Říjnová Beseda: J. P. Muchow, Žalman nebo Vandráci Liška s Révaiem

Říjen je nabitý skvělými divadly i koncerty.

Cílená propagace v Plzni

Za zmínku určitě stojí koncert Jana P. Muchowa a jeho skupiny The Antagonists, kterou tvoří významní představitelé tuzemské scény od zpěvačky Emy Brabcové z Khoiby přes Václava Havelku z Please The Trees až po bývalého kytaristu a klávesáka Tata Bojs Marka Doubravu.

Plzeňští posluchači se mohou těšit třeba na song Lucky Boy ze Samotářů, baladu Lay Down ze snímku Ve stínu, Cowboy Of The River z Teorie tygra i úryvky z filmů Muži v naději, Yuma, My 2, Jedna ruka netleská, Normal a další.

Hudební stránku koncertu, který se v Měšťanské besedě koná  11. října 2018,  budou doprovázet projekce z filmů.

 Další hudební lahůdkou je koncert americké soulové senzace Kennedy Administration 29. října 2018.

Srdeční projekt varhaníka a držitele Grammy Ondřeje Pivce s uhrančivou zpěvačkou Kennedy a fantastickým bubeníkem Natem Townsleyem. Jejich hudba je vydatně sycena gospelem, rhythm and blues, funkem či hip hopem.

Skladatel, producent a kapelník Ondřej Pivec získal loni za své klávesové mistrovství Grammy díky účasti na albu Gregoryho Portera Take Me to the Alley.

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=2

1. 10. 17:00 Den seniorů s Plzeňským krajem
  P. Břínková, J. Laufer v doprovodu Orchestru Václava Hybše
Den seniorů s Plzeňským krajem zve na muzikálové, operetní a filmové melodie 20. století
Nejvíc muzikálových, operetních a filmových melodií 20. století v jednom sále za jeden večer. Takový bude 1. říjen 2018 v plzeňské Měšťanské besedě, kde i letos proběhne od 17:00 hodin tradiční akce Den seniorů s Plzeňským krajem. Pod taktovkou dirigenta a kapelníka Václava Hybše v jedné osobě zahraje legendární Orchestr Václava Hybše. Oblíbené hity zazní v podání legendárních hvězd českého hudebního nebe, jakými jsou Pavla Břínková a Josef Laufer.

Vstupenky na akci pořádanou Plzeňským krajem zakoupíte od 1. srpna 2018. Vstupné je 50 Kč.
Pořadatel: Plzeňský kraj

3. 10.  15:00 Swing Melody Ostrov
Koncert ke Dni seniorů
Malý jazzový orchestr pod vedením Jana Veverky hrající jazz & swing 30.let a 40.let převážně z českého prostředí, podobně jako O. Havelka a jeho Melody Makers, koncertuje po celé ČR.

Pořádá Rada seniorů Plzeňského kraje

3. 10.  19:00 Po siréně swing
První říjnová středa bude tentokrát věnována oběma plzeňským kapelám, které reprezentují svou swingovou a dixielandovou hudbou po celé Evropě.
S několika swingovými novinkami v repertoáru se představí pořádající osmičlenný orchestr s bigbandovým soundem Pilsner Jazz Band, který nechybí na žádné „Siréně“ a dojde také na hity Duke Ellingtona, Benny Goodmana, Glenna Millera i zajímavá aranžmá z pera Stan Kentona.
Oproti tomu rozpustilí The Dixie Hot Licks vrátí posluchače i tanečníky do kolébky jazzu s neworleánskou hudbou – dixielandem, který vládl v desátých a dvacátých letech po celé Americe a později i po celém světě.

Hraje se od 19 hodin, taneční lekce s Lenkou Sekaninovou je již od 18 hodin a je zdarma pro majitele vstupenek.

Pořadatel Pilsner Jazz Band.

10. 10. 19:00 Pavel Žalman Lohonka 50 let na scéně
  Velký narozeninový koncert s projekcí nového filmu Naslouchám tichu země
Česká folková legenda Pavel Žalman Lohonka letos oslaví 50 let na scéně. V Měšťanské besedě odehraje jeden z velkých koncertů, který doplní o projekci svého nového filmu.

Žalman působí na hudební scéně od roku 1968. Nejprve hrál ve skupině Minnesengři, později v roce 1982 založil vlastní kapelu Žalman & Spol, která v různých sestavách koncertuje nepřetržitě až do současnosti. Poslední obměna sestavy proběhla v lednu 2012, kdy vedle Petra Novotného, stojícího po Žalmanově boku již celých 22 let, přinesl nový vítr a nové aranže písní příchod kytaristy Pavla Maliny a především zpěvačky Michaely Hálkové, která se Žalmanem již zpívala v půli devadesátých let.
 
11. 10. 19:00 Jan P. Muchow & The Antagonists

Během 20 let Jan P. Muchow složil hudbu k více než 30 filmům. Většinu z toho můžete živě slyšet a i vidět v Měšťanské besedě. Nenechte si ujít audiovizuální živé koncertní provedení scénické hudby a písní Jana P. Muchowa.
Unikátní koncert nabízí průřez autorskou tvorbou Jana P. Muchowa a bude tak naprosto výjimečný – drtivá většina jeho filmové tvorby totiž nikdy z pódia nezazněla. Těšit se můžete na čistě instrumentální scénickou hudbu i na písně napsané výhradně pro jednotlivé filmy. Uslyšíte hudbu, kterou jistě znáte z filmů Samotáři, Ve stínu, Teorie tygra, Grandhotel, Muži v naději, Yuma, My 2, Jedna ruka netleská, Normal, Václav a dalších.
Muchowa doprovodí šestice „antagonistů“ Ema Brabcová (Luno, Khoiba), Václav Havelka (Please The Trees), Marek Doubrava (Hm..., ex Tatabojs), Jan Janečka (Southpaw, Republic Of Two, Luno), Marie Dorazilová (PKF - Pražská filharmonie, Krása Quartet) a Jenovéfa Boková. Připočtěte k tomu projekce, které divákům obrazem připomenou konkrétní snímky a umocní jejich filmové emoce, a je jasné, že vás v Měšťanské besedě čeká neskutečný zážitek.

15. 10. 19:00 Zpívám, tedy jsem
Při hudebních večerech tradičního cyklu, který uvádí Jiří Untermüller, uslyšíte nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru DJKT, mezi nimiž budou Venuše Dvořáková, Roman Krebs, Hana Spinethová a další.
Klavírní doprovod: Táňa Vaněčková / Ivana Janečková

17. 10. 19:00 Radůza & Band
Oblíbená písničkářka se vrací do Měšťanské besedy a tentokrát představí se svou kapelou průřez dosavadní tvorbou. Zazní nejen písně z posledního alba Marathon – příběh běžce, ale i písničky z prvních desek a také ty, které jsou zbrusu nové a na své vydání na CD teprve čekají. Radůza se zvládne doprovodit na několik hudebních nástrojů, její zpěv hřmí, ale i jemně vypráví dojemné příběhy, jako například v nádherných baladách Madeleine nebo Jeannine, které se staly skvostem jejího repertoáru.

28. 10. 19:30 Šansony Chantal Poullain
Recitál Chantal Poullain se skupinou
Šansony Chantal Poullain – to je hluboko posazený sexy hlas, lahodná francouzština, jazzově laděná kapela pod vedením Štěpána Markoviče a atmosféra sladké Francie. Chantal v Měšťanské besedě zazpívá jednak svoje vlastní písně, ale také tradiční francouzské šansony.
Koncertem provází Chantal v češtině a díky svému charismatu okouzlí publikum, jak to umí jen ona.

Doprovodná kapela: saxofonista Štěpán Markovič, Ondřej Kabrna (klavír) a Matěj Černý (kontrabas)

29. 10. 20:00 Kennedy Administration
Srdeční projekt varhaníka a držitele Grammy Ondřeje Pivce s uhrančivou zpěvačkou Kennedy a fantastickým bubeníkem Natem Townsleyem. Jejich hudba je vydatně sycena gospelem, rhythm and blues, funkem či hip hopem.
Kennedy, frontmanka a vokalistka, nenechá nikoho na pochybách, že ji zpívání a hudba prostě baví. Její energie je doslova nakažlivá. V jejím hlase uslyšíte něco z Elly Fitzgerald, něco ze Sade i něco z Anity Baker.
Skladatel, producent a kapelník Ondřej Pivec získal loni za své klávesové mistrovství Grammy díky účasti na albu Gregoryho Portera Take Me to the Alley. Slyšet ho také můžete coby stálého varhaníka v Gospel Church v Brooklynu.
Za bicími sedí Nat Townsley, jehož přesná a citlivá rytmika udávala řád takovým hvězdám, jako třeba Stevie Wonder, Mariah Carey, Lauryn Hill a Joe Zawinul.
Kennedy Administration jsou již tři roky rezidenční kapelou klubu Groove New Yorku.

Koncert je k stání.

31. 10. 19:00 Devítka
Devítka je folková skupina složená ze zkušených muzikantů. Opírá se o dvě dospělé kytary, vynikající baskytaru, barevný trojhlas, ale hlavně o původní repertoár melodických písniček, nad jejichž texty se dá (ale nemusí) přemýšlet. Vydala sedm cd, nejnovější se jmenuje Duše v peří. Za pozornost stojí i výběr toho nejlepšího z repertoáru Devítky s názvem "Tři tvoří společnost".

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3

4. 10. 19:30 Caveman
Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

7. 10. 19:00 Manželské vraždění  - VYPRODÁNO
Divadlo Na Jezerce
Komedie s Jaroslavem Duškem a Natašou Burger vás pobaví, ale i vás bude kdesi v kříži postupně pěkně mrazit. Hra o střetu mužského a ženského principu s originální scénou jistě zaujme a pohladí na duši.

10. 10. 20:00 Vosto5: Proton!!!
 A kolaps pop-music se točí dál!
Jevištní rozhlasová reportáž o objevu zapadlé ostravské kapely PROTON, která byla umlčena těsně předtím, než se stala slavnou.
Strhující příběh zapomenuté hudební legendy, od které velikáni populární hudby i undergroundu čekali asi mnohem více. S hudební kometou zataženého nebe hluboké normalizace je totiž propleteno nevídané množství osudů současných hudebníků.
Hrají: Ondřej Bauer, Ondřej Cihlář, Jiří Havelka/Robert Mikluš, Tomina Jeřábek, Petr Marek, Petr Prokop a Bára Mišíková

Délka představení: 75 minut

14. 10.  19:00 Do ložnice vstupujte jednotlivě!
Divadelní společnost Háta
M. Bočanová, L. Vaculík a další
Mahulena Bočanová, Lukáš Vaculík či Martin Zounar vám dokážou, že i prostorná exkluzivní ložnice s velikou kruhovou postelí může být najednou těsná. Divadelní společnost Háta uvádí oblíbenou anglickou hru v české premiéře a v režii Antonína Procházky.

Šéfredaktor a spolumajitel nepříliš prosperujícího nakladatelství dětské literatury Philip Markham se svou ženou Joanou původně plánovali strávit večer mimo domov. Byt proto hodlá k jednomu ze svých četných mimomanželských záletů využít Philipův obchodní společník Henry Lodge. Netuší ale, že za stejným cílem k Markhamovým směřuje jeho žena a Joanina kamarádka Linda, která se rozhodla nevěru Henrymu oplatit. Tím to ale nekončí. Tatáž ložnice má také posloužit k milostným hrátkám mladému bytovému architektovi Spenlowovi, který v současné době sídlo Markhamových zvelebuje.
Zmatku nasadí korunu populární autorka knížek pro děti, která se v bytě objeví nečekaně a chce svěřit vydání svého díla právě nakladatelství, které patří Henrymu a Philipovi. Pro jejich skomírající podnik by to znamenalo záchranu. Dotyčná paní je však nesmlouvavě mravopočestná. Kdyby zjistila, co se tu doopravdy odehrává, jejich naděje by se zhroutily. Je tedy třeba vyvinout horečné úsilí, aby se vzájemné vztahy přítomných zdály normální a nevinné. Zákonitě se tím zamotají ještě víc.
Kolotoč zoufalých zastíracích manévrů, nedorozumění a lží, nechtěných záměn osob se rozjíždí na plné obrátky. V momentu, kdy veškeré zádrhele a konflikty dospějí k urovnání a ke zklidnění, zaskočí diváky ještě náhlá brilantní pointa.

Režie: Antonín Procházka
Hrají: Mahulena Bočanová / Kamila Špráchalová, Lukáš Vaculík, Pavel Nečas / Martin Zounar, Monika Absolonová / Adéla Gondíková / Kateřina Lojdová, Jana Birgusová / Sandra Černodrinská, Filip Tomsa, Zbyšek Pantůček / Martin Sobotka, Ivana Andrlová / Olga Želenská, Jana Zenáhlíková / Vlasta Žehrová

21. 10. 19:00 Miluju tě, ale…
Divadlo Palace
Miluji tě... nemá příběhový děj. Jde o rychlý sled scének a hudebních čísel s jedním jediným tématem: vztah muže a ženy. Od prvních žhavých schůzek a příprav na ně, přes budování vztahu, svatbu, manželství, problémy s tchyní a tchánem, problémy s dětmi, únavu ze stereotypu, až po vztahy v pozdním věku. Obrovský úspěch této hudební komedie spočívá především v tom, že každý divák na celém světě už některou ze situací, odehrávajících se na jevišti, osobně zažil, nebo jí byl alespoň svědkem u svých přátel či známých.

Hrají: Daniela Šinkorová / Tereza Kostková, Kateřina Šildová, Roman Vojtek, Lumír Olšovský, Petr Vondráček
Autoři: Joe Dipietro a Jimmy Roberts
Režie: Antonín Procházka                                                     
Překlad: Adam Novák

22. 10.  19:00 One Human Show Simony Babčákové
aneb život, vesmír a vůbec…
Veselé i k zamyšlení, ale hlavně s nadsázkou a bez cenzury!
Improvizační show je natolik citlivá, že do ní vstupují i nálady a pocity diváků, a výsledný čas se tak stává společným dílem.
Mluvené slovo střídá hudba a lahodný zpěv Antonii Nyass, Vladimíra Keichera – klávesy kytara, Honzy Melichara – beat box.
Dětem a mládeži do 15 let nepřístupno

24. 10. 19:30 Táta
Celosvětově úspěšná divadelní komedie aneb “humorná zpověď novopečeného otce” Budete plakat smíchy i dojetím. Být tátou je úžasné! Být dobrým tátou ale vyžaduje hodně odvahy, odhodlání a zručnosti. Herec a táta Roman Pomajbo vás seznámí s pohledem moderního muže na těhotenství, porod a plínky.
Představení není vhodné pro děti do 15 let 

30. 10. 19:00 Chlap na zabití
  Přeložené představení z 12. 4. 2018
„Tady by se krásně vraždilo, kdyby se vedle nesebevraždilo.“
Miroslav Vladyka a Filip Blažek vás pobaví v legendární francouzské komedii a pod režisérským dohledem jednoho z nejtalentovanějších režisérů mladé generace Jakuba Nvoty.

OSTATNÍ ŽÁNRY

26 10. 18:00 Taneční večer
Cyklus tanečních večerů pro seniory v režii Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně. K tanci
a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).
VSTUP ZDARMA

CESTOVÁNÍ S BESEDOU


7. 10. 15:30 a 18:30 Vandráci / Vagamundos v Plzni
Pavel Liška & Honza Révai

Herci Pavel Liška, Jan Révai a režisér Hynek Bernard si říkají Vagamundos (Vandráci) a naposledy na svých motorkách vandrovali 3 měsíce po středoamerických cestách. Nenechte si ujít vyprávění Pavla Lišky a Jana Révaie o jejich dobrodružství na dvou kolech.

Vandrácká výprava začala v Panamě a pak si to už tři Vagamundos zamířili do Kostariky. Tropická země, tropické lijáky a Vagamundos v deštném pralese – pěkná očista těla i duše. Před Hondurasem je varovali všichni a všude, a tak tudy co nejrychleji profrčeli. Chudá země veselých lidí a krásných pláží – to je Salvador, ale Vagamundos se už nemůžou dočkat Guatemaly, kde si od sebe dávají oraz a každý si užívá tuhle krásnou a bezpečnou zemi po svém. Spojují je až mayské riuny Tikal. V Belize se prokousávají pralesem k dalším mayským ruinám. Vodopády, úžasný offroad, prostě zenová záležitost. Poslední hranice na jejich cestě jsou ty do Mexika. Tady je čeká i jejich první potápění s lahví na zádech v životě. Vagamundos se středním Mexikem prokousávají až do hor a lesů, kde vymění ocelové oře za ty čtyřnohé a s nimi stoupají dál. Až na vrchol sopky Nevado de Toluca už ale musí po svých.

Pavel Liška
Na motorce jezdí od 9 let. „Táta nám na chalupu pořídil starého lehounkého stadióna s řazením ručním. To byl můj první off road, na kterém jsem zažil své první závody a výpravy po lesních stezkách.“ 8 let jezdil minikáry za Svazarm Liberec. Před šesti lety definitivněˇ došel k tomu, že je na čase stát se dospělým nejen člověkem, ale i motorkářem a v roce 2011 usednul do sedla BMW 650GS. Jan Révai se mu ale pořád smál, že má motorku pro děvčata, tak nedávno přesedlal na HONDU 1000 Afrika Twin.

Jan Révai
Asi v 10 letech poprvé řídil tátova fichtla Jawu 21. Po prvním pádu v zatáčce, s rukama plnýma škváry, začal snít o vlastní motorce. Půjčoval si od spolužáku° Mustangy, Simsony a dokonce i MZetu. „Obdivoval jsem kluky, co jezdili motokros a tiše záviděl všem, co jezdili do školy na mašině, na kterou se daly zaručeně balit holky. Na svou první motorovou lásku 650GS jsem si musel počkat do třiceti. Po zhruba deseti letech jsem přesedlal o třídu výš, a to na 1150 GSA.“

9. 10. 2018  19.00 Nový Zéland
   Přednáší Jaroslav Bouzek

Nový Zéland je země, která byla mnohokrát procestována a popsána. Je jednou z nejoblíbenějších destinací studentů z celého světa pro své přátelské pracovní prostředí a fantastické možnosti cestování. Je ale také zemí s bohatou historií, obrovským kulturním dědictvím a zejména s nádhernou přírodou. Pojďme se společně podívat na některá tradiční a nejnavštěvovanější místa Nového Zélandu, ale také na ta méně navštěvovaná a ne úplně známá. Je atraktivnější Severní nebo Jižní ostrov? I na tuto otázku se pokusíme společně nalézt odpověď. Každopádně rozhodnutí ale nechám na vás.
Vstupné 100,- v předprodeji / 120,- v den konání.

23. 10. 2018 19:00 Kolumbie – rozmanitost přírody a kultur
   Přednáší Petr Štětina

Ať už se chcete zanořit na pár dní do pralesa, lozit po horách, tančit salsu až do rána, slunit se u Karibiku nebo poznávat bohatou kulturu a různá etnika, průvodce po Kolumbii Petr vás nasměruje na ta správná místa, případně namotivuje fotkami a vyprávěním o této nádherné, rozmanité zemi.
Vstupné 100,- v předprodeji / 120,- v den konání.

AKCE PRO DĚTI
http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5
7. 10.  14:30 a 16:00 Jak šel pejsek a kočička do školy (Divadlo Dráček)

Veselé vyprávění o školních trampotách Pejska a Kočičky a jejich kamarádky vrány.
Vhodné pro děti 3+

13. 10.  14:30 Hravá sobota: Vzhůru do vesmíru!
Chcete si zkusit, jak se chodí po Měsíci? Zjistit, jak vypadá naše planeta z výšky? Jestli ano, tak přijďte v sobotu - naše raketa startuje přesně v půl třetí z atria Měšťanské Besedy a letí rovnou za zábavou.
Vhodné pro děti 3+

14. 10. 14:30 a 16:00 Škola pro čertici (Divadlo Meluzína)
Že bez práce nejsou koláče, ví každý a platí to stejně i v pekle. Ale čertice Uršula si myslí, že i bez učení dostane tu nejlepší práci - u kartotéky. Jenže to se hodně plete...
Vhodné pro děti 3+

20. 10. 14:00 a 16:00 Včelí medvídci zpívají (Divadlo VĚŽ)
Bráškové Brumda s Čmeldou se probudí po dlouhém, zimním spánku a protože zrovna nemají co na práci, začnou společně vzpomínat, co všechno už společně prožili. Nejvíce ze všeho se ale mají do zpěvu a tak zpívají a zpívají! Když poprvé spatří diváky v publiku, snaží se zjistit, co je to za podivný druh hmyzu. Kromě Roháčka, Kvapníka, Čmelinky a loupežníka Čmelobuba, se v našem příběhu objeví také neviditelný brouk Bubeníček a neviditelná čmeláčí tanečnice Medovinka.

Hudbu a všechny kouzelné melodie k této pohádce vytvořil skladatel Petr Skoumal, texty písní napsal Zdeněk Svěrák. Během hodinového představení uslyšíte všechny písničky živě!
Vhodné pro děti 3+

21. 10.  14:30 a 16:00 Bez práce nejsou koláče (Divadlo Dráček)
Bez práce nejsou koláče. O tom se brzy přesvědčí i zvířátka na statku.
Vhodné pro děti 3+

KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

1. 10. 2018 19:15  Po čem muži touží
8. 10. 2018 19:15
10. 10. 2018 19:15

ZEMĚ / ROK: CZ/ 2018
REŽIE: Rudolf Havlík
HRAJÍ: A. Polívková, J.Langmajer, M. Hádej, T. Pauhofová, L. Vlasáková, S. Sandeva ad.
DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Charismatický cynik Karel Král (Jiří Langmajer), trochu šovinista a sarkastický sympaťák, na kterého ženy letí, je šéfredaktorem časopisu Playboy. Jednoho dne jeho nezávazný způsob života utrží hned několik ran. Dostane výpověď kvůli průšvihům a poklesu prodejnosti časopisu, bývalá manželka a dcera (Andrea Hoffmannová a Sara Sandeva) ho opět naštvou, neznámá žena mu nabourá auto a na jeho místo je dosazena pohledná mladá šéfredaktorka Leona (Táňa Pauhofová). Karel vyřeší problémy po chlapsku - společně s nejlepším kamarádem Čestmírem (Matěj Hádek) se opije a v dobrodružné noci si přeje, aby se stal ženou, protože „ženský to mají v životě mnohem jednodušší a on je na tom kvůli nim bídně.“  Ráno Karel zjistí, že následkem noční alkoholické „jízdy“ a zásahem vědmy Zoltany (Pavla Tomicová) se stal ženou (Anna Polívková). Ovšem pouze fyzicky. Karel se jako Karla musí vyrovnat nejen s novým vzhledem, ale hlavně se naučit fungovat v ženském těle a zjistit, zda to mají ženy opravdu snazší?

3. 10. 2018 19:15  AninetFest: Nejlepší krátké animované filmy
ZEMĚ / ROK: 2017
DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Nejlepší krátké animované filmy z celého světa. Filmy oceněné na mezinárodních festivalech. Mix různých animačních technik, žánrů a zábavy. Celkem 20 nejlepších animací ze 14 zemí.
AninetFest je mezinárodní festival krátkých animovaných filmů, kde soutěží vždy pouze 20 nejlepších snímků z celého světa. Letošní 4. ročník festivalu se celkem přihlásilo přes 1400 filmů z více než 100 zemí. Výběr soutěžních snímků má poměrně tvrdá kritéria, takže finálních 20 filmů je opravdu jen výběr toho nejzajímavějšího. V průměru čtyřminutové snímky bez dialogu jsou tematicky i žánrově různorodé a představí divákům rozličné animační techniky a zpracování.
Pro ty, kteří se budou chtít zúčastnit hlasování, bude po projekci následovat hodnocení nejlepšího filmu. Můžete se tak spolupodílet na rozhodnutí, který film získá festivalovou trofej v kategorii „Cena diváků za nejlepší film“.
Oficiální web festivalu: www.aninetfest.com

4. 10. 2018 17:00  Hastrman
ZEMĚ / ROK: ČR/ 2018
REŽIE: Ondřej Havelka
HRAJÍ: K. Dobrý, S. Zmrzlá, J. Kolařík, J. Maryško, D. Novotný, N. Lichý, V. Polívka a další
DOBA TRVÁNÍ: 100 min

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní.
Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. Z počátku 19. století se děj na moment přesune do současnosti, kde příběh jedné lásky, jedné vášně a jedné krajiny končí. Film vznikl na motivy románu Miloše Urbana oceněného Magnesií Literou.
Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.

4. 10. 2018 19:15  Chata na prodej
18. 10. 2018 17:00

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.

ZEMĚ / ROK: CZ / 2018
REŽIE: Tomáš Pavlíček
HRAJÍ: I. Chýlková, D. Vávra, T. Voříšková, J. Bárdos, J. Synková, J. Kačer, J. Strejcovský, M. Pitthan, V. Kopta
DOBA TRVÁNÍ: 77 min

Rodiče prodávají starou chatu, pro kterou už nemají využití. Před předáním chaty novému majiteli se však matka (Ivana Chýlková) rozhodne uspořádat poslední pořádnou rodinnou slezinu. Zbytek příbuzenstva neprojevuje přílišné nadšení, tahle setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos). Babička (Jana Synková) je specialistkou na upřímné dotazy, které ostatní přivádějí přinejmenším do rozpaků. Nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu přibere svého úspěšného německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný na rodinný výlet těší, protože neví, do čeho jde. Naděje na idylický víkend na samotě u lesa rychle skončí, ale opravdové dobrodružství začne těsně nad ránem, když rodina zjistí, že se kamsi vytratil dědeček. Stopy vedou do lesa…
Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč – 18. 10. 2018.

5. 10. 2018 18:00  King Skate
ZEMĚ / ROK: ČR / 2018
REŽIE: Šimon Šafránek
DOBA TRVÁNÍ: 82 min

Přilepit se k betonu. Vysvištět prostorem. Mít to všechno v pohybu. Skateboard! V šedi ČSSR 70. a 80. let něco úplně jiného, úplně nového. Láska na první pohled. Nekonečnej mejdan. Adrenalin. Kultovní postavy českého a světového skateboardingu v příbězích zlámaných kostí, nezlomných přátelství a divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu.


6. 10. 2018 14:30  Příběh koček

ZEMĚ / ROK: Čína / 2018
REŽIE: Gary Wang
DOBA TRVÁNÍ: 90 min

Devět životů, devětkrát větší zábava. Jsou především líné a všechno mají na háku, ale i kočky mají velká srdce, mají své legendy a dny, kdy zažívají neuvěřitelně věci. Jedno takové nevšední a doslova velkolepé dobrodružství ukáže nová animovaná komedie Příběh koček.
Kocour Marvin se svým synem Samem to vyhráli. Žijí si na vysoké noze pohodlného domova, na svět koukají z výšky mrakodrapu a vůbec nic jim nechybí. Říká se, že kočky mají devět životů, a tihle kocouři využívají jenom ten první, spokojený a bez problémů. Znáte ale děti, chtějí poznat svět, něco zažít a malý kocourek by se navíc strašně rád podíval do pověstného ráje koček. Sestaví si vlastní létací stroj a vyráží na dobrodružství, o kterém se bude jednou vyprávět a točit filmy. Nasadí si brýle a je pryč!
Kocouří táta Marvin musí překonat sám sebe, všechen svůj strach i nepříjemné vzpomínky z minulosti, a vydat se na záchrannou misi. Nejen do džungle velkoměsta, stopy totiž vedou do skutečné divočiny plné nástrah a divokých zvířat. Má sice pomocníka, barevnou papoušici Ara, i tak ho čeká cesta, kde se devět kočičích životů bude hodit. Všechny čeká hromada zážitků, zábavy a nečekaných setkání, o nichž by se jim bez odvahy malého kocoura ani nesnilo.

Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč
Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

7. 10. 2018 15:45  Madam Butterfly
    Záznam z Metropolitní opery

Autor: Giacomo Puccini
Režie: Anthony Minghella
Dirigent: Karel Mark Chichon
Účinkují: Kristine Opolais, Maria Zifchak, Roberto Alagna, Dwayne Croft
Nastudování italsky s anglickými a českými titulky
Předpokládaná délka: 3h 48min

Úchvatná inscenace Anthonyho Minghelly diváky okouzluje již od své premiéry v roce 2006. Tentokrát se v titulní roli objeví jedna z nejlepších současných představitelek Madam Butterfly, sopranistka Kristine Opolais. Námořního důstojníka Pinkertona, který jí zlomí srdce, bude zpívat Roberto Alagna. Orchestr Metropolitní opery bude řídit Karel Mark Chichon.
Příběh z exotického prostředí, soustředěný na dramatický osud přitažlivé hrdinky, obestřené pikantním kouzlem nepoznaného. Inscenace zesnulého filmového a divadelního režiséra Anthonyho Minghelly otevírala v Metropolitní opeře sezónu 2006/2007. Téma „svedená a opuštěná“ je staré jako opera sama a v různých modifikacích se objevuje ve všech slohových obdobích, z nichž právě romantismus z něj vytvořil fenomén.

Chcete si vychutnat skvělá operní představení a ještě ušetřit na vstupném? Pak využijte jedinečné příležitosti a do 6. října 2018 si pořiďte abonmá na cyklus projekcí záznamů operních vystoupení z Metropolitní opery v New Yorku v Kině Beseda! Vstupenku na 5 projekcí a stálé místo v sále získáte za 1 000 korun pouze na pokladně v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky.

8. 10. 2018 17:00 My a Matterhorn, Matterhorn a my
Režie: Bernard Šafařík
Námět: Bernard Šafařík
Scénář: Bernard Šafařík
Kamera: Daniel Souček
Hudba: Josef Spal
Produkce: Anna Johnson Ryndová

Po srpnu 1968 odešlo z Československa do Švýcarska přes 13 000 lidí. Švýcarská média, obzvlášť televize, věnovala příchodu budoucích spoluobčanů značnou pozornost. Vzhledem k hospodářské prosperitě hostitelské země a sympatiím veřejnosti zde našlo mnoho vědců, umělců, lékařů, techniků a jiných odborníků dobré uplatnění.
Film „My a Matterhorn, Matterhorn a my“ akcentuje skutečnost, že mnozí příchozí ze zemí bývalého Československa byli pro švýcarskou společnost nesporným ziskem, ať už se uplatnili v průmyslu, ve vědě nebo v umění. Režisér Bernard Šafařík právě na tento jejich přínos poukazuje. Ve svém dokumentu použil kromě výpovědí bývalých čs. emigrantů a dnes již Švýcarů také velké množství unikátních archivních materiálů švýcarské televize, u nás dosud neznámých.
VSTUP ZDARMA.

11. 10. 2018 19:15  Domestik
ZEMĚ / ROK: CZ, SVK / 2018
REŽIE: Adam Sedlák
HRAJÍ: Jiří Konvalinka, Tereza Hofová, Miroslav Hanuš, Tomáš Bambušek
DOBA TRVÁNÍ: 117 min

Každá posedlost má vedlejší účinky. V minimalistické studii sledujeme rozpad těla, vztahu i mysli v působivém debutu Adama Sedláka.
Roman (Jiří Konvalinka) je vrcholový cyklista, který se zotavuje ze zranění pomocí náročného cvičení a přísné životosprávy. Aby zlepšil svůj výkon, spí dokonce v kyslíkovém stanu, který si nechal postavit v ložnici. To ale těžce nese jeho žena Šarlota (Tereza Hofová), která už dlouho touží po dítěti. S každou další nocí v kyslíkovém stanu se jejich vztah proměňuje. Podaří se jim v tomto klaustrofobním prostředí ještě znovu nadechnout?
Minimalistická studie je debutem scenáristy a režiséra Adama Sedláka, který byl v roce 2015 oceněn Filmovou nadací prvním místem za nejlepší nerealizovaný scénář. Domestik byl uveden ve světové premiéře na letošním karlovarském festivalu, kam byl vybrán jako jeden ze dvou českých zástupců do prestižní hlavní soutěže. Tvůrci filmu Domestik byli za svou předchozí mini-sérii Semestr (2016) nominováni na Cenu české filmové kritiky v kategoriích Objev roku a Mimo kino.

12. 10. 2018 18:00  Úsměvy smutných mužů
ZEMĚ / ROK: CZ / 2018
REŽIE: Daniel Svátek
HRAJÍ: D. Švehlík, J. Dušek, O. Malý, I. Franěk, M. Šoposká, T. Medvecká, A. Švehlík ad.

Čtyři úspěšní chlápci v nejlepších letech, teda asi kdysi úspěšní... Než se začali věnovat něčemu zcela odlišnému. Spisovatel Josef, sportovec Honza, učitel Tomáš a úředník Milan. Co je spojuje? Chlast. A nutno dodat, že na začátku příběhu ve velkém stylu. Jsou to opravdoví mistři. Zdánlivá maličkost - jedna jediná sklenička, její obsah, dělí tyhle čtyři pány, ale i mnoho jim podobných, od většiny ostatních. Vzdát se jí, byl pro ně donedávna neřešitelný problém.


15. 10. 2018 19:15  Beze stop

ZEMĚ / ROK: USA / 2018
REŽIE: Debra Granik
HRAJÍ: Ben Foster, Thomasin McKenzie, Jeff Kober, Dale Dickey, Ayanna Berkshire, Isaiah Stone
DOBA TRVÁNÍ: 119 min
ČSFD: 74 %

Patnáctiletá Tom žije se svým otcem dlouhé roky v lese na okraji Portlandu. Dobrovolná izolace od tzv. normální společnosti jim umožňuje vytvořit si realitu čistých, civilizací nezkažených prostých radostí. Když je odhalen jejich nelegální příbytek, jejich idylický život končí a oba putují do speciálního resocializačního programu.

17. 10. 2018 19:15  Toman
ZEMĚ / ROK: CZ / 2018
REŽIE: Ondřej Trojan
HRAJÍ: J. Macháček, K. Winterová, K. Boková, S. Majer, M. Taclík, R. Luknár, T. Pauhofová
DOBA TRVÁNÍ: 145 min

Filmové drama režiséra a producenta Ondřeje Trojana o vzestupu a pádu na pozadí doby, která dodnes ovlivňuje naše životy.
Neuvěřitelný a pravdivý příběh rozporuplné osoby Zdeňka Tomana, šéfa naší zahraniční rozvědky, který významně ovlivnil vývoj v poválečném Československu, bezskrupulózního obchodníka s obrovskou mocí a zásadním úkolem. Sehnat peníze, které komunistům vyhrají volby. A Toman peníze sehnat uměl. Pro sebe, pro rodinu i pro stranu. Šmelina, vydírání, kasírování válečných zločinců i jejich obětí. Neštítil se ničeho.  Cena, kterou za svou kariéru zaplatil on i jeho blízcí, byla pak vysoká.
Film odkrývá období tzv. třetí republiky, temné roky 1945 – 48, a příběh člověka, o kterém se nikdy nemluvilo.

18. 10. 2018 19:15  Cézanne: Portréty jednoho života
    Cyklus: Světové malířství na plátně Kina Beseda

REŽIE: Phil Grabsky
DOBA TRVÁNÍ: 85 min

Film mapuje nejsledovanější výstavu roku putující z Paříže, přes Londýn do Washingtonu věnovanou poprvé v historii Cézannovým portrétům.  Obsahuje rozhovory s kurátory z National Portrait Gallery v Londýně, MoMA v New Yorku, National Gallery of Art, Washington a Musée d'Orsay v Paříži a stejně tak vlastní Cézannovu korespondenci. Na plátně uvidíte nejen Cézannovu výstavu, ale i místa, kde Cézanne žil a pracoval včetně kouzelné francouzské Provence.
Chcete si vychutnat unikátní atmosféru výstav a ještě ušetřit na vstupném? Pak využijte jedinečné příležitosti a do 17. října 2018 si pořiďte si abonmá na cyklus projekcí Světového malířství na plátně Kině Beseda! Vstupenku na 6 projekcí a stálé místo v sále získáte za 1 200 korun pouze na pokladně v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky.

Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let a pro studenty do 26 let: 230 Kč.

Zvýhodněné vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.


19. 10. 2018 18:00  Zrodila se hvězda

ZEMĚ / ROK: USA / 2018
REŽIE: Bradley Cooper
HRAJÍ: Bradley Cooper, Lady Gaga
DOBA TRVÁNÍ: 136 min

Hlavní roli v dechberoucím romantickém dramatu „Zrodila se hvězda“ hrají Bradley Cooper a Stefani Germanotta, kterou celý svět lépe zná pod jejím uměleckým pseudonymem jako hudební superstar Lady Gaga. Pro čtyřnásobného držitele nominace na Oscara Bradley Coopera („Americký sniper“, „Špinavý trik“, „Terapie láskou“) je tento film jeho režijním debutem. Cooper ve filmu zároveň hraje hvězdu country Jacksona Mainea, který objeví neznámou talentovanou zpěvačku Ally (Stefani Germanotta/Lady Gaga). Když se oba vrhnou do vášnivého milostného vztahu, Jack přiměje Ally k vystupování v záři reflektorů a katapultuje ji tak ke slávě. Ale když Allyin raketový start zastíní jeho vlastní kariéru, Jack stále obtížněji nese svůj ústup z velkých pódií a o to více se potýká se svými vnitřními démony.

20. 10. 2018 17:00  Rock'n Roll (99 Kč)
    Cyklus: 7 dní francouzského filmu

ZEMĚ / ROK: Francie / 2017
REŽIE: Guillaume Canet
HRAJÍ: Guillaume Canet, Marion Cotillardová, Gilles Lellouche, Yvan Attal, Johny Hallyday
DOBA TRVÁNÍ: 123 min

Guillaume Canet (43) žije pohádkový život. Má všechno, o čem mohou muži pouze snít. A potom, přímo během natáčení, mu jeho dvacetiletá herecká kolegyně suše oznámí, „že už nejede rock´n´roll“. A další uzemňovačka přijde vzápětí – na žebříčku „šukatelnosti“ herců se prý propadnul na úplné dno. Domácký život s Marion, syn, koně, dům na venkově – to vše je pro mladé herečky totálně antisexy. Guillaume si umíní, že se musí radikálně změnit. Hned. Proměna ale zachází tak daleko, jak nikdo z přítomných nečekal.

21. 10. 2018 17:00  Bratři Lumiérové (99 Kč)
    Cyklus: 7 dní francouzského filmu

ZEMĚ / ROK: FRA / 2017
REŽIE: Thierry Frémaux
DOBA TRVÁNÍ: 87 min

Výjimečný snímek Bratři Lumiérové není tradičním filmovým dílem.  Filmoví historici Thierry Frémaux a Bertrand Tavernier vybrali a seřadili 108 krátkých snímků, které vytvořili před více než sto dvaceti lety bratři Louis a Auguste Lumierové, vynálezci kinematografie. 50 vteřin dlouhé filmy jsou precizně zrestaurované pro digitální projekci a nabízejí mimořádně hodnotné svědectví o kulturním a technologickém rozvoji na přelomu 19. a 20. století.
Snímek představuje dokumentární pásmo, které zasvěceným a vtipným komentářem opatřil umělecký ředitel festivalu v Cannes Thierry Frémaux.  Diváci mají příležitost seznámit se s počátky filmové tvorby a zažít stejný úžas jako ve filmu zachycení svědci dávných časů. Film Lumiére vás vrátí do doby, kdy speciální efekty a vymoženosti počítačové grafiky patřily pouze do říše snů.


22. 10. 2018 19:15  Láska bez bariér (99 Kč)
    Cyklus: 7 dní francouzského filmu

ZEMĚ / ROK: Francie / 2018
REŽIE: Franck Dubosc
HRAJÍ: Franck Dubosc, Alexandra Lamy, Elsa Zylberstein, Gérard Darmon, Caroline Anglade
DOBA TRVÁNÍ: 107 min

Jocelyn (Franck Dubosc) představuje přesně ten prototyp muže, který se snaží obelstít a ulovit každou ženu, která kolem něj třeba jen projde a stojí za hřích. Používá základní postupy: vytahuje se, přetvařuje se a především neustále lže. A když jej náhodou přistihne nová sousedka Julie (Caroline Anglade) v situaci, kdy zrovna sedí na invalidním vozíku po matce, a chce o něj začít pečovat, jeho srdce zajásá. Repertoár svůdnických postupů si právě rozšířil o nový trik a navíc se díky němu seznámil s krásnou ženou.
Ale vše se zkomplikuje, když přijme její pozvání na oběd k rodičům. Setká se zde totiž s Juliinou sestrou Florence (Alexandra Lamy). Což by v jiné situaci určitě uvítal, jenže i ona sedí na vozíku. Bohužel se oproti němu z něj nedokáže jen tak zvednout. A Jocelynovi se přihodí to, co nečekal. Beznadějně a romanticky se do Florence zamiluje. Ale jak jí má prozradit, že jim na procházku stačí jen jeden vozík?
Film Láska bez bariér režíroval Franck Dubosc, který je i autorem scénáře a s chutí si zahrál hlavního hrdinu. O svém přístupu k filmu prozrazuje: „Vždy jsem chtěl vyprávět milostný příběh založený na rozdílu, který není kulturní ani společenský, ale fyzický. Ti, kteří jsou osudem odsouzení na vozík, se od ostatních nijak neliší. Jsou jiní jen vnějškově. Nechci nikoho poučovat. Jen chci ukázat, že je potřeba se zajímat o to, co je uvnitř lidí. Všichni můžeme žít vzpřímeně. Pokud chceme…“

24. 10. 2018 19:15  Střídavá péče (99 Kč)
    Cyklus: 7 dní francouzského filmu

ZEMĚ / ROK: FRA / 2018
REŽIE: Xavier Legrand
HRAJÍ: Denis Menochet, Lea Drucker, Thomas Gioria, Mathilde Auneveux
DOBA TRVÁNÍ: 93 min

Xavier Legrand vypráví příběh Juliena, který se po rozvodu rodičů ocitá ve střídavé péči. Eskalující spory mezi násilnickým otcem a nešťastnou matkou jej dovedou až na okraj propasti. Aby zabránil nejhoršímu, je odhodlaný udělat cokoliv... K vytvoření atmosféry silného emocionálního napětí používá režisér dlouhé, téměř dokumentární záběry.
Myriam a Antoine Bessonovi se rozvedli. Syna Juliena dostala do péče matka, která se snaží Juliena před jeho otcem chránit, o němž tvrdí, že je agresivní. Antoine však prosí o střídavou péči svého syna. Julien je svědkem stupňujícího se konfliktu mezi jeho rodiči a je donucen jít na hranici svých možností, aby zabránil tomu nejhoršímu.
Film získal ocenění Stříbrného lva za nejlepší režii a Zlatého lva za nejlepší debut na Filmovém festivalu v Benátkách v roce 2017. Střídavá péče se stal vítězným snímkem sekce Nová Evropa, na letošním jubilejnim 25.ročníku mezinárodního festivalu Febiofest.

25. 10. 2018 19:15  Gauguin (99 Kč)
    Cyklus: 7 dní francouzského filmu

ZEMĚ / ROK: FRA / 2018
REŽIE: Edouard Deluc
HRAJÍ: V. Cassel, I. McCamy, M. Zidi, M. Barbé, S. Jouy ad.
DOBA TRVÁNÍ: 102 min

Nekompromisní vizionář Paul Gauguin opouští Paříž, rodinu i přátele a v roce 1891 se usazuje na exotickém ostrově Tahiti, aby zde načerpal inspiraci pro své obrazy v divoké a neposkvrněné přírodě. Zdánlivý ráj se ale mění v místo samoty a chudoby, na němž Paul zápolí s podlomeným zdravím, odmítnutím i pochybami. Poznává zde ale takové domorodou krásku Tehuru, která se stává jeho ženou i múzou. Film Edouarda Deluca je výpravnou, přitom ale meditativní sondou do duše vášnivého a problematického génia. Dominuje jí naprosto strhující, intenzivní výkon Vincenta Cassela.

26. 10. 2018 18:00  Dokud nás svatba nerozdělí (99 Kč)
    Cyklus: 7 dní francouzského filmu

ZEMĚ / ROK: Francie / 2017
REŽIE: Eric Toledano, Olivier Nakache
HRAJÍ: Jean-Pierre Bacri, Jean-Paul Rouve, Gilles Lellouche, Suzanne Clément a další...
DOBA TRVÁNÍ: 115 min

Když organizujete dokonale promyšlenou, luxusní svatbu na francouzském zámečku ze 17. století, úplně si to říká o nějaký průšvih. A když se má něco pokazit, věřte tomu, že se to opravdu pokazí a nezůstane jen u toho. Profesionální svatební agentura má na nezdary celých 24 hodin a za ty se toho může stát opravdu hodně. Zvlášť když šéf agentury z přátelství zaměstná vlezlého fotografa, kterého spíš než focení zajímá svatební pohoštění, najde záskok za kapelu, pro který je "decentní zábava" neznámým pojmem, a ženichovo půlnoční překvapení definitivně změní celou svatbu v grotesku. Nová komedie od režisérů filmu Nedotknutelní, jejíž inspirační zdroj můžeme hledat třeba u argentinských Divokých historek, potěší srdce každého, alespoň trochu škodolibého diváka.

27. 10. 2018 17:00  Na shledanou tam nahoře (99Kč)
    Cyklus: 7 dní francouzského filmu

ZEMĚ / ROK: Francie / 2017
REŽIE: Albert Dupontel
HRAJÍ: : A. Dupontel, L. Lafitte, N. Pérez Biscayart, N. Arestrup, É. Dequenne, M. Thierry
PŘEDLOHA: Pierre Lemaitre
DOBA TRVÁNÍ: 117 min

Listopad 1918. Do konce světové války zbývá jen pár dní. Poručík Henri d´Aulnay-Pradelle je přesto ochotný kvůli uznání a povýšení jít přes mrtvoly a žene svou jednotku do nesmyslného útoku. Tato zbytečná zteč na kótu 113 nerozlučitelně spojí dva vojíny, nenápadného účetního Alberta Maillarda a nadaného umělce Édouarda Péricourta. Albert totiž skončí po výbuchu zasypaný v zákopu, Édouard ho vyhrabe a zachrání. Hned nato jej ale zasáhne střepina granátu a přijde o kus obličeje.
Toto znetvoření, které Édouard skrývá pod bláznivými maskami, ovlivní životní příběh obou vojáků i po demobilizaci. Albert se stane Édouardovým pečovatelem a jeho hlavní starostí je, kde pro znetvořeného přítele sežene peníze na další morfium. Édouard proto vymyslí monumentální podvod postavený na spojení svého výtvarného nadání a národního uctívání válečných hrdinů pomocí pomníků. Poručík Pradelle mezitím bezostyšně vydělává na státní zakázce založené na exhumaci padlých a na výstavbě válečných hřbitovů. K pozůstatkům padlých vojáků se chová stejně, jako se choval k těm živým, jimž velel: zcela bezohledně s jediným cílem. A to vydělat na nich co nejvíce peněz. Cesty falešných obchodníků s pompézními pomníky a bezohledného stavitele hřbitovů se tak musí zákonitě protnout. Šílenství v bláznivé poválečné Francii může pokračovat i v právě objeveném jazzovém rytmu.
Film Na shledanou tam nahoře byl natočen podle stejnojmenné románové předlohy. V roce 2013 za ní spisovatel Pierre Lemaitre získal prestižní Goncourtovu cenu.

29. 10. 2018 19:15  První člověk
ZEMĚ / ROK: USA / 2018
REŽIE: Damien Chazelle
HRAJÍ: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Ciarán Hinds, Pablo Schreiber
DOBA TRVÁNÍ: 138 min

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium, udělat na Měsíci první „lidský“ krok.
„To, co ti lidé podstoupili, bylo v dobrém smyslu slova šílené. Létali v nesmírně křehkých strojích, čelili spoustě otázek, na něž neexistovaly odpovědi, podstupovali nezměřitelné riziko a každý jejich krok přitom sledoval celý svět. Umíte si představit, že na jednom člověku leží tak obrovské břímě?“ říká režisér Damien Chazelle.
Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. „Na Neilovi je fascinující, že je pro většinu lidí záhadou. Vezměte si ten paradox – je to jeden z neslavnějších lidí v historii a víme o něm tak málo,“ říká režisér Chazelle, který se tuhle historickou „křivdu“ rozhodl napravit.

31. 10. 2018  19:15  Ticho před bouří
ZEMĚ / ROK: USA / 2018
REŽIE: Steven Knight 
HRAJÍ: M. McConaughey, A. Hathaway, D. Lane, D. Hounsou, J. Clarke

Všechna tajemství jednou vyplují na povrch. Baker (Matthew McConaughey ) toho má asi dost za sebou. Svoje životni rány si chladí v klidu a vedru rajského exotického ostrova kdesi v Karibiku. Živí se tu jako rybářský průvodce, má svou loď s názvem Ticho před bouří, ve vesnici má domek i milenku (Diana Lane) a nehezkou minulost zapíjí v baru. Ticho jeho života rozčísne jako blesk bývalá žena Karen (Anne Hathaway). A přinese bouři. Zničehonic se objeví a zoufale požaduje po Bakerovi, aby zabil jejího současného násilnického manžela. Ve jménu jejich společného syna i ve jménu jednoho milionu dolarů jako odměny má vzít jejího manžela na rybářskou výpravu a uprostřed oceánu ho hodit žralokům.
Baker nejprve odmítá, ale klidné vody karibského ráje jsou už nevratně zčeřené. Výčitky a strach o syna ho začnou ještě více pronásledovat a začne o návrhu přemýšlet. Následná vlna vášní, událostí a zvratů odhalí i ta nejskrytější tajemství.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka