Studenti Gymnázia Františka Křižíka usilují o zisk titulu Světová škola

Ve čtvrtek 4. května se v dopoledních hodinách na Gymnáziu Františka Křižíka koná akce Křižíkova Světová (š)KOLA.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jde o závěrečné vyvrcholení  snažení studentů školy, kteří usilují o zisk titulu Světová škola pro své gymnázium. Oceněním Světová škola se v současné době pyšní šedesát tři českých mateřských, základních a středních škol a téměř dvě stovky dalších škol z Evropy. Základní filozofie projektu společnosti Člověk v tísni podporuje vzdělávání a přípravu žáků na reálný život v globalizovaném světě a opírá se o jednoduchou metodologii tří kroků: uč se – zjišťuj – jednej.

Studenti kvinty se dlouhodobě věnovali tématům globálního rozvojového vzdělávání, svůj projekt zaměřili na cíl, který má vytvořit inkluzivní, bezpečná a trvale udržitelná města a obce. Studenti identifikovali problémy městské dopravy v Plzni, věnovali se alternativním způsobům dopravy se zaměřením především na městskou cyklistiku. „ Zabývali jsme se různými aspekty městské dopravy a její infrastruktury v Plzni, analyzovali jsme data z Plánu udržitelné mobility města Plzně a porovnávali jsme podmínky pro městskou cyklistiku v Kodani, Berlíně, Praze, Brně a Plzni,“ popisuje proces přípravy projektu student Tomáš Rokyta.

 „Společně jsme připravili celoškolní kampaň, která by měla všechny studenty školy seznámit s alternativními způsoby dopravy, které vytváří z města příjemnější prostor pro život. Pro každého, kdo přijede do školy na kole a koloběžce je připraveno občerstvení. Pro žáky základní školy je připraven program s dovednostními jízdami, základy zdravovědy a různé hry,“ sděluje další podrobnosti programu student Patrik Nový.  Studenti gymnázia zhlédnou film Lidský rozměr, který popisuje snahu architekta Jana Gehla, který se snaží urbanismus měst osvobodit od nadvlády automobilů a přizpůsobit ho moderním zásadám městského plánování. Po filmové projekci bude následovat beseda s Jiřím Konečným, zástupcem spolku Plzeň na kole, který se dlouhodobě podílí na kultivaci podmínek pro městskou cyklistiku v Plzni. Akce studentů je alternativním doplňkem k právě  probíhající kampani Do práce na kole, jejímž pořadatelem je právě Plzeň na kole z.s.

„Světová škola je místem, kde globální témata tvoří přirozenou součást výuky a života školy, studenti získávají informace o globální problematice, identifikují místní problémy s globálním přesahem a usilují o jejich řešení. Je přirozené, že cíle tohoto programu jsou pro moderní vzdělávací instituci atraktivní a její zapojení do výuky je více než smysluplné,“ říká Mgr. Antonín Kolář, který studenty v daném programu vedl.

 Globální rozvojové vzdělávání (GRV)  je celoživotní vzdělávací proces, který přispívá k pochopení rozdílů a podobností mezi životy lidí v rozvojových a rozvinutých zemích a usnadňuje porozumění ekonomickým, sociálním, politickým, environmentálním a kulturním procesům, které je ovlivňují. Rozvíjí dovednosti a podporuje vytváření hodnot a postojů tak, aby lidé byli schopni a ochotni aktivně se podílet na řešení lokálních a globálních problémů. Globální rozvojové vzdělávání směřuje k přijetí zodpovědnosti za vytváření světa, kde mají všichni lidé možnost žít důstojný život. 

 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka