Milujete Oktagon? Historie MMA je hodně zajímavá

MMA, sport na který se každý milovník bojových umění rád podívá. Ve všech zemích světa je na nejvyšších žebříčcích sledovanosti, ještě aby ne, když je to pořádná podívaná.

Jarní servisní akce AUTO CB

Těšíte se na další turnaj Oktagonu? Aby ne, vždyť vzrušení, rychlost, souboje a všechno, co k němu patří, milují spousty lidí nejen v České republice. Oktagon má skutečně co nabídnout. Právě tato společnost se stala za relativně krátkou dobu své existence hodně slavnou. MMA zkrátka lidi táhne. Že o tomto termínu slyšíte poprvé, nebo jste se nikdy o historii smíšených bojových umění nezajímali? Pak jste na správném místě. V následujících řádcích se MMA budeme věnovat mnohem podrobněji. Konkrétně se podíváme na historii tohoto sportu a samozřejmě se budeme věnovat také Oktagonu jako takovému.

Definice MMA je vcelku jednoduchá

Co vlastně zkratka MMA značí? Jedná se o anglický výraz Mixed Martial Arts. Do češtiny se vše překládá jako smíšená bojová umění. Jinými slovy, jde o bojový sport vyznačující se plným kontaktem. Bojovníci mohou využívat prakticky různých bojových umění. Tradičně se jedná o judo, jiu-jitsu a mnohé jiné. Je pochopitelné, že nemohou mít rukách žádné zbraně. Samotné umění MMA vzniklo na konci 20. století. Jakési základy ale mělo již ve starověku, v dobách dávno minulých. 

Řecký pankration jako předchůdce MMA

Kam sahají počátky smíšených bojových umění? Jednoznačně do starověkého Řecka. Už tady na Olympijských hrách fungoval sport, který se nazýval Pankration. Jak vypadal? Fakticky se jednalo o jakousi směs zápasu a starověkého boxu. Poprvé se objevil již v 7. století před Kristem. Jen pro zajímavost je třeba uvést, že určité zápasy trvaly i hodiny nezřídka je ukončila až smrt jednoho z aktérů. Zápasníci byli využívání také panovníky. Třeba takový Alexandr Makedonský si jejich nemohl vynachválit, a to na mnoha svých taženích.    

Moderní bojová umění přišla později

Konkrétně se tak stalo až na počátku 20. století v Brazílii. Došlo k vytvoření takzvaného brazilského jiu-jitsu v rodině Helio Gracie. Bojovalo se dle pravidel Vale tudo, což znamená v portugalštině, že je všechno dovoleno. Samotný první šampionát UFC se odehrál v roce 1993 v USA.  

Oktagon znají už takřka všichni

V našich podmínkách je symbolem MMA Oktagon. Jedná se o organizaci, která vznikla již v roce 2016. Za jejím založením stáli Pavol Neruda a Ondřej Novotný. Sledovat zápasy mohou diváci na Oktagon TV. Turnaje se konají v takřka pravidelných intervalech a reklama na ně bývá většinou vcelku masivní.

Můžete si vsadit a zažít větší vzrušení

Na jednotlivé souboje v kleci si samozřejmě můžete i vsadit, a to částky dle vaší libosti. Tradičně nabízí příležitosti zejména sázková kancelář Tipsport. Přímo u ní lze také sledovat jednotlivé souboje. Dočkáte se pochopitelně také komentáře a spousty bonusů, které se k vysílání této události přímo vztahují. 

Zdroj obrázku:
Artur Didyk / Shutterstock.com

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 14.02.2021 09:58




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka