci a na to, jak se stane tréninkovým prostorem pro AI jazykové modely.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka