V pivovaru vysmolují dřevěné sudy

Každoroční událostí je v Plzeňském Prazdroji vysmolování dřevěných sudů. Parta deset bednářů vedená Ladislavem Bešťákem začala včera smolit poslední stovku čtyřicetihektarových sudů. Ty se v pivovaru používají už jen jako atrakce pro turisty.

Jarní servisní akce AUTO CB

Každoroční událostí je v Plzeňském Prazdroji vysmolování dřevěných sudů. Parta deset bednářů vedená Ladislavem Bešťákem začala včera smolit poslední stovku čtyřicetihektarových sudů. Ty se v pivovaru používají už jen jako atrakce pro turisty. Bednáři nejprve připraví smolu. Vaří ji šest hodin. Její složení je výrobním tajemstvím. Ale výchozí surovinou je čínská a americká pryskyřice. Do každého sudu se potom nalije padesát litrů této smoly o teplotě 200 až 220 stupňů Celsia a neprodyšně se uzavře špuntem. Sud se potom válí deset až patnáct minut, aby se smola rozlila rovnoměrně po vnitřních stěšnách. Poté se špunt vyrazí a ze sudu vyletí se syčením oblaka smolné páry. Zbylá smola se vylije. Vysmolení jednoho sudu trvá 20 až 25 minut. Už za týden se mohou plnit pivem.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.09.2003 09:16




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka