Výčepní z Plzně ukázali U Pinkasů, jak rychle obsluhovat

V úterý proběhl první ročník klání „Pinkasova noční můra“ - běhu ze sklepa legendární pražské pivnice U Pinkasů po 45 schodech s 10 načepovanými půllitry. Své zástupce vyslalo celkem 11 známých pivnic s plzeňským pivem. Načepovat deset piv a s nimi vyběhnout do 2. patra zvládl nejrychleji Daniel Kou...

Jarní servisní akce AUTO CB

V úterý proběhl první ročník klání „Pinkasova noční můra“ - běhu ze sklepa legendární pražské pivnice U Pinkasů po 45 schodech s 10 načepovanými půllitry. Své zástupce vyslalo celkem 11 známých pivnic s plzeňským pivem. Načepovat deset piv a s nimi vyběhnout do 2. patra zvládl nejrychleji Daniel Kouble z plzeňské restaurace Na Spilce v čase 1:35,37. Běh vzdává hold mnoha číšníkům, kteří v minulosti tímto způsobem u Pinkasů po celé dny obsluhovali hosty.
Závodu se zúčastnili výčepní ze tří plzeňských hospod Na Spilce, U Salzmannů a Šenk Na Parkánu, dále osmi pražských podniků Lokál, Kobyla, Antal, PUOR Malostranská beseda, Konvikt, Restaurace Puškin, Žižkovský restaurant Olše a U Pinkasů. Jako zástupce lidu si zasoutěžil i herec David Suchařípa.
Nejrychlejší byl výčepní Dan Kouble z plzeňské restaurace Na Spilce časem 1:35,37, za ním doběhl výčepní Michal Lazur z pražské Kobyly v čase 1:36,41 a třetí příčku vybojoval další Plzeňák Tomáš Rédl z Šenku Na Parkánu v čase 1:36,62.
Vítězný čas byl zapsán na koženou výčepní zástěru, která visí v restauraci U Pinkasů jako připomínka nejlepšího výkonu pro další ročníky běhu.
Proč se běhá „Pinkasova noční můra“?
Restaurace U Pinkasů patří k nejznámějším pražských hospodám, má hluboké historické kořeny a Pilsner Urquell se zde čepuje nepřetržitě již od roku 1843. Zakladatel podniku Jakub Pinkas byl původem krejčí, nebyl tedy svazován žádnými tehdejšími gastronomickými stereotypy, jako bylo například servírování piva přeléváním do půllitrů z víceobjemových nádob stojících na stole. Proto Pinkas již od samého počátku podával svým hostům pivo rovnou v půllitrech, které naplňoval přímo ze sudů ve sklepě, odkud je následně vynášel hostům. Touto změnou Pinkas podstatně zvýšil kvalitu podávaného piva. Na druhou stranu to vyžadovalo ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů, což U Pinkasů vydrželo mnoho let a stalo se „noční můrou“ obsluhujících.
„Účastí v běhu vzdali současní výčepní hold mnoha číšníkům, kteří v minulosti tímto způsobem u Pinkasů po celé dny obsluhovali hosty,“ řekl starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka při předávání cen vítězům.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 07.10.2010 14:03



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka