Zamykáte vstupní dveře? Ohrožujete svůj život!

Řada sdružení nájemníků si odhlasuje zamykání hlavních vchodových dveří, ačkoli jsou zvenku opatřeny klasickou koulí. Toto opatření však není zárukou bezpečnosti, naopak může stát život některého z obyvatel domu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Klíč v desátém patře nepomůže

Několikrát do roka se záchranářům stane, že se nemohou dostat do bytového domu, který má uzamčené hlavní dveře. Pokud se nenajde soused, který je doma a s klíči seběhne, člověk, který si z posledních sil vytočil tísňovou linku nebo právě podle pokynů operátora provádí nepřímou masáž srdce, sotva poběží z vyššího patra odemknout. Na klasické „odzvonění“ zámku by mu přitom stačilo pár vteřin.

Uzamčené dveře odporují předpisům

Stejný pohled na věc mají i hasiči, kteří obyvatele domů varují, že zamčený hlavní vchod odporuje bezpečnostním předpisům a může snadno proměnit celý dům v past. Panika, která vypukne při požáru v domě, logicky všechny žene k hlavním dveřím. Napadlo však ty nejrychlejší vzít s sebou klíče? Situaci navíc komplikuje dav, který se ve zmatku kolem dveří srocuje a komplikuje i následné otevření odemčených dveří směrem dovnitř. Cenné vteřiny a minuty běží…

Zaměřte se na sklepy

Záchranáři a hasiči jsou rozhodně proti příkazům typu „Zamykejte dveře“. Spolu s bezpečnostními odborníky doporučují zabezpečit dům např. kvalitnějšími dveřmi do sklepů, které nákladově v celkové ceně rekonstrukce obytného domu představují nepatrnou položku. Tyto dveře se zároveň stávají další účinnou bariérou při šíření požáru ze sklepních prostor.

První pomoc v mobilu

Zdravotníci záchranné služby zároveň doporučují mobilní aplikaci Záchranka s řadou funkcí. Pomocí Záchranky jednoduše přivoláte první pomoc a zároveň poskytnete ihned záchranářům informace o své poloze i vašich zdravotních obtížích. Aplikace také nabízí adresář nejbližších pohotovostí a pohotovostních lékáren. Aplikace Záchranka vám dokonce najde i nejbližší veřejně přístupný přístroj AED, čili automatický externí defibrilátor, jehož obsluhu zvládne i laik.

Více informací o aplikaci Záchranka naleznete na http://www.zachrankaapp.cz.

On-line chat o záchranné službě

Zajímáte se o práci záchranářů a chcete vědět, jak funguje systém záchranné služby v České republice? 10. dubna 2017 bude hostem našeho on-line chatu Martin Brejcha, řidič-záchranář a tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Otázky můžete pokládat již nyní ZDE.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka