V plzeňském Daikinu začali vyrábět novou klimatizaci Zeta S

Společnost Daikin v plzeňském závodě zahájila výrobu nejnovější klimatizace, modelu Zeta S. Inovativní technologie, která povede k efektivnějšímu využívání energie, a tedy větší udržitelnosti, se zrodila po roce a půl vývoje.

Cílená propagace v Plzni

 Do toho se zapojil tým 20 odborníků napříč různými odděleními. Daikin odhaduje roční produkci okolo 220 tisíc zařízení.

Nový model klimatizace Zeta S, který se od ledna začal vyrábět v plzeňském závodě Daikin, přispěje k lepšímu využívání energie i k většímu uživatelskému komfortu. Nová klimatizace je výsledkem jeden a půl roku trvajícího intenzivního vývoje, do kterého se zapojily desítky odborníků: „Na vývoji pracovalo přibližně 20 lidí napříč odděleními. V rámci vývoje vždy probíhá spolupráce s dalšími podpůrnými centry i dodavateli napříč kontinenty, doprava také sehrává významnou roli v délce trvání projektu. Model Zeta S je určený primárně pro evropský trh. Očekáváme roční produkci okolo 220 tisíc zařízení,“ uvádí Tomáš Matoušek, HR supervisor v plzeňském Daikinu. 

Větší úspora energií
Zeta S dosahuje celoroční účinnosti pro chlazení i vytápění třídy A+++ a díky posílenému topnému výkonu vytopí či ochladí místnost na požadovanou teplotu rychleji ve srovnání s předchozím modelem Perfera. Pokud zařízení nedetekuje přítomnost osob v místnosti, přepne se automaticky do úsporného režimu, což umožní větší úsporu energií.

Větší efektivitu a lepší uživatelský zážitek pak zajistí i tzv. Dual-Flip Systém – důmyslný systém dvou klapek, který dokáže v zimě nasměrovat teplý vzduch k podlaze a v létě naopak chladný vzduch rozdistribuovat napříč místností. Součástí je také speciální filtr rozkládající alergeny, jako jsou pyly a plísně, a odstraňující pachy.

Uživatelsky příjemná a tichá
I obsluha a užívání klimatizace jsou příjemné a jednoduché. Lze ji snadno ovládat pomocí mobilní aplikace nebo hlasem prostřednictvím chytrých domácích asistentů (Amazon Alexa, Google Assistant). Zařízení používá speciálně vyvinutý ventilátor, který optimalizuje proudění vzduchu. Zvyšuje tak energetickou účinnost, a přitom není hlučný. Hladina akustického hluku dosahuje pouhých 39 dB(A) při topení. 

Na velikosti místnosti záleží
Při výběru vhodné klimatizace je potřeba vzít v úvahu provozní náklady. Ty se mohou lišit u každé domácnosti. Vždy záleží na velikosti vytápěného prostoru, počtu místností, kvalitě zateplení domu a také požadované teplotě v místnostech. „Podle topného výkonu klimatizace poznáte, zdali máte vhodné zařízení s ohledem na velikost místnosti. Pokud je klimatizace předimenzovaná, vyhřeje sice místnost rychleji, spotřebuje ale mnohem více energie a způsobí větší kolísání teploty v místnosti. Poddimenzovaná klimatizace ale nemusí prostor vůbec vyhřát, “ vysvětluje Matoušek a upozorňuje, že čím více klimatizačních jednotek se nainstaluje, tím vyšší budou náklady na provoz. Ekonomičtějším řešením je tzv. multisplit systém, který umožní spojit až pět vnitřních jednotek s jednou venkovní, případně multi+, kdy se připojí 3 klimatizace a zásobník teplé vody.

Energeticky úsporná řešení se v Plzni vyvíjí už 10 let
Již v roce 2014 otevřela plzeňská pobočka Daikin vlastní vývojové oddělení EDC s cílem rozvíjet nové produkty navržené speciálně pro rychle se měnící požadavky zákazníků a lokální potřeby trhů v Evropě, na Blízkém východě a v Africe (EMEA). V současné době má oddělení 100 zaměstnanců, mezi kterými nechybí ani absolventi Západočeské univerzity v Plzni. „Potenciál kvalitní pracovní síly v regionu je opravdu obrovský. Dlouhodobě spolupracujeme s místními technologickými fakultami. Pro absolventy i studenty je to skvělá příležitost, jak zužitkovat nabyté vědomosti v praxi,“ říká Tomáš Matoušek. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
16.02.2024 10:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka