V Moving Station se bude ve středu konat veřejná debata s Karlem Janečkem

Ve středu 13. 12. 2017 se od 18:00 uskuteční v Plzni v kulturním centru Moving Station - Jižní předměstí debata s Karlem Janečkem o moderním hlasovacím a volebním systému Demokracie 21 a internetové hře Prezident 21.

Cílená propagace v Plzni

Ta chce  seznámit občany ČR s principy volebního systému Demokracie 21 na příkladu společensky významné volby prezidenta České republiky. Debatu pořádá občanská iniciativa Pro)(hnutí, která si klade za cíl kultivovat za pomoci veřejných debat a akcí kritické myšlení a snaží se přispívat k budování odpovědného aktivního občanství napříč politickými stranami, hnutími a sociálními bublinami.

Demokracie 21 je moderní volební a hlasovací systém navržený Karlem Janečkem, ve kterém mají občané možnost použít více než jeden hlas. “Efekt více kladných hlasů přináší větší společenskou shodu, a v důsledku toho je více lidí spokojených s výsledkem. Záporný hlas zase ztěžuje situaci těm osobnostem, které společnost rozdělují, například extremistům. Sečtení všech hlasů přináší výsledek, na němž se nejvíce lidí shodne a který nejméně lidem vadí,” říká k tomu zakladatel systému Demokracie 21 Karel Janeček. Systém je používán pro hlasování mimo jiné v takzvaných participativních rozpočtech měst, například v některých pražských městských částech, Říčanech, Chomutově, Ostravě, ale i v New Yorku, kde na jaře letošního roku 102 800 hlasujících rozhodovalo o bezmála miliardě korun. V plzeňském kulturním centru bude možnost na místě hlasovat přes mobilní telefony o tom, Který z prezidentských kandidátů je vám v tuto chvíli nejvíce sympatický a který nejméně.

Hra Prezident 21 v reálném čase ukazuje, jak by volba prezidenta dopadla, kdyby občané získali možnost snadno navrhovat kandidáty a měli k dispozici 3 kladné a 1 záporný hlas. Na internetu se aktuálně do hry zapojilo už přes čtvrt milionu lidí z celé ČR. V první fázi hry mohli všichni její účastníci nominovat libovolné prezidentské kandidáty a hlasovat pro ně. Hru provozuje nezisková organizace Institut pro Demokracii 21 věnující se zvyšování povědomí o volebním systému Demokracie 21.

24. listopadu začala druhá fáze projektu – po konečném oznámení oficiálních a platných kandidátů pro prezidentskou volbu v roce 2018 se anulovaly dosavadní hlasy a začal reálný kandidátský souboj pouze oficiálních kandidátů. Všichni hlasující mohou znovu vyjádřit preference. Hra se tak přeměnila v předvolební průzkum, který oproti těm klasickým trvá déle, probíhá v reálném čase a občané v něm mohou sdělovat své preference pomocí jiného mechanismu hlasování.

Debata je pořádána ve spolupráci Pro)(hnutí, Institutu pro demokracii 21. Vstup volný. Debata bude streamovaná. Pro všechny příchozí je připraveno občerstvení.

foto: www.kareljanecek.com


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka