Víkend zvířecích záchranářů: nové orlí hnízdo i kácení ´bobřího´ stromu

Ve středu 3. 1. 2024 plzeňští zvířecí záchranáři slavnostně převzali do služby nové zásahové vozidlo a od pátku až do neděle se nezastavilo.

Jarní servisní akce AUTO CB

Orlí hnízdo u Nepomuka /PJ/
V pátek 5. 1. 2024 šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň s kolegyní Rudolfou Košanovou a lezcem Josefem Boháčem doslova za pět minut dvanáct vraceli zpět do koruny vzrostlé borovice na jižním Plzeňsku hnízdní základ před dvěma týdny vichřicí strženého orlího hnízda. "Novou hnízdní podložku, výhradně z přírodního materiálu, instaloval do koruny stromu kolega lezec Pepa Boháč. Všichni s napětím očekáváme, zda orli na stejné borovici, ale o metr a půl níže, opět zahnízdí," líčí Makoň.

Kateřinský potok u Hošťky /TC/
V sobotu 6.1. 2024 Plzeňáci v pracovním nasazení pokračovali na Kateřinském potoce v „Soukromé přírodní rezervaci Ondřeje Hese“. Celkem 14 kusů rizikových dřevin, převážně suchých odumřelých olší, plus jednu bobrem nahlodanou osiku a větrem zlomenou borovici, bylo nutno z bezpečnostních důvodů preventivně porazit. "Všechny dřeviny byly již v havarijním stavu a při silném větru hrozilo, že padnou na silnici či na frekventované pozemky našich sousedů. Bezpečně porazit suché stromy tak, aby vám kmen padnul tam, kam chcete, nám opět bezplatně pomáhal kolega a příznivec naší činnosti kolega Štefan Timko. Na přesunu dřevní hmoty, úklidu a řízení provozu se spolupodíleli Karel Rada a David Martinovský," popisuje Makoň.

Bobrem nahlodaný strom u Vejprnic
Volně rostoucí vrbu jívu nahlodanou bobrem evropským pár metrů od frekventované cyklostezky vedoucí z Plzně do Vejprnic Plzeňáci s kolegy a z podnětu kolegyně Gabriely Černé odstraňovali v sobotu ráno 6. 1. 2024 v 9:00 hod. Bobrem odborně nahlodaný strom by pravděpodobně ještě ten den (přesněji noc)  spadl přímo přes frekventovanou cyklostezku, a tím by se bobr se stromem opět stal tématem žhavých diskusí. "Proto jsme strom řízeně a preventivně porazili my, a dřevní hmotu bobrovi na místě ponechali k dalšímu zpracování," říká Karel Makoň s tím, že akce byla realizována v rámci projektu druhové ochrany volně žijících živočichů i lidí a s ohledem na využívání lokality všemi jejími obyvateli.

Mezinárodní sčítání zimujících luňáků na území ČR
Již poněkolikáté se zvířecí záchranáři aktivně zapojili do mezinárodního sčítání zimujících luňáků červených. V rámci DES OP a Plzeňského kraje o tomto víkendu celkem šest lidí sledovalo 5 lokalit a skládek tuhého komunálního odpadu (STKO). "Zatímco Davida Martinovského jste mohli potkat na Vysoké u Dobřan a skládce u Horšovského Týna, Rudolfa Košanová monitorovala skládku u Štěpánovic na Klatovsku, Marie Süssová u Němčiček na Rokycansku a nejvíce luňáků (15) sečetli kolegové Pavel Steinbach, Magda Berkovská a Milan Hass. na Tachovsku na skládce u Černošína," uzavírá Karel Makoň.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka