3 tipy jak doma i v kanceláři tisknout levně

Může se to zdát jako maličkost, ale několika malými změnami můžete při tisku ušetřit – a čím víc tisknete, tím výraznější vaše úspora bude. V tomto článku se dozvíte, jak tisknout úsporně a nešetřit jen svou peněženku, ale i životní prostředí.

Cílená propagace v Plzni

1) Inkoust, nebo laser?

Výběr správné tiskárny se odvíjí především od toho, jaké materiály plánujete tisknout. Převládajícím typem tiskáren – ať už v domácích podmínkách či v kanceláři – jsou laserová a inkoustová zařízení. Věnovat se proto budeme jim.

Inkoustové tiskárny
jsou v porovnání s laserovými levnější na pořízení (u nejlevnějších přístrojů se vejdete do tisícovky), mají ovšem vyšší provozní náklady. Pokud tisknete jen pár listů denně, jsou pro vás ideální volbou.

Využití najdou i při tisku fotek a grafických prací, které tisknou v prvotřídní kvalitě. Dejte ale pozor na pravidelné používání přístroje – v opačném případě hrozí po několika týdnech zaschnutí trysek.

Laserové tiskárny
se hodí pro tisk dokumentů ve velkém objemu. Zařízení je sice dražší než inkoustová tiskárna, to ale vyvažují výrazně nižší provozní náklady. Laserové tiskárny se navíc mohou pochlubit vyšší rychlostí tisku – standardem je několik desítek stran za minutu.

Velkou výhodou je i delší životností tonerů (cartridgí) pro laserový tisk. Jsou naplněné barevným práškem a trysky vůbec nevyužívají – proto nevadí, když zařízení použijete jen jednou za čas.

2) Objem tisku – důležitý parametr

Při výběru vhodného zařízení se řiďte také objemem tisku. Výrobci tiskáren používají dvojici parametrů:

  • doporučený objem tisku – množství listů, které je na tiskárně za měsíc možné vytisknout, aniž by došlo k jejímu přetížení a poškození,
  • maximální objem tisku – počet papíru, které je nárazově možné na zařízení vytisknout (při dlouhodobém překračování hrozí porucha tiskárny).

Pokud v kanceláři vytisknete denně v průměru 200 listů, určitě vám nebude stačit tiskárna s doporučeným objemem 1 500 stran. A naopak – při tisku 20 stránek za měsíc nemá smysl pořizovat drahý, odolný přístroj.

Do hry ovšem vstupuje ještě jeden faktor, a tím je míra pokrytí strany barvou. Zmíněné parametry se totiž udávají při 5% pokrytí papíru. Pokud ale tisknete hustě popsané dokumenty, je míra pokrytí 15 % – a u fotografií a obrázků se snadno vyšplhá na 80 až 100 %.

Kapacitu je pak třeba přepočítat: při doporučeném objemu 1 500 stran měsíčně se při 15% pokrytí dostanete na 500 stran, u 80% pokrytí na 94 stran – a při 100% pokrytí dokonce jen na 75 stran. Vždy proto zvažte, jaký druh materiálů budete tisknout a objem tisku si přepočítejte.

Image title

3) Využijte alternativní tonery a prodlužte jejich životnost

Nejvýraznější úsporu nabízí tzv. alternativní (kompatibilní) tonery. Jde o náplně, které mají stejné vlastnosti jako originální tonery, jen nejsou značkové a jsou o 30 až 80 % levnější.

Alternativní náplně mohou být nově vyrobené nebo repasované, tedy znovu naplněné. Takový přístup je pak šetrný i k přírodě – při výrobě jediného značkového toneru se totiž spotřebuje několik litrů ropy.

Častým mýtem je, že alternativní tonery snižují životnost tiskárny. To se ale děje jen u nepříliš známých výrobců, kterým na kvalitě často příliš nesejde. Prověření výrobci jako TonerPartner naopak na kvalitu alternativních tonerů výrazně dbají – zaručují např. opravu či výměnu tiskárny, pokud by došlo k jejímu poškození vlivem náplně.

Spotřebu náplní při tisku
snížíte několika způsoby:

  • vytisknete barevné dokumenty černobíle,
  • nastavíte úsporný režim (šetří až 30 % barvy),
  • u tisku fotografií snížíte rozlišení (stačí 300 DPI),
  • vytiskněte dvě stránky na jeden list.

Kolik mohu ušetřit?

Při předpokladu, že koupíte správnou tiskárnu, odvíjí se výše úspory právě od používání alternativních tonerů a úsporných opatření.

Např. pokud tisknete 100 brožur o rozsahu 50 stran (5 000 listů při 5% pokrytí), může vás cena tisku jedné strany při použití originální náplně vyjít na 2,6 Kč – tedy 13 000 Kč.

Při použití alternativního toneru se tiskové náklady sníží na 1,4 Kč. Pokud navíc nastavíte úsporný režim a vytiskněte dvě stránky na jeden list (např. jde-li o brožuru pro interní potřeby a jde vám o sdělení obsahu, nikoliv prezentaci formy), snížíte cenu tisku na 2 450 Kč. Celkově tak optimalizací tisku ušetříte přes 10 tisíc Kč.

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka