Studenti plzeňských gymnázií trénují s vozíčkářem na cestu do Himálaje

Studenti plzeňských gymnázií se učili společně s vozíčkářem zdolávat strmé vrchy a překonávat rozvodněné toky, společně se připravují na expedici do Himálaje.

Jarní servisní akce AUTO CB

Deset studentů plzeňských gymnázií ve věku 15-19 let se společně s vozíčkářem Janem Krauskopfem chystá v létě do oblasti Malého Tibetu v indické Himálaji.

O víkendu 21.- 22. 5. 2016 absolvovali studenti v oblasti Manětínska náročný teambuildingový workshop, který byl zaměřený na zvládnutí technik, které studentům usnadní transport přes rozvodněné toky a náročný a neschůdný kamenitý terén. “Cílem víkendu nebylo jen  simulování fyzické a psychické zátěže, která nás při cestě potká, ale též zvládnout různé lanové techniky, potřebné při řešení krizových situací,”  přibližuje víkendové počínání Štěpán Pastula, průvodce expedice, který má mnohaletou zkušenost s pobyty v této oblasti Himálaje.

Společně studenti ušli 25 kilometrů pěšího pochodu s expediční zátěží, při němž se učili zdolávat vodní toky, slaňovat, ale i zvládnout  lanové kladky, které jim v Himálaji umožní transport vozíčkáře, ale i jich samých.

“Možná se může zdát, že práce s lanem a invalidní vozík nejdou dohromady, ale my jsme si dokázali, že při zdolávání hor nebude nepřekonatelným problémem například vodní tok či propast, budeme-li u sebe mít horolezeckou výbavu. Zkusili jsme si vytvořit provizorní přemostění, bezpečně se dostaneme v případě nouze i přes větší řeku, která by jiným způsobem přebrodit nešla. Jako nemožné se neukázalo ani dostat Honzu Krauskopfa na vozíku z jednoho břehu na druhý. Při zkoušce nepřišel k újmě, naopak byl tak nadšený, že jsme ho místo jednoho plánovaného pokusu převáželi hned třikrát”, říká jedna z účastnic kurzu Linda Vlčková. 

V rámci teambuildingové přípravy se v neděli 29. května 2016 část týmu No Limits Himalaya 2016 zúčastní v pražských Letenských sadech již 17. ročníku oblíbené benefiční sportovně společenské akce na podporu těch, kteří běhat nemohou – Běhu pro Paraple. Společně s vozíčkářem Janem Krauskopfem, který pojede na handbiku, studenti zdolají 4 kilometrovou trasu. Na programu je setkání studentů se Zdeňkem Svěrákem a dalšími známými osobnostmi  ze světa kultury a sportu, které podporují Centrum Paraple. Celá akce vyvrcholí účastí studentů na koncertě populární skupiny Divokej Bill. Tým zde poběží také společně s týmovou terapeutkou Hanou Melicharovou z Centra Paraple, která říká: “Zápal a energie těchto dospívajících lidí, se kterou do projektu jdou, je úžasná, celé skupině budu nápomocná a moc se na expedici těším.” 

Při expedici chtějí studenti natáčet dokumentární film.

Podpořit  vznik filmu mohou případní zájemci na crawdfoundingovém portálu www.penezdroj.cz, kde studenti na svůj projekt finance sbírají. V současné době je na účtu 92 000,- z požadovaných 150 000,- Kč. Kampaň končí 31. 5. 2016 “Naším cílem je vytvoření profesionálního celovečerního filmového dokumentu, který bychom rádi prezentovali nejen na cestovatelských festivalech. Aby film profesionálním zpracováním odpovídal naší námaze, potřebujeme lepší videotechniku, část peněz chceme použít na služby profesionála v oblasti filmové produkce a postprodukce.” 

Expedice No Limits Himalaya byla podpořena již několika známými osobnostmi, videozdravici zaslal expedici známý cestovatel Dan Přibáň, stejně tak zástupce velvyslankyně Velké Británie v Praze, Tim Voase, sám absolvent programu DofE, podporu vyjádřil Michal Horáček, ale i fyzioterapeut MUDr. Pavel Kolář.

Pro studenty je velmi motivační podpora také z řad známých horolezců, kteří studentům mohou předat cenné rady a himálajské zkušenosti. 26. 5. 2016 od 17 - 20:00 se uskuteční veřejné setkání ve Škoda sport parku Plzeň se známým plzeňským horolezcem Honzou “Trávou” Trávníčkem, který společně s Radkem Jarošem zdolali nebezpečný himálajský vrchol K2. “Společně se studenty budou mít hosté možnost si s Honzou Trávníčkem povídat o jeho horolezeckých zkušenostech, bude možné si vyzkoušet i lezení na horolezecké stěně,” říká Antonín Kolář, školitel DofE expedice No Limits Himalaya 2016.

Další z důležitých workshopů čeká účastníky expedice ke konci června v Prášilech. Zde proběhne intenzivní kurz první pomoci, přizpůsoben podmínkám Himálaje. Kurz zajišťuje organizace ZDrSEM, která realizuje kurzy zážitkem. “V našich kurzech používáme prověřenou metodiku práce se simulovanými situacemi, které jsou  následně reflektovány lektory. Praktické nácviky jsou doplněny teoretickými bloky z oblasti první pomoci. Těžištěm naší výuky jsou život zachraňující dovednosti a jejich nácvik.  Po skončení kurzu by účastníci měli být schopni poskytnout první pomoc i v emočně vypjatých situacích,” přibližuje MUDr. Barbara Nižanská, koordinátorka ZDrSEM.

Program DofE je vzdělávací program, který mladým lidem od 14 do dovršení 25 let umožňuje rozvíjet své dovednosti a aktivně využívat volný čas.Program DofE je součástí celosvětové prestižní Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu a už od roku 1956 podporuje v desítkách zemí po celém světě mladé lidi napříč společností na cestě k jejich samostatnosti, sebevědomí, budoucímu uplatnění i sociálnímu cítění.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka