Do které skupiny patříte Vy ?

V České republice je každoročně realizována cca polovina všech prodejů nemovitostí bez účasti realitní kanceláře.

Cílená propagace v Plzni

Prodej bez realitky, nebo raději s ní?

19.3.2018 - V České republice je každoročně realizována cca polovina všech prodejů nemovitostí bez účasti realitní kanceláře. Bez realitky je sice jedna z alternativ prodeje nemovitostí, ovšem většina odborníků tento postup nedoporučuje. Proč?

Obchod s nemovitostmi je oblastí, ve které se každoročně zobchodují miliardy korun. Většina nákupů nemovitostí je realizována za účelem bydlení. Každý rok ovšem také přibývá investorů, kteří kupují nemovitosti za účelem následného pronájmu. Průměrně se v České republice obyvatelé stěhují 2x za život, ovšem v některých západních zemích je toto číslo mnohonásobně vyšší. Průměr ČR svědčí o tom, že je pro obyvatele koupě nemovitosti bezesporu jednou z největších životních investic. Jak se ale v takové situaci rozhodnout? Svěřit nemovitost odborníkovi s mnohaletou praxí nebo zkusit prodej sám, bez účasti realitní kanceláře? Podíváme se na základní rozdíly.

Bez realitky
Prodej nemovitostí přes soukromé inzeráty a na doporučení známých má v České republice mnohaletou tradici. V letech 1945-1989 realitní kanceláře neexistovaly, a proto jedinou možností, jak prodat nebo koupit reality, bylo sledovat inzeráty v tisku nebo se ptát v práci mezi známými a podobně. O zdárný přepis vlastnických práv se starali notáři, kteří sepisovali kupní smlouvy. Předání kupní ceny probíhalo ve většině případů v hotovosti právě v den podpisu kupních smluv. V dnešní době se s tímto postupem stále setkáváme. Největší výhodou realizace prodeje nemovitostí tímto způsobem bývá bezesporu možná úspora finančních prostředků spojená s provizí realitního zprostředkovatele. Jenže, může to být i tak, že je prodej přes realitní kancelář výhodnější. Jak je to možné? Zkušený realitní makléř totiž v mnoha případech dokáže nemovitost prodat za vyšší částku, než s jakou prodávající původně počítal. Disponuje například kontakty na investory, využívá databázi poptávajících klientů, nešetří na inzerci nebo se rozhodne pro prodej pomocí aukce a prodá nemovitosti kupci s nejvyšší nabídkou. Možností, jak prodat nemovitost za vyšší cenu je totiž nyní mnohem více než např. před dvaceti lety.

Za účasti realitní kanceláře
Nákup a prodej nemovitosti za účasti realitní kanceláře je v západních zemích věcí naprosto samozřejmou. Např. ve Francii je běžné, že má rodina svého právníka, lékaře i realitního makléře. Ten je schopen zprostředkovat koupi či pronájem nemovitosti na území celého státu. Stačí zadat požadavky a vše je neprodleně řešeno. U nás se s tímto postupem často nesetkáváme. Realitní makléři působí většinou v dané oblasti a v případě vzdálenějších obchodů zapojují do spolupráce další zprostředkovatele. Prodej nemovitosti bez účasti realitní kanceláře většina odborníků nedoporučuje. Nejde pouze o prohlídku nemovitosti se zájemcem, ale také o zařízení všech formalit, zajištění právní pomoci, realizaci stěhování atd., tedy služeb, které jsou pro kupující i prodávající důležité. Dobrá realitní kancelář by měla být schopna splnit všechny kroky spojené s prodejem či pronájmem nemovitosti. Samostatnou kapitolou je pak profesionální nafocení nemovitosti, popřípadě pořízení video záznamu či virtuální prohlídky. Největší výhodou je ovšem eliminace případného rizika spojeného s převodem kupní ceny. Při přepisu nemovitosti bez účasti realitní kanceláře se můžeme setkat s kupními smlouvami vyhotovenými "na koleni" bez patřičné právní jistoty. Předávání hotovosti oproti podobným smlouvám může být také velmi riskantní. Realitní makléř ovšem dokáže pomoci i s dalšími kroky, důležitými pro zdárné dokončení prodeje nemovitosti (vyřízení Průkazu energetické náročnosti budovy, vyplnění daňového přiznání, předání kontaktu na znalce nemovitostí apod.).

Je svobodné rozhodnutí každého prodávajícího, zdali se rozhodne pro prodej nemovitosti vlastními silami nebo s pomocí odborníků. Je to podobné jako při prodeji či nákupu ojetého automobilu. Zkušený mechanik nemá problém auto prověřit sám, nezkušený dá raději přednost prohlídce v autorizovaném servisu. A stejné je to i s nemovitostí. I kupující může kvitovat s povděkem, že vybranou nemovitost před ním navštívil realitní makléř a seznámil ho se skutečným technických stavem, prověřil zástavy, dluhy na nemovitosti, či věcná břemena. Je tedy na rozhodnutí každého, zdali zvolí cestu prodeje bez realitní kanceláře nebo s ní. Zvážení možných rizik je velmi důležité a nedoporučuje se je opomíjet.

Lucie Mazáčová

Autor: RAZKA reality s.r.o. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 10.04.2018 13:42



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka