V šumavském Anníně obnovují dávno zaniklou pouť

Taneční zábavou u kapličky začala v pátek pouť v šumavském Anníně. Koná se tu poprvé po několika desítkách let. Až do neděle nabídne duchovní, kulturní i zábavný program.

Cílená propagace v Plzni

„Je mi 33 a pamatuji si z dětství, že tehdy na návsi stával kolotoč. Pouťové oslavy znám ale jen z vyprávění rodičů a prarodičů. Bylo mi líto, že se u nás jako jinde nedrží tyto tradice, že nemáme ve vsi důvod a příležitost se aspoň jednou za rok potkat a s trochou nadsázky, že nepečeme koláče. Rozhodl jsem se to změnit,“ říká hlavní organizátor obnovené pouti a annínský rodák Lukáš Milota, který v závěru minulého roku inicioval rozsvícení obecního vánočního stromu a s volal spoluobčany ke společnému zpívání koled s Českým rozhlasem.

Annín oslaví o víkendu nejen anenskou pouť, ale i své jmeniny. „Jméno dostala naše osada v první polovině 19. století. Tehdejší majitel sklárny na břehu Otavy Emanuel Müller pojmenoval svůj výrobní areál po své manželce Anně Tauschkové. Osada od té doby nesla jméno Annathal, česky Anino údolí, později zjednodušeně Annín. 26. července je i v civilním kalendáři Anna, máme tedy další důvod k oslavám,“ vysvětluje Milota.

Anenská pouť v Anníně začíná v pátek v 18 hodin v prostoru u malé kapličky ve vsi taneční zábavou s živou kapelou. Připravené jsou stoly a lavice pro návštěvníky, místní penzion zajistí i prodej občerstvení. V neděli mohou lidé po mnoha letech nahlédnout do mimořádně zpřístupněné kaple sv. Anny nad sklárnou, která od roku 1886 sloužila jako soukromá hrobka majitelů annínské sklárny. V 10 hodin tu začíná česko-německá poutní pobožnost. Po jejím skončení, zhruba v půl jedenácté, je pro zájemce připravená komentovaná prohlídka Annína, brusírny a nového sklářského muzea. Sraz účastníků je na parkovišti před starou annínskou sklárnou. Letošní pouť je generálkou na oslavy 220 let od založení sklárny a přilehlé osady, které Annín chystá příští rok v červenci. 

Annín zve i na doprovodný program. V sobotu od půl deváté mohou lidé přijít do místního hotelu na koncert Filipa Gondolána a Patrika Jedličky. Navštívit mohou také sklářskou manufakturu s galerií a kavárnou Rajský dvůr v sousedním Rajsku.

V nedalekém kostele na Mouřenci nad Annínem pokračuje letní cyklus duchovních, kulturních a vzdělávacích akcí. V sobotu i v neděli jsou tu pravidelné letní komentované prohlídky kostela a kostnice. Začínají v 11 a ve 12 hodin.  V sobotu v 19 hodin začíná na Mouřenci Barokní večer s houslistkou Lenkou Pellant a klavíristkou Marií-Annou Bukačovou. V neděli pak tento románsko-gotický chrám rozezní nejen spirituálové písně v podání plzeňské skupin y JenTet. Koncert začíná ve 14 hodin. „V rámci letošního Léta na Mouřenci  chceme veřejnosti představit ty, kteří na Šumavě obnovili některé po válce a za minulého režimu zdevastované nebo zbořené kaple. Tentokrát budou hosty stavitelé kaplí v Paštích – nadšenec Čeněk Šebesta, spisovatelka a paštecká rodačka Marie Malá a Pavel Bečvář ze spolku Šumavské cesty,“ zve annínský rodák a organizátor Lukáš Milota.

...



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
24.07.2015 18:00



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka